Dincolo de fațada elegantă: inegalitățile sociale în Cluj-Napoca
Foto: Radio Cluj
Clujul e un oraș foarte inegal, a arătat un studiu realizat de doi cercetători de la Facultatea de Sociologie si Asistență Socială a Universității Babeș-Bolyai.
Articol editat de Andrei Cretoiu,
25 ianuarie 2024, 12:29
Clujul e un oraș foarte inegal, a arătat un studiu realizat de doi cercetători de la Facultatea de Sociologie si Asistență Socială a Universității Babeș-Bolyai.
Norbert Petrovici și Vlad Bejinariu au publicat recent un studiu despre cafenelele din centrul Clujului, din ale cărui date au au rezultat și alte concluzii.
Orașul are salarii mari, ca medie, dar cea mai marea parte a populației are venituri cu 800-1.000 de lei mai mici decât cele comunicate de INS. Invitat joi, 25 ianuarie, la Radio Cluj, conf. dr. Norbert Petrovici de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, în dialog cu Tiberiu Crișan:
Clujul e un oraș foarte inegal, în ciuda faptului că poate nu-i vizibil, pentru că noi toți construim aceeași imagine a unui Cluj frumos, fain, stilat, elegant, e un oraș foarte inegal, în care nu toată lumea are acces la oraș și la tot. Și există această presiune tot mai puternică ca muncitorii, în zona manuală, să iasă din oraș. Joburile lor pleacă sistematic. Am pierdut 10.000 de locuri în ultimii 7 ani, dar în același timp au plecat și atunci avem un oraș care în acest moment are 50 la sută – sunt datele pe care le avem din mai multe chestionare – 50-52% oameni cu educație universitară, ceea ce este foarte mult față de media națională, de 18-19%. Orașul, per total, ca medie, are salarii mari, peste media națională și se luptă la cot la cot cu Bucureștiul, dar dacă ne uităm la mediană, la cei mai mulți oameni, mediana este cu între 800 și 1.000 lei mai puțin față de media netă comunicată de INS. (conf. dr. Norbert Petrovici)
Există o mare stratificare, de la centru înspre periferie și în privința prețurilor, au mai concluzionat cercetătorii de la UBB.
Iar problema mare la Cluj vine din logica imobiliară, mai spune Norbert Petrovici.
Redacția
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.