Prima pagină » Diverse » O biserică fortificată din Transilvania are cea mai complicată încuietoare din lume
O biserică fortificată din Transilvania are cea mai complicată încuietoare din lume
Foto: wikipedia
Construită în anul 1515, uşa sacristiei bisericii fortificate din Biertan a cunoscut faima internațională după ce, la 1900, a fost scoasă din balamale şi dusă la Paris, la Expoziţia Mondială.
Articol editat de cristina.rusu,
31 ianuarie 2024, 06:00 / actualizat: 31 ianuarie 2024, 8:05
Construită în anul 1515, uşa sacristiei bisericii fortificate din Biertan a cunoscut faima internațională după ce, la 1900, a fost scoasă din balamale şi dusă la Paris, la Expoziţia Mondială.
Expoziţia Mondială de la Paris, desfăşurată între 14 aprilie şi 12 noiembrie 1900, pe o suprafaţă de 216 hectare, a avut peste 51 de milioane de vizitatori, cifră considerabilă având în vedere faptul că populaţia Franţei număra, la acea vreme, puţin peste 40 de milioane de cetăţeni.
Între noutăţile vremii prezentate la Paris s-au aflat scara rulantă, filmul vorbit, motorul diesel şi inaugurarea celei dintâi linii a metroului parizian.
World Record Academy a stabilit în 2022 faptul că uşa sacristiei din Biertan are „cea mai complicată încuietoare din lume”.
Sacristia este o încăpere în care preotul se pregăteşte pentru a oficia slujba. Aici, părintele îşi ţine veşmintele, dar şi cele mai valoroase obiecte de cult ale bisericii. În Biertan, sătenii au folosit sacristia şi pentru a-şi pune banii la adăpost când erau ameninţaţi de război, drept pentru care au considerat că această încăpere are nevoie de o uşă solidă dotată cu o încuietoare puternică.
Uşa a fost confecţionată din scânduri groase de stejar de meşterul Johannes Reichmuth din Sighişoara, la 1515, pe ea fiind montată o încuietoare metalică ce era acţionată prin intermediul unei manivele şi a unei chei. Practic, uşa are 19 zăvoare metalice dispuse împrejur, toate fiind conectate între ele.
Sistemul a fost descris de cei de la World Record Academy ca fiind „o bijuterie a tehnologiei medievale”, concluzie la care, fără îndoială, ajunge oricine vizitează biserica fortificată din Biertan, loc în care se află şi cel mai mare altar pictat din Transilvania, realizat la 1483.
Biserica fortificată de la Biertan este obiectiv inclus în patrimoniul UNESCO încă din anul 1993.
Marian Stoica
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.