Primul campionat de înot în ape înghețate la Oradea
Campionatul European de înot în Ape îngheţate este organizat pentru prima dată în istorie la Oradea.
Articol editat de cristina.rusu, 31 ianuarie 2024, 12:28
Articol editat de cristina.rusu, 31 ianuarie 2024, 12:28
Competiţia va avea loc între 1 şi 4 februarie 2024 în bazinul olimpic în aer liber din parcul Brătianu. Peste 320 de participanţi din 27 de ţări, inclusiv legendele acestui sport extrem, vor concura într-o apă cu o temperatura sub 5 grade C.
România are un lot format din 34 de înotători profesionişti şi amatori. Tricolorii sunt coordonaţi de Paul Georgescu, campion mondial în acest sport, în proba de 500 de metri, cel care a contribuit decisiv la amploarea pe care a luat-o acest sport în România.
Primul Campionat European de înot în Ape îngheţate din istorie este organizat de IISA ( International Ice Swimming Association), Asociaţia Sportivă Ice Swimming and Open Water, Primăria Oradea şi CSM Oradea.
Festivitatea de deschidere va avea loc în seara zilei de 1 februarie odată cu defilarea delegaţiilor celor 27 de ţări participante.
Campionatul European de înot în Ape îngheţate va cuprinde probe de înot clasic, pornind de la probele scurte, de 50 metri, în cele patru procedee cunoscute (liber, spate, bras, fluture), 100 m în cele patru procedee, 250 m liber, 500 m liber şi 1.000 m stil liber.
România are un lot competitiv format din 34 de înotători profesionişti (de la Dinamo, Steaua, Delfinul Bucureşti, Universitatea Cluj) şi amatori.
Consider că avem un lot valoros la toate stilurile şi ne propunem să câştigăm mai multe medalii ca la Campionatul Mondial din Franţa de anul trecut (16 medalii – 3 de aur, 7 de argint şi 3 de bronz). Printre înotătorii importanţi se numără Andrei Enache, campion naţional la înot în ape deschise şi experimentatul Dragoş Ghile, fluturist, fost campion naţional, ambii antrenaţi de Adrian Rădulescu, cel care îl pregăteşte pe David Popovici, a mai declarat Paul.
Şi oraşul gazdă, Oradea, va avea un reprezentant. Inspirat de Paul Georgescu, Ovidiu Tirla este un fost poloist, în prezent arbitru de înot şi polo, care are deja în palmares 7 medalii la Campionatele Mondiale de înot în Ape îngheţate, 3 în Polonia şi 4 în Franţa.
Continui să înot în ape îngheţate pentru că îmi place, pentru că mă simt foarte bine făcând acest sport, ba chiar simt efectele benefice pentru sănătate. încă mă simt provocat de acest sport si cât timp va continua sa ardă această dorinţă am să intru în apa îngheţată. Cu atât mai mult că există şi provocarea organizării primei ediţii a Campionatelor Europene de ICE Swimming în oraşul unde locuiesc, unde muncesc şi este o mândrie că reuşim să aducem la Oradea cei mai împătimiţi sportivi ai acestei discipline – Ovidiu Tirla
‘Legendele’ înotului în ape îngheţate prezente la Oradea:
– Petar Stoychev, Bulgaria, 4 prezenţe la Jocurile Olimpice, campion mondial şi european în proba de 25 de km, unul dintre cei mai respectaţi înotători de anduranţă de pe glob, cu zeci de competiţii câştigate în ape libere şi îngheţate.
– Christof Wandratsch, Germania, primul campion mondial din istoria ice swimming-ului şi el campion european în proba de 25 de km, unul dintre cei mai rapizi oameni din istorie în traversarea Canalului Mânecii: 7 ore şi 3 minute.
– Rotislav Vitek, Cehia, locul 17 în proba de 10 km de la Jocurile Olimpice Beijing 2008
– King şi Quinn of Ice: Marcin Szarpak, Polonia şi Alissa Fatum, Germania, campionii probelor de 1000 de metri la înot în ape îngheţate
Performanţele lui Paul Georgescu în înotul în ape îngheţate:
– primul bărbat din lume care a înotat o ‘milă îngheţată’ (1,6 km într-o apă sub 1 grad C) în Antarctica, la Cercul Polar de Sud,
– primul român care a înotat o milă îngheţată,
– medaliat cu aur în proba de 500 de metri la Campionatul Mondial de înot în Ape îngheţate
– fost recordman mondial de distanţă în ape îngheţate: 3,5 km într-o apă de 4,4 grade.
Crina Dobocan
Foto: Visit Oradea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.