Ascultă Radio România Cluj Live

Un copil, în stare critică după ce s-a înecat cu o bucățică de măr [UPDATE]

Foto: Agerpres

UPDATE: ora 16.00

Dosar penal pentru vătămare corporală în cazul copilului de 1 și 5 luni care s-a înecat cu o bucată de măr.

Un copil, în stare critică după ce s-a înecat cu o bucățică de măr [UPDATE]
Foto: Foto: Agerpres

Articol editat de cristina.rusu, 18 ianuarie 2024, 19:00 / actualizat: 19 ianuarie 2024, 16:56

UPDATE: ora 16.00

Dosar penal pentru vătămare corporală în cazul copilului de 1 și 5 luni care s-a înecat cu o bucată de măr.

Inspectoratul Județean de Poliție Bihor a anunțat că a fost demarată o anchetă pentru vătămare corporală, după evenimentul de la „grădinița” privată din Oradea.

La data de 19 ianuarie, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor s-au sesizat din oficiu în cauză și efectuează cercetări sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, pentru stabilirea cauzelor și împrejurărilor producerii evenimentului, urmând ca, în funcție de rezultat, să fie dispuse măsuri legale în consecință, a comunicat comisar șef Alina Fărcuța, purtătoarea de cuvânt a IPJ Bihor.

………………………………………………………………………….

UPDATE:

Medicul ORL-ist Ciprian Venter este cel care a extras bucata de măr de la copilașul de un an și cinci luni care s-a înecat ieri, la gustarea de dimineață, la o instituție privată de pe strada Islazului din Oradea.

A fost o situație puțin spus particulară, în sensul că a venit în stop-cardio respirator. A aspirat bucățica de măr în timp ce mânca. Că a mușcat dintr-un măr mare, că a fost mărul mai mărunțit, nu știu, dar l-a aspirat și probabil că a făcut un bronho-spasm, urmat de stop respirator și după care stop cardio respirator, explică ORL-istul.

Acesta menționează că starea micuțului s-a îmbunătățit ușor, oferind o rază de speranță într-un moment critic.

Este tot în stare critică. Când o să răspundă la stimuli, nu știm. E în continuare intubat, ventilat mecanic. Colegii mei de la ATI au observat o ușoară revenire, în sensul că a început să funcționeze diureza. Colegii de la ATI iau aceasta ca un semn bun, promițător. E sondat. Are diureză, aceasta înseamnă că și-a recăpătat funcția renală. Nu știm însă cât e de afectat creierul. Așteptăm să vedem. Nu putem să spunem nimic, pentru că se poate întâmpla orice cu el, de la oră la oră. Starea sa este incertă, critică, a spus medicul Venter.

Bronhoscopie

Corpul străin care a blocat căile respiratorii ale copilului a fost scos prin bronhoscopie rigidă.

Până în urmă cu câțiva ani, Oradea avea probleme pe partea de aparatură de extragere a corpurilor străine, iar pacienții, în special copiii, erau trimiși la Cluj în astfel de situații.

Între timp, Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea a depășit dificultățile anterioare legate de aceste intervenții.

Am avut acest minus până în urmă cu câțiva ani, însă am achiziționat aparatura de care avem nevoie și am trimis medicii la formare. Nevoi sunt tot timpul, încercăm să le acoperim, a explicat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Oradea.

Un medic de la unitatea medicală de pe Coposu a confirmat că, deși există încă câteva neajunsuri, acestea sunt gestionate eficient, iar echipa medicală a reușit să facă față situațiilor de urgență.

În cazul tragic de ieri, corpul străin a fost extras cu ajutorul bronhoscopiei rigide.

Mai sunt minusuri, dar se completează din mers. Până acum ne-am descurcat. De personal, ar mai fi nevoie. Dacă și azi (ieri, n.r.) s-a putut lucra, înseamnă că stăm bine. S-a lucrat și până acum. În cazul de urgență majoră, cum a fost cazul de astăzi (ieri – n.r.), a trebuit să intrăm. S-a scos corpul străin cu bronhoscopie rigidă, a apreciat medicul Venter.

Grădinița neacreditată, nici autorizată

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, a declarat că unitatea de îngrijire care, pe pagina de socializare, se prezintă drept grădiniță, nu figurează pe lista unităților de învățământ acreditate sau autorizate din Oradea și județul Bihor.

Este o entitate privată, neînscrisă în rețeaua școlară. Este cel mai probabil o firmă sau o asociație. Noi, la începutul fiecărui an școlar, publicăm pe site-ul nostru rețeaua școlară a unităților de învățământ de stat și cele private, acreditate sau autorizate. Părinții le pot consulta înainte de a-și înscrie copiii la școală, a declarat inspectorul șef Horea Abrudan.

Simona Sitov, administratorul firmei care administrează unitatea de îngrijire, situată pe strada Islazului, din cartierul Europa din Oradea, a declarat că își pregătea documentele ca să se autorizeze.

Au intervenit două cadre medicale când s-a întâmplat nefericitul eveniment. Avem două cadre medicale, dacă acestea nu interveneau, cu siguranță copilul nu era acum. Deci, s-a intervenit, cadre medicale avem. Deci, din punct de vedere medical și omenesc s-a făcut tot ce s-a putut. Am anunțat SMURD-ul imediat, s-au anunțat părinții imediat, iar medicii noștri au intervenit, a declarat Simona Sitov.

Pe pagina de facebook, Căsuța Happy Kids din strada Islazului nr. 2 din Oradea, figurează ca „Grădiniță cu accent pe dezvoltarea socio-emoțională”. Întrebată telefonic de ce unitatea de îngrijire nu era acreditată sau autorizată așa cum sunt și alte grădinițe și creșe private din Oradea, Simona Sitov a declarat: Noi suntem cu hârtiile în curs de desfășurare, a spus aceasta.

La început, Grădinița a fost administrată de Asociația Happy Kids Center, iar plata pe care părinții o făceau către aceasta era sub formă de donație. Între timp, aceasta a fost preluată de societatea Pragmatic Emotion & Comunication SRL, iar părinții au achitat factura pentru „ateliere educaționale”.

„Săracii părinți”

La o zi după nefericitul incident cu micuțul de un an și jumătate care s-a înecat cu o bucată de măr, în timpul gustării, unitatea de îngrijire a fost închisă. De altfel, părinții copiilor au fost anunțați printr-un mesaj pe aplicația „grădiniței” că unitatea rămâne închisă în ziua de vineri, 19 ianuarie 2023.

Revenim cu detalii despre situație și despre activitate, după ce se stabilizează situația și reușim să ne adunăm, a fost anunțul primit de părinți.

Părinții au fost șocați de întâmplarea de joi, mulți dintre ei spun că au luat decizia de a-și muta copiii la alte grădinițe acreditate.

„Eu una nu-mi mai duc copilul la această grădiniță. M-am speriat îngrozitor. Săracii părinți, ce trăiesc ei acuma”, a spus un părinte.

Poliția a asigurat sprijin, în intervenția de la fața locului, la grădinița unde a avut loc incidentul legat de copilul care s-a înecat cu o bucată de măr. În acest moment nu există o anchetă penală în curs, legată de cazul acesta, a transmis Alina Fărcuța, purtător de cuvânt al IPJ Bihor.

………………………………………………………………………….

UPDATE:

,,Nu este grădiniță”

Inspectoratul Școlar Județean Bihor avertizează că unitatea în care a avut loc incidentul nu este o grădiniță. Inspectorul școlar general, Horea Abrudan, atrage părinților atenția să verifice pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Bihor lista unităților de învățământ  acreditate sau autorizate.
Este o entitate privată, neînscrisă în rețeaua școlară. Este cel mai probabil o firmă sau o asociație. Noi, la începutul fiecărui an școlar , publicăm pe site-ul nostru rețeaua școlară a unităților de învățământ de stat și cele private, acreditate sau autorizate. Părinții le pot consulta înainte de a-și înscrie copiii la școală, a declarat inspectorul șef Horea Abrudan.

……………………………………………………………………………………………

Incident grav la o grădiniță din Oradea. Un copil, în stare critică după ce s-a înecat cu o bucățică de măr

Eveniment șocant la o grădiniță privată din cartierul Grigorescu din Oradea. Un copil de creșă se află în stare gravă la spital, după ce s-a înecat cu o bucățică de măr în timpul gustării de joi, 18 ianuarie 2024.

Echipaje SMURD au intervenit prompt la fața locului, oferind copilului primul ajutor. Conform dr. Hadrian Borcea, șeful UPU SMURD Bihor, micuțul a trecut prin mai multe episoade de stop-cardio respirator, iar medicii au reușit să îl resusciteze de fiecare dată.

S-a efectuat o bronhoscopie și s-a extras bucata de măr din căile respiratorii ale copilului. În prezent, acesta se află în stare gravă pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean din Oradea, a declarat dr. Hadrian Borcea.

Incidentul subliniază necesitatea pregătirii personalului de la grădinițe, creșe și școli pentru situații de urgență.

Comunitatea a fost șocată de acest eveniment. De altfel, toți copiii au fost trimiși acasă la ora prânzului.

Părinții așteaptă cu inima strânsă vești despre evoluția stării de sănătate a micuțului.
Autoritățile desfășoară o anchetă pentru a clarifica circumstanțele exacte ale incidentului și pentru a se asigura că se iau toate măsurile necesare pentru prevenirea unor astfel de situații în viitor.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Subfinanțarea medicinei primare și ambulatorii, în atenția Colegiului Medicilor
Sănătate luni, 28 octombrie 2024, 13:01

Subfinanțarea medicinei primare și ambulatorii, în atenția Colegiului Medicilor

Colegiul Medicilor din România îşi exprimă îngrijorarea față de menţinerea pentru primul trimestru al anului viitor a valorii punctelor...

Subfinanțarea medicinei primare și ambulatorii, în atenția Colegiului Medicilor
Obiceiuri alimentare la tinerii români
Sănătate duminică, 27 octombrie 2024, 13:05

Obiceiuri alimentare la tinerii români

De la generație la generație, alegerea mâncărurilor se schimbă, însă niciodată n-a fost atât de diferită ca în cazul actualei Generații...

Obiceiuri alimentare la tinerii români
Rețelele de socializare provoacă tulburări emoționale la copii
Sănătate miercuri, 23 octombrie 2024, 10:53

Rețelele de socializare provoacă tulburări emoționale la copii

Conform datelor statistice furnizate de serviciile de sprijin psihologic ale organizației „Salvați Copiii”, este vorba despre copii cu...

Rețelele de socializare provoacă tulburări emoționale la copii
„Spune DA! Susține donarea de organe”
Sănătate marți, 22 octombrie 2024, 12:46

„Spune DA! Susține donarea de organe”

La Cluj-Napoca se încheie marți, 22 octombrie, o nouă etapă a campaniei „Spune DA! Susține donarea de organe” organizată de Asociația...

„Spune DA! Susține donarea de organe”
Sănătate luni, 21 octombrie 2024, 16:36

Diagnosticare precoce a Alzheimerului prin analize de sânge

Boala Alzheimer ar putea fi diagnosticată prin analize de sânge, o metodă minim invazivă cu potențial de a revoluționa depistarea precoce....

Diagnosticare precoce a Alzheimerului prin analize de sânge
Sănătate luni, 21 octombrie 2024, 10:29

Prelevările de organe salvează vieți

Agenția Națională de Transplant anunță că săptămâna trecută au avut loc două prelevări multi-organ; una dintre ele s-a făcut în cadrul...

Prelevările de organe salvează vieți
Sănătate joi, 17 octombrie 2024, 14:08

Provizii pentru hrana pacienților în sezonul de iarnă

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu conservă o tonă de legume pentru hrana pacienților în sezonul de iarnă.   Castraveții murați,...

Provizii pentru hrana pacienților în sezonul de iarnă
Sănătate miercuri, 16 octombrie 2024, 16:52

Premieră medicală în Bihor

Un pacient în vârstă de 49 de ani, sportiv de performanţă, a fost operat, în premieră judeţeană, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă...

Premieră medicală în Bihor