În România, a început proiectul de repopulare a Mării Negre, unde multe specii de animale și plante sunt amenințate de poluare și de schimbările climatice.
Articol editat de cristina.rusu,
22 ianuarie 2024, 10:26
În România, a început proiectul de repopulare a Mării Negre, unde multe specii de animale și plante sunt amenințate de poluare și de schimbările climatice.
În acest sens, Institutul de Biologie din București a plantat o algă esențială pentru ecosistemul marin din zonă
O specie de alge esențiale vieții marine din Marea Neagră a fost plantată în apele sale de coastă. Din laborator, algele au fost introduse de către biologi în ecosistem cu scopul de ajuta la refacerea acestuia, după ce a fost deteriorat de o acumulare de nămol.
Cystoseira Barbata este o algă esențială pentru dezvoltarea vieții subacvatice în această regiune şi care într-o vreme era abundentă în Marea Neagră, darl începând cu anii 1970, întinderi uriașe subacvatice ale acestei plante au fost distruse treptat din cauza unei combinații de factori de mediu.
Experții au decis așadar să ajute planta să se reproducă în laboratoarele Institutului de Biologie din București, procesul durând aproximativ doi ani.
Până acum, puieţii au fost înmulţiţi în Constanţa si Agigea, pe o suprafaţă de aproximativ 300 de metri pătraţi.
Oamenii de știință speră că pepiniera va ajuta unele specii de pești și de crustacee să supraviețuiască și să servească drept indicator al calității apei de mare.
Algele reprezintă un indicator al sănătății apei și al poluării, pentru că ele apar doar atunci când apele sunt curate. Dezvoltarea lor pe fundul mării, pe lângă faptul că ne arată că apele sunt curate, pe lângă crearea unui biotop, îmbogățește Marea Neagră, a explicat biologul marin Adrian BÎlbă.
În funcție de ritmul lor de creștere, răsadurile vor fi replantate de-a lungul întregului litoral românesc.
Specialiștii sunt optimişti şi cred că în curând algele vor da o viaţă nouă întregului ecosistem. (https://it.euronews.com)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: wikimedia commons
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.