Cinema Arta lansează seria Istorii
Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 – 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3.
Articol editat de cristina.rusu, 16 ianuarie 2024, 09:20
Marți, 16 ianuarie, de la ora 20:00, în deschiderea seriei ISTORII, publicul este invitat la evenimentul special Scurtmetraje & Discuții cu Radu Jude. Plecând de la trei scurtmetraje realizate de regizor, vă propunem o discuție despre raportul dintre prezent și trecut, dintre documentar și ficțiune, dintre istorie și narațiune.
„Cele două execuții ale Mareșalului” de-construiește cinematografic mitul creat în jurul Mareşalului Ion Antonescu. „Un pur film de montaj, unde imaginile documentare ale execuției Mareșalului Antonescu din 1946 sunt așezate în paralel cu scena execuției recreată de maestrul Sergiu Nicolaescu în «Oglinda» (1993)”, afirmă Radu Jude.
„Plastic semiotic”, prezentat în 2021 la Festivalul de Film de la Veneţia, în afara competiţiei, propune o analiză a universului inocent al jucăriilor realizată cu instrumentele cinema-ului – cameră, montaj, mizanscenă. „«Dicționarul de idei primite de-a gata» al lui Flaubert, dar cu jucării în loc de cuvinte. Sau un film de animație fără animație. Și o comedie fără umor. Comedie umană, desigur”, spune Radu Jude despre acest scurtmetraj.
„Potemkiniștii” este o comedie despre artă, istorie, memorie și cinema, descrisă de criticul de film Andrei Gorzo „ca o schiță de Caragiale încrucișată cu un video-eseu de Mark Rappaport”. Filmul pornește de la faptul că în 1905, marinarii de pe Crucișătorul Potemkin au primit azil politic în România – un gest de sfidare la adresa Rusiei.
În data de 23 ianuarie, de la ora 20:00, așteptăm publicul la cel de-al doilea eveniment special din seria ISTORII: proiecția Amintiri din epoca de aur I, o antologie realizată de Cristian Mungiu care aduce în prim-plan o serie de mituri urbane, ilustrând circumstanțele bizare în care au trăit românii zi de zi, în timpul regimului comunist. Proiecția va fi urmată de o discuție cu istoricul Bogdan Jitea.
Încheiem seriei ISTORII, în data de 30 ianuarie, tot de la ora 20:00, cu Cold Waves – Război pe calea undelor, ”o lecție de istorie în direct”, cum l-a numit criticul de film Alex Leo Șerban. Un documentar despre o perioadă provocatoare și absurdă, cu oameni care au înregistrat această istorie, filmul este o incursiune postmodernistă într-un ghem de fapte, știri false, teorii ale conspirației și presupuneri. Proiecția va fi urmată de o discuție cu regizorul Alexandru Solomon.
Toate proiecțiile sunt cu intrare liberă, însă necesită rezervare. Mai multe detalii pe: https://www.cinema-arta.ro/
Comunicat
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.