Prima pagină » Știri » Sănătate » Sanitas a obținut promisiuni de la Guvern, dar protestele continuă
Sanitas a obținut promisiuni de la Guvern, dar protestele continuă
Foto: Agerpres
Sanitas a obținut majoritatea revendicărilor pe care le-a solicitat, în urma discuțiilor de joi, 25 ianuarie, de la guvern, dar nu renunță la proteste până când nu va fi emis un act normativ care să cuprindă aceste promisiuni.
Articol editat de Andrei Cretoiu,
26 ianuarie 2024, 11:58
Sanitas a obținut majoritatea revendicărilor pe care le-a solicitat, în urma discuțiilor de joi, 25 ianuarie, de la guvern, dar nu renunță la proteste până când nu va fi emis un act normativ care să cuprindă aceste promisiuni.
Principalele revendicări se referă la majorări salariale și la deblocări de posturi. Ce promisiuni au primit cadrele sanitare am aflat de la liderul Sanitas Cluj, Ovidiu Bota:
Ovidiu Bota: În primul rând, o creștere a veniturilor angajaților din sănătate, asistență socială cu minim douăzeci la sută, o deblocare a posturilor în cele două sisteme mai sus amintite, reluarea negocierilor pe viitoarea lege a salarizării și aplicabilitatea legii salarizării în integralitate. În data de 18 ianuarie am avut o pichetare la nivelul Ministerului Finanțelor, unde s-au discutat concret pe anumite cifre pe care le aveau ei la momentul respectiv. În data de 25 s-a pichetat Ministerul Muncii, unde am avut parte de negocieri cu ministra Muncii și secretarii de stat, unde s-a discutat în principal pe partea de asistență socială, deoarece asistența socială este arondată Ministerului Muncii. După discuțiile de ieri cu Guvernul, am fost invitați la negocieri. În data de 25 ianuarie, Guvernul a venit cu o ofertă pe masa noastră, astfel încât toți salariații din Sănătate să beneficieze în anul 2024 de o creștere salarială medie cu 20 de procente. Aceeași creștere se va raporta și asupra angajaților din asistență socială și s-a mai făcut o evaluare a necesarului de personal în sistemul public de sănătate, urmată de o ajustare a schemelor de personal și deblocare a posturilor, cu prioritate în instituțiile spitalicești cu adresabilitate foarte mare. Aici pot să fac o referire în special la centrele universitare, personalul din acest sector fiind de cele mai multe ori copleșit de nivelul foarte mare de muncă, existând ore suplimentare, concedii de odihnă neefectuate încă din perioada pandemiei. Și tot ieri s-a mai discutat despre demararea negocierii contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului asistență socială.
Reporter: În urma acestor discuții pe care le-ați avut cu reprezentanții Guvernului, veți înceta protestele pe care le-ați declanșat?
Ovidiu Bota: NU. Chiar ieri am avut un consiliu național de urgență în care ni s-a pus pe tapet toată oferta Guvernului. Noi vom continua protestele. Protestul programat în data de 1 februarie la nivelul Ministerului Sănătății rămâne în vigoare. Nu vom închide aceste proteste până nu vom vedea negru pe alb un act normativ care să ateste toată oferta guvernamentală. Până la momentul de față, fiind doar la nivel de discuții, nu putem spune că nu e nimic concret, dar până nu vedem un act normativ, noi nu încetăm aceste proteste.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.