Înmuierea oleaginoaselor în apă sărată este un fel de „vaccin” împotriva riscului de alergii alimentare, purtătorii cărora se pot dovedi a fi semințele oleaginoase și în special nucile.
În ciuda faptului că problema nu a fost încă cercetată și studiată în detaliu și există alte opinii în acest sens, înmuierea nucilor și a altor oleaginoase este posibil să elimine simptomele intoleranței la acestea și alte alimente vegetale. Este important nu numai să avem aceste produse în meniu, ci și să știm cum să le preparăm corect.
Noaptea, ar trebui să înmuiem în apă sărată acea mână de nuci pe care vrem să le folosim a doua zi în meniul nostru. Dimineața, olaginoasele sau alte nuci alese de noi trebuie spălate pentru a îndepărta mucegaiul și agenții cancerigeni. Acest lucru crește activitatea enzimelor din compoziția lor, datorită cărora nucile devin un produs viu. Astfel, ele ne vor oferi energie, ne vor asigura absorbția maximă a grăsimilor și componentelor proteice și nu ne vor lua din energie, ci ne vor încărca cu și mai multă.
Potrivit experților, meniul va deveni cu siguranță mai variat și mai complet dacă include 20-25 de migdale, câteva nuci și două lingurițe de alune, care trebuie și ele clătite.
O serie de autorități naționale de control al alimentelor au întocmit de mult timp liste cu cele mai sănătoase oleaginoase. Astfel de topuri includ caju, alune, nuci, precum și nuci de pin și migdale.
În general, nucile conțin cantități mari de magneziu, potasiu, calciu, fier, fosfor, seleniu, mangan, molibden, nichel, cobalt, vitaminele B1, B2, PP, E, precum și acizi grași, inclusiv omega-3.
Deseori, se remarcă un detaliu curios: din punct de vedere al științei, alunele nu sunt oleaginoase, ci o cultură de leguminoase – care, desigur, nu le reduce deloc valoarea nutritivă. Din același punct de vedere, nucile nu sunt doar o gustare gustoasă și hrănitoare. Acest produs alimentar are și un efect pozitiv asupra corpului uman.
Nucile sunt o sursă de vitamine – zinc, iod, precum și multe alte substanțe importante și oligoelemente. Iubitorii acestui mic dejun sunt mai puțin predispuși la a suferi de boli cardiovasculare și endocrine. Cu toate acestea, în unele cazuri, nucile măresc sarcina asupra tractului gastrointestinal. Acest lucru se datorează conținutului de acid fitic al nucilor. Aici apare nevoia de a le înmuia în apă. Apa sărată ajută la neutralizarea acțiunii substanței acid fitic, de care au nevoie oleaginoasele în timpul coacerii lor.
Oleaginoasele culese nu mai au nevoie de acid fitic deoarece protecția împotriva animalelor sălbatice – pe care acest acid o oferă nucilor – nu este necesară. Datorită înmuiării, enzimele formate ca urmare a acțiunii acidului în cauză își încetează activitatea. Datorită acestui fapt, nucile încep să fie absorbite mult mai bine de corpul uman. Procesul de digestie este, de asemenea, simplificat. În același timp, substanțele benefice încep să intre mai repede în sânge.
Există și alte avantaje ale înmuiării nucilor în apă sărată: tot praful este spălat de pe suprafața lor, iar coaja este mai ușor de îndepărtat. Această proprietate poate fi foarte utilă în prepararea salatelor de nuci.
Cum se realizează corect procesul?
Nucile trebuie lăsate în apă sărată timp de aproximativ opt ore. Se recomandă ca produsul alimentar să nu fie în același lichid în acest interval de timp. Prin urmare, apa trebuie schimbată periodic. (www.actualno.com)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.