Modificări la contractul-cadru de acordare a asistenței medicale în România
Una din principalele modificări este menţinerea, pentru întreg semestrul I al acestui an, a valorilor punctelor din asistenţa medicală primară şi ambulatorie de specialitate care au fost valabile în semestrul al II-lea al anului 2023, aşa cum s-a convenit în cursul negocierilor de acum două săptămâni.
Internarea de zi în spitale va putea fi de minimum două ore, cu excepţia serviciilor acordate pentru afecţiuni oncologice şi hemato-oncologice. Sunt exceptate şi cele acordate în camerele de gardă şi în structurile de urgenţă din cadrul unităţilor spitaliceşti pentru care finanţarea nu se face din bugetul Ministerului Sănătăţii.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 31 ianuarie 2024, 17:40
Valorile negociate între reprezentanții medicilor și cei ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sunt de 12 lei per capita și 8 lei per serviciu la medicii de familie, de 4,5 lei per serviciu în cazul medicilor din ambulatoriul de specialitate. De asemenea, s-a prevăzut explicit că în asistența medicală primară se decontează o singură consultație pe zi pentru o persoană, prin care este abordată în integralitate starea de sănătate a pacientului. Ca urmare a actului medical, doctorul eliberează toate documentele necesare pacientului, cum ar fi rețetele medicale, biletele de trimitere, recomandări.
În asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru laboratoarele de analize, lista afecțiunilor pentru care analizele și investigațiile se pot efectua și după epuizarea valorii de contract se extinde cu boala cronică de rinichi, iar la medicina dentară, în semestrul întâi al acestui an se va menține aceeași sumă orientativă lunară pentru medicii stomatologi ca în semestrul al 2-lea al anului trecut, respectiv 6.000 lei pe lună pentru medicul specialist.
Adriana Turea (RRA)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.