Fermierii din Uniunea Europeană se confruntă cu probleme grave
Foto: Sergio Cerrato – Italia/ Pixabay
La Strasbourg, eurodeputaţi din toate grupurile parlamentare au expus, miercuri, 17 ianuarie, într-o dezbatere, problemele cu care se confruntă fermierii din multe ţări ale blocului comunitar.
Articol editat de Andrei Cretoiu,
18 ianuarie 2024, 11:02
La Strasbourg, eurodeputaţi din toate grupurile parlamentare au expus, miercuri, 17 ianuarie, într-o dezbatere, problemele cu care se confruntă fermierii din multe ţări ale blocului comunitar.
Europarlamentarul PNL Daniel Buda a subliniat că agricultorii din Uniunea Europeană sunt afectaţi de inflaţie, secetă, inundaţii – și de războiul din Ucraina:
Sigur trebuie să-i susținem pe cei care luptă pentru libertate, dar să nu uităm de fermierii europeni care se zbat pentru supraviețuire și pentru a ne garanta nouă securitatea alimentară. Solicit Comisiei Europene să vină de îndată cu noi resurse financiare care să fie puse la dispoziția fermierilor, să accelerați procesul de egalizare a subvențiilor între fermierii din estul și vestul Europei.
La rândul său, europarlamentarul Dacian Cioloș, din grupul Renew, a menționat că cererile fermierilor și transportatorilor care protestează în România și în toată Uniunea Europeană sunt îndreptățite și justificate, fie că sunt legate de decizii naționale sau europene:
Prin inacțiunea ei, comisia riscă să arunce în aer un demers justificat legat de ambiții climatice ale Uniunii, dar pus în aplicare cu superficialitate și fără viziune. Da, avem nevoie de o mai bună gestiune a resurselor naturale, a calității solului, apei, a biodiversității. Da, trebuie să ajutăm Ucraina să exporte cerealele în zonele care are nevoie de ele, dar asta trebuie să se facă împreună cu fermierii, cărora trebuie să le oferim coerență atunci când le cerem să investească masiv și pe termen scurt în tehnologii de producție verzi, în condițiile în care ei deja au costuri de producție ridicate la energie, carburanți, îngrășăminte și mai trebuie să facă față și perturbărilor de pe piață.
În discursul său, europarlamentarul PSD Victor Negrescu atrăgea atenția că fermierii din România și din toată Europa au nevoie de sprijinul Uniunii Europene și a solicitat o implicare mai activă a comisarului european din domeniu.
Alina Stănuţă/ RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.