Sesam deschide cartea: Labirintul lui Pan
Dacă pe Cornelia Funke o cunoașteți deja, ea fiind autoarea multor cărți celebre pentru copii, precum, spre exemplu, seria Lumea de cerneală sau romanul Regele hoților, despre Guillermo de Toro trebuie să știți că este unul dintre maeștrii genului fantasy în cinematografie, fiind scenarist, regizor sau producător al multor filme îndrăgite de copii: Kung Fu Panda, Motanul încălțat, Cinci eroi de legendă sau trilogia Hobbitul. Romanul însuși, Labirintul lui Pan, a fost scris după thrillerul cu același titlu apărut în 2006 în scenariul și regia autorului mexican.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 ianuarie 2024, 06:00 / actualizat: 26 ianuarie 2024, 10:20
Cei doi autori ne invită într-o lume fascinantă, aflată la granița dintre realitate și mit. Acțiunea filmului este plasată în Spania, în 1944, la sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial, când țara, sub conducerea lui Franco, se afla în plin Război Civil. Într-o lume întunecată, crudă, a violenței și a lipsurilor, o cunoaștem pe Ofélia, o fetiță de 13 ani, care, împreună cu mama sa însărcinată și cu tatăl său vitreg, căpitanul Vidál, se mută la țară unde căpitanul a fost însărcinat să găsească și să distrugă forțele rebelilor care se opun regimului franchist. Înconjurată de teroare, înfricoșată de răutatea profundă pe care o simte în zâmbetul de lup al tatălui vitreg, Ofélia se refugiază în lumea îndrăgită a poveștilor, o lume plină de lumină și culoare.
De aceea, când, la intrarea în pădure, i se arată o făptură înaripată pe care o crede o zână, Ofélia vrea să o urmeze, dar este oprită, în ultima clipă de Mercedes, servitoarea lui Vidál. Totuși zâna îi reapare în cameră, iar fetița ajunge să o urmeze intrând în străvechiul labirint al faunului care aștepta de sute de ani să o regăsească pe Moanna, prințesa pierdută a regatului său magic. Încredințat că fetița este fiica regelui Împărăției Subterane, faunul o convinge că, pentru a-și regăsi adevărata natură, trebuie să treacă cele trei probe înscrise în Cartea răscrucilor.
După confruntarea cu broasca râioasă în burta căreia trebuie să găsească cheia și după ce era să fie prinsă de Omul Palid, Mâncătorul de Oameni căruia trebuie să îi fure cuțitul, Ofélia se confruntă cu o ultimă probă: o ofrandă sângeroasă care îi permite trecere prin poarta labirintului spre împărăția subterană. Va fi oare Ofélia în stare să facă sacrificiu suprem sau va fi împiedicată de demonicul capitán Vidál? Citește romanul și vei aflat!
Silvana Bicăzan, profesoară de limba română, Liceul Unitarian „János Zsigmond” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.