Prima pagină » Știri » Sănătate » Joi, 18 ianuarie – negocieri cruciale între CNAS și medicii de familie (UPDATE)
Joi, 18 ianuarie – negocieri cruciale între CNAS și medicii de familie (UPDATE)
Foto: cottonbro studio/Pexels
UPDATE, ora 16:50
Medicii de familie şi cei din ambulatoriile de specialitate din mai multe oraşe din ţară au fost şi astăzi în stradă, nemulţumiţi de sumele propuse de autorităţi pentru decontarea serviciilor medicale.
Articol editat de Andrei Cretoiu,
16 ianuarie 2024, 08:34 / actualizat: 16 ianuarie 2024, 16:56
UPDATE, ora 16:50
Medicii de familie şi cei din ambulatoriile de specialitate din mai multe oraşe din ţară au fost şi astăzi în stradă, nemulţumiţi de sumele propuse de autorităţi pentru decontarea serviciilor medicale.
Scăderea bugetului cabinelor de medicină de familie va avea consecinţe negative pentru întregul sistem de sănătate, dar mai ales pentru pacienţi, susţine preşedinta Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Sibiu, Mihaela Stan:
Noi acum am ieșit pentru drepturile noastre, dar indirect noi de fapt, vorbim aici despre pacienții noștri, pentru că dacă medicul nu este în stare să-și întrețină un cabinet, automat acel cabinet va falimenta și pacienții arondați acelui cabinet vor trebui să se descurce altfel și cu siguranță se vor descurca mai greu. Eu vă pot spune din experiență personală că pacienții din rural suferă foarte mult, acolo sunt probleme mari de sănătate, pentru că și bugetele sunt mai mici la oameni și atunci, de cele mai multe ori, accesul unui om la sănătate se face doar prin medicul de familie. (Mihaela Stan)
Reporter: Există riscul să se închidă cabinetele medicilor de familie?
Da, eu consider că există acest risc, mai ales pentru că multe cabinete sunt de fapt întreținute de medici care sunt în pragul pensionării și având în vedere că finanțarea se reduce și povara fiscală este tot mai mare, atunci poate un medic care este în pragul pensionării va renunța, iar un medic tânăr nu va veni. (Mihaela Stan)
Recent, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că niciun cabinet de medic de familie nu se va închide, valoarea serviciilor medicale decontate pentru această categorie fiind încă în negociere.
Joi, reprezentanţii medicilor de familie sunt aşteptaţi la discuţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Amintim că un proiect de act normativ – aflat în dezbatere publică pe site-ul CNAS – prevede, între altele, că finanţarea acordată medicilor de familie va scădea cu peste 30% în 2024, iar sporul de rural va fi eliminat.
Reprezentanţii medicilor de familie sunt aşteptaţi joi, 18 ianuarie, la negocieri la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru a găsi soluţii care să permită finanţarea corespunzătoare a domeniului.
Asta în contextul protestelor declanşate de medicii de familie şi din ambulatorii de specialitate din mai multe oraşe, care spun că proiectul noului plan-cadru publicat de autorităţi le-ar reduce veniturile cu cel puţin un sfert.
Mai mult, medicii de familie ameninţă că de la 1 februarie vor consulta pacienţi DOAR contra cost, dacă nu se revine la tarifele actuale.
Medicii de familie au cerut ca valorile punctelor serviciilor oferite de ei să rămână la nivelul din această lună.
Medicul de familie Cătălin Petrencic, spune cât ar putea să piardă un dr. din această categorie profesională:
Un cabinet de medic specialist cu 400 de consultații și 20 de domicilii pierde în jur de 11.330 lei față de anul precedent. Pentru un medic primar pentru aceeași categorie, de 2200 de asigurați și 400 de consultații, o pierdere de 13.596.
Președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator, dr. Cosmin Alexandrescu, precizează că CNAS va mai lua și o altă măsură care va complica procesul de decontare al serviciilor oferite de ei.
Pe viitor consultația medicală nu va fi doar semnată, efectuată și validată, va trebui să fie și confirmată, adică funcționarii Casei de Asigurări vor trebui să sune pacientul să confirme că a fost la medic.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, face apel pentru găsirea unei soluții care să permită finanțarea corespunzătoare a activităților medicilor de familie, iar președintele interimar al CNAS, Cristian Celea, menționează:
E un lucru pe care l-am discutat împreună cu Ministerul de Finanțe pentru a găsi soluții și pentru a găsi o manieră în care cei care nu trebuie să sufere sunt pacienții.
Negocierile dintre reprezentanții medicilor și cei ai CNAS sunt programate pentru joi.
Adriana Turea/ RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.