Andrei Ovidiu Petrache: Protectorul Dropiei. Povestea unei frumoase prietenii
Am cunoscut-o în urmă cu 4 ani și mi-a oferit șansa unei prietenii speciale. Astăzi, datorită implicării mele alături de Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii – „Grupul Milvus” din Târgu Mureș (membru al Consiliului reprezentativ al coaliției ONG „Natura 2000 România”), prietena mea, Dropia, are un sanctuar în Salonta, orașul meu natal. Povestea acestei aventuri inspiră permanent, unește oameni cu oameni și oamenii cu natura, șterge frontiere și prejudecăți dar, cel mai important, umanizează…
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 ianuarie 2024, 06:00 / actualizat: 19 ianuarie 2024, 16:13
Cuibul Dropiei din Salonta
„Cuibul Dropiei” din Salonta (oraș bihorean la frontiera cu Ungaria) reprezintă materializarea unui proiect european în valoare de 3 milioane de euro care ne oferă astăzi dovada incontestabilă a faptului că ONG-urile pot produce schimbări care contează (foto stânga). Proiectul, finalizat în 30 iunie 2023, are la bază un parteneriat transfrontalier, public-privat, între Primăria Salonta, Asociația „Milvus Transilvania Vest” din România, Primăria Békéscsaba (Békés) și Asociația „Körösök Völgye Natúrpark” din Ungaria.
Port în inimă acest minunat proiect încă de la primii pași ai implementării sale de către Grupul Milvus și mă consider prieten de nădejde al harnicelor activiste ale ONG-ului mureșan, Papp Judith și Laura Turdean, care, împreună cu harnicii mei concetățeni, au grijă la Centrul „Cuibul Dropiei” de populațiile transfrontaliere de dropii. Mai sunt circa 40 de exemplare din această minunată și discretă pasăre ocrotită de lege, iar în zona sanctuarului este o luptă permanentă între protectorii dropiei și oastea vânătorilor întărită de poluatori.
Specialistul ornitolog Dan Munteanu, președintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii a Academiei Române, consideră că „din punct de vedere conservaționist, o astfel de populație se află într-un stadiu critic și se impun măsuri de protecție permanentă pentru stabilizarea și viitorul dropiei”.
Cum a început totul
Totul a început în urmă cu patru ani, când Grupul Milvus a invitat profesorii și elevii să participe „la cel mai interesant concurs despre misterioasa dropie”. La invitație au răspuns 552 de elevi. Ca urmare, la Concursul „Natură fără frontiere” (ROHU-14) s-au înscris 184 de echipe îndrumate de 65 de profesori. Dorind să-i apropie pe copii de lumea fascinantă a naturii, organizatorii competiției interșcolare s-au adresat în special elevilor care locuiesc în apropierea zonelor care fac parte din ariile protejate „Natura 2000”. Juriul concursului a desemnat premianții: Premiile I și II au revenit elevilor români și maghiari din Salonta. Eu am primit Premiul I împreună cu Monica Zaha, profesoara mea de Biologie (foto dreapta) și, din anul 2021, am devenit primul protector al dropiei din orașul meu.
Totodată, am primit titlul onorific de „ambasador” al zonei transfrontaliere româno-ungare Salonta-Békés al Asociației „Grupul Milvus”, organizație neguvernamentală care activează în domeniul conservării naturii, educației și cercetării, cu scopul de a schimba România într-un loc mai bun pentru păsări, natură şi oameni.
Viitorul dropiei în zona frontierei româno-ungare s-a dovedit unul optimist prin materializarea proiectului „Cuibul Dropiei”. Deoarece o parte din teritoriul administrativ al orașului Salonta este inclus în reţeaua „Natura 2000 – Pescăria Cefa – Pădurea Rădvani” și cuprinde o arie avifaunistică deosebită, iar una dintre cele mai importante valori ale acestui sit este dropia, a cărei ultime populaţii viabile din România se află aici, în perimetrul transfrontalier româno-ungar, era imperativ necesar un proiect care să protejeze profesionist această specie de păsări unică în Europa.
Un centru activ pe tot parcursul anului
Scopul „Cuibului Dropiei” este promovarea prin conservare și dezvoltare sustenabilă a patrimoniului natural. Sanctuarul dropiei oferă atât localnicilor, cât și turiștilor, informații despre valorile naturale, speciile care trăiesc în zonă și cum pot fi ele protejate. Clădirea este construită în dinamica unei arhitecturi futuriste, pe un amplasament din zona sud-vestică a oraşului Salonta, la ieşirea spre Arad şi Ungaria, în apropierea DN 79.
Aici sunt organizate programe educaţionale şi ştiinţifice pe tot parcursul anului, precum și diverse activităţi pentru copii, turişti, studenți. Centrul găzduiește expoziţii, prezentări științifice, ateliere, conferinţe, programe de educaţie ecologică. În acest scop s-a prevăzut o structură modulară, adaptabilă la tot felul de activităţi, fiind un spaţiu eliptic deschis, îmbrățișat de o rampă care definește spaţiile complementare funcţiei principale.
Primarul Salontei, Török László (foto stânga), consideră „Cuibul Dropiei” o realizare care reflectă esența spiritului salontan. „Rezultatul principal al Proiectului ROHU-14 este conservarea, protejarea și promovarea valorilor naturale din zona transfrontalieră Salonta – Békéscsaba și este legat de cele două centre nou create – Centrul Cuibul Dropiei din zona Salonta și Centrul de vizitatori Békés-Dánfok din zona Békés. Centrele au fost complet echipate și au fost create noi trasee tematice accesibile pe jos sau cu bicicleta, marcate cu 23 de panouri informative”, a declarat primarul.
Aceasta este povestea frumoasei prietenii dintre om și natură. Aceasta este dovada incontestabilă a faptului că ONG-urile, asemeni Grupului Milvus, produc schimbări care contează. Fiindcă tot ce contează este să fim buni cu mama-natură, cea care ne oferă un sens vieții, frumusețe și iubire necondiționată. Datorită Grupului Milvus, eu și concetățenii salontani am învățat să respectăm natura și să fim responsabili în amprentarea viitorului, apreciind darurile minunate ale acestei planete fragile. Vă mulțumim, oameni inimoși!
***
Acest articol este unul din materialele care au obținut o mențiune specială în concursul #Scriu de Bine, organizat în cadrul proiectului Lupă pe impact. Un plus de încredere în ONG-uri, implementat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.