Prima pagină » Știri » Sănătate » INSP: Sezonul virozelor respiratorii ar putea fi la intensitatea maximă
INSP: Sezonul virozelor respiratorii ar putea fi la intensitatea maximă
Foto: Mohamed Hassan/ Pixabay
Numărul cazurilor de viroză respiratorie este de aşteptat să scadă în viitorul apropiat după ce sezonul acestor infecţii este posibil să fi atins intensitatea maximă.
Articol editat de Camelia Velțan,
29 ianuarie 2024, 08:19
Numărul cazurilor de viroză respiratorie este de aşteptat să scadă în viitorul apropiat după ce sezonul acestor infecţii este posibil să fi atins intensitatea maximă.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că în ultimele 2 săptămâni numărul de îmbolnăviri a fost peste nivelul mediu al ultimilor ani. Situaţia este vizibilă şi în spitale, unde medicii de gardă fac faţă cu greu valului de infectări.
Cea mai recentă raportare a autorităților indică aproape 123.500 de infecții respiratorii, cu aproape 20% mai multe față de săptămâna precedentă. În ceea ce privește gripa clinică, au fost puțin sub 7.000 de cazuri, față de aproximativ 4.500 în intervalul anterior.
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că datele pentru săptămâna trecută, care vor apărea în zilele următoare, vor da mai multe indicii despre stadiul actualului sezon al infecțiilor respiratorii.
Alexandru Rafila: Este decalat față de anul trecut cu circa trei săptămâni. Anul trecut, numărul de viroze a ajuns la un maxim cu circa trei săptămâni mai repede. Ultimele două săptămâni au fost peste media ultimilor cinci ani. Putem să avem o săptămână epidemică, dar cred personal că, în una, două săptămâni, numărul de cazuri va începe să descrească, pentru că această perioadă de creștere rapidă și de atingere a unor parametri care depășesc media multianuală durează circa trei săptămâni, am avut deja două astfel de săptămâni.
Numărul mare de îmbolnăviri se vede cel mai bine la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor din țară. Medicii acestor unități spun că fac față cu greu valului de persoane bolnave.
Claudia Cambra, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: Este destul de dificil, de regulă, în gardă, noaptea, se întâmplă să ne blocăm. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, am constatat o dublare a numărului de cazuri de gripă și o creștere importantă a numărului de cazuri de infecții cu SARS-CoV-2 și, de asemeni, o dublare a numărului de cazuri de infecții acute de căi respiratorii superioare.
Medicii atrag atenția că cel mai bine este ca, în primele 24 de ore de la apariția simptomelor respiratorii, să se stea acasă și să se facă tratament cu antiinflamatorii, antitermice, picături de nas și sirop de tuse sau dropsuri pentru gât, dacă este cazul.
Dacă după o zi de tratament simptomatologia persistă sau se accentuează, se recomandă apelarea la medicul de familie.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.