Prima pagină » De prin Cluj » Prietenia franco-germană sărbătorită în mod simbolic la Cluj [AUDIO]
Prietenia franco-germană sărbătorită în mod simbolic la Cluj [AUDIO]
Foto: Radio Cluj
Pe 22 ianuarie 2024 se împlinesc 61 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysée, tratat fără de care probabil Uniunea Europeană nu ar fi existat.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
22 ianuarie 2024, 13:11 / actualizat: 22 ianuarie 2024, 15:51
Pe 22 ianuarie 2024 se împlinesc 61 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysée, tratat fără de care probabil Uniunea Europeană nu ar fi existat.
”Tratatul de cooperare franco-germană”, cunoscut şi sub numele de Tratatul de la Elysée, a fost semnat pe 22 ianuarie 1963, de către președintele francez Charles de Gaulle și de cancelarul federal Konrad Adenauer.
În anul 2019, cancelarul federal Angela Merkel și de președintele Emmanuel Macron au semnat, pe 22 ianuarie 2019, și Tratatul de la Aix-la-Chapelle/Aachen, care actualiza Tratatul de la Elysée și care stabilea cursul viitorului, avansând subiecte importante, cum ar fi digitalizarea, educația, clima și tehnologiile durabile.
Colaborarea și prietenia franco-germană au fost sărbătorite în mod simbolic anul acesta la Cluj, la cinema Arta, de către ambasadorul Franţei în România, Nicolas Warnery, şi ambasadorul Germaniei, Dr. Peer Gebauer.
Cei doi au subliniat că au ales în mod special să iasă din București pentru a marca ziua de 22 ianuarie, pentru a transmite astfel un semnal că lucrurile se întâmplă și în afara capitalelor, că și oamenii din alte orașe sunt la fel de importanți pentru cele două țări, dar și pentru Uniunea Europeană.
De asemenea, nu întâmplător a fost ales cinematograful Arta, independent și făcând parte din rețeua Europa Cinemas.
Nicolas Warnery
Dr. Peer Gebauer
Cultura în general și cultural independentă în special, sunt aspecte foarte importante ale vieții europene, au subliniat cei doi ambasadori. Cultura ne ajută să supraviețuim, dacă nu ar exista cultura, toate celelalte aspecte ale vieții ar fi inutile. Ea ne îmbogățește, subliniază nevoia noastră de libertate, iar artiștii au nevoie de sprijin și protecție, cu precădere cei din sectorul independent, care primesc mai puține subvenții din partea autorităților publice.
Alegerea Clujului pentru vizita de astăzi nu este nici ea întâmplătoare. Ambii ambasadori au vorbit despre Cluj ca despre un model de dezvoltare europeană, dat fiind că a găzduit mereu mai multe etnii care conviețuiesc în pace și bună înțelegere, dar și datorită faptului că în ultimii ani atrage comunități importante de studenți străini din toată lumea. Clujul dovedește că este un oraș rezilient, european, preocupat de viitor și de tehnologie, au spus atât Nicolas Warnery, cât și Peer Gebauer.
Ambii au vorbit despre războiul ilegal, brutal și absurd din Ucraina, ca fiind principala amenințare cu care se confruntă în prezent Europa. Cei doi au vorbit despre faptul că atât Germania, cât și Franța sprijină România, care are un rol-cheie în acest context, și au întărit faptul că vor continua să susțină aderarea Moldovei și a Ucrainei la Uniunea Europeană.
Suntem obligați că ajutăm Ucraina pe toată planurile, tocmai pentru a împiedica cu orice preț victoria brutalității în Europa, a spus ambasadorul Franței, Nicolas Warnery.
Cei doi ambasadori s-au întâlnit astăzi și cu autoritățile locale și județene, au vizitat Centrul Cultural German și Institutul francez, iar de la ora 15:30 participă la o masă rotundă cu titlul „Franţa, Germania şi viitorul Uniunii europene”, care va fi organizată la Sala Club a Universităţii „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (Strada Emmanuel de Martonne nr. 1).
Text/foto: Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.