Ascultă Radio România Cluj Live

Un bărbat de 35 de ani din Beiuș a fost diagnosticat cu malarie

Foto: Skyler Ewing/Pexels

Un bărbat de 35 de ani din Beiuș a fost diagnosticat cu malarie și a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” din București.

Un bărbat de 35 de ani din Beiuș a fost diagnosticat cu malarie
Foto: Foto: Skyler Ewing/Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 ianuarie 2024, 16:11

Un bărbat de 35 de ani din Beiuș a fost diagnosticat cu malarie și a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” din București.

Potrivit dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor, acesta a fost plecat în Zanzibar, în perioada 5-19 ianuarie 2024, de unde a revenit acasă cu febră și stare generală alterată.

A încercat să se trateze acasă timp de o săptămână, după care duminică, 28 ianuarie 2024, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe Beiuș. De aici, a transferat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea. Medicii de la UPU l-au internat pe Secția de Infecțioase, unde i s-au făcut analize și a fost stabilit diagnosticul. Apoi, luni, a fost transferat la Spitalul «Dr. Victor Babeș» din București, a declarat dr. Rahotă.

Dr. Rahotă, dar și dr. Andrei Csep, șeful Secției de Infecțioase II din cadrul Spitalului Județean din Oradea, atrag atenția asupra tratamentului profilactic împotriva malariei, precum şi a altor boli specifice, atunci când sunt programate călătorii în zone endemice de malarie.

Este importat să-și facă chimioprofilaxie înainte, în timpul și după revenirea din aceste țări, spune dr. Rahotă.

Și medicul infecționist Andrei Csep insistă asupra profilaxiei împotriva acestei boli.

Pacientul nu a stat la noi pe secție, ci a fost internat la ATI. S-a prezentat cu febră, frisoane, diaree, avea anemie, trombocite scăzute etc. Nu a luat tratament proxilactic și, din câte am înțeles, a părăsit resortul pentru o excursie în jungla din țara în care a călătorit. Noi îi îndemnăm pe românii care merg în zone tropicale să discute cu medicii înainte de călătorie despre administrarea unui tratament profilactic atât contra malariei, dar şi a altor afecţiuni specifice zonelor în care călătoresc, afecțiuni care se pot preveni, sfătuiește dr. Andrei Csep.

Printre antimalaricele pe care dr. Csep le recomandă sunt: Malarone sau Doxicilina, iar dr. Rahotă a indicat hidroxiclorochina.

Patru persoane cu malarie

Patru persoane au fost internate cu malarie severă, în ultima lună, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” din București, între care și bihoreanul de 35 de ani. Este vorba de turiști români întorși, recent, din vacanțe în Zanzibar.

Conform Ministerului Sănătății, în ultimele trei luni, în țara noastră au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Reprezentanții Ministerului Sănătății fac apel către românii care merg în zone tropicale să discute cu medicii și înainte de călătorie despre profilaxia împotriva acestor boli.

„Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte 4 cazuri în lunile noiembrie şi decembrie şi 3 cazuri în ianuarie). Până în acest moment, nu s-au înregistrat decese”, arată Ministerul Sănătăţii.

Dr. Daniela Rahotă, șefa DSP Bihor, îi îndeamnă pe bihoreni să se infomeze corespunzător în legătură cu călătoriile spre anumite destinaţii turistice.

Alerte de călătorie

Și agenţiile de turism sunt îndemnate să îi îndrume pe turiști spre medicii infecționiști sau spre medicii de familie pentru informații medicale corecte, necesare înainte de a iniția o călătorie.

Natalia Birău, directorul unei agenții de turism din Bihor, spune că atât agențiile, cât și Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe turiști, însă nu toți urmează sfaturile.

Noi îi informăm, dar nu toți aleg să și urmeze sfaturile. Noi facem și trimiterile către Ministerul Afacerilor Externe. Pe de altă parte, sunt foarte mulți care își cumpără biletele de vacanțe de pe internet și nu țin seama de nici o recomandare. Totodată, unii turiști aleg să călătorească spre țările unde nu se cere vaccin și de acolo fac safari pentru a vizita alte țări, a declarat Natalia Birău.

Autoritățile române fac un apel către românii care merg în zone tropicale. Pe site-ul Ministerul Afacerilor Externe există o alertă de călătorie pentru cei care călătoresc în țările din Africa de Est (CAE).

Toți cetățenii străini care călătoresc între ţările CAE (Comunitatea Africii de Est), respectiv Kenya, Uganda, Rwanda, Tanzania, Burundi, R.D.Congo trebuie să prezinte Carnetul Galben de vaccinări împotriva febrei galbene, la intrarea în unele din aceste ţări, în funcție de țara de plecare sau tranzit (dacă durata acestuia depășește 12 ore). Astfel, vă recomandăm să contactați companiile aeriene cu care doriți să călătoriți între ţările CAE pentru a verifica dacă va trebui să prezentați Carnetul Galben la îmbarcarea în România spre ţările CAE şi invers, având în vedere că au existat cazuri de acest gen, în trecut.

De asemenea, malaria, febra dengue și holera sunt destul de răspândite în Tanzania. Au existat și cazuri de boală a somnului care au apărut după mușcăturile muștelor tsetse în nord, inclusiv în Serengeti. Alte boli, cum ar fi febra Văii Riftului, apar mai ales în zonele rurale, unde accesul la canalizare este limitat. De asemenea, au fost cazuri de boala cu virus Marburg, pojar, ebola, avertizează MAE.

Cum se manifestă malaria?

Malaria este o boală infecţioasă care se transmite prin înţepătura de ţânţar (specia Anopheles), iar profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice şi protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari.

Malaria are ca semne principale: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, diaree, precum şi alte manifestări. Întârzierea în prezentarea la medic poate să fie periculoasă, ducând chiar la deces.

Dr. Andrei Csep spune că diagnosticul de malarie se stabilește în urma unor analize specifice ale sângelui care se fac în unităţi medicale specializate.

Este foarte important ca pacienţii să se prezinte la medic imediat ce apar primele semne, pentru a beneficia rapid de un diagnostic precis şi de un tratamentul specific, a mai adăugat dr. Csep.

 

Crina Dobocan

Foto: Skyler Ewing/Pexels

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Restricții la Spitalul de Urgență din Satu Mare
Sănătate sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 14:27

Restricții la Spitalul de Urgență din Satu Mare

Prima măsură prevede limitarea vizitelor aparţinătorilor, fiind permis accesul zilnic în intervalul orar 15,00 – 17,00, cu excepţia...

Restricții la Spitalul de Urgență din Satu Mare
Efectele nocive ale dependenţei de ecrane
Sănătate sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 00:00

Efectele nocive ale dependenţei de ecrane

Institutul de Sănătate Publică, luna aceasta şi luna viitoare derulează în toată ţara o campanie prin care oferă soluţii pentru gestionarea...

Efectele nocive ale dependenţei de ecrane
Probleme la platforma informatică a CNAS
Sănătate vineri, 10 ianuarie 2025, 15:45

Probleme la platforma informatică a CNAS

Vor fi analizați parametrii de funcționare și vor fi stabilite eventuale intervenții.   Casa de Sănătate amintește că, în cazul în...

Probleme la platforma informatică a CNAS
Acces restricționat la Spitalul de Urgență din Bistrița
Sănătate vineri, 10 ianuarie 2025, 15:02

Acces restricționat la Spitalul de Urgență din Bistrița

La secţiile pediatrie, boli infecţioase, pneumologie şi oncologie, programul de vizitare va fi sistat complet, cu excepţia unor cazuri...

Acces restricționat la Spitalul de Urgență din Bistrița
Sănătate vineri, 10 ianuarie 2025, 12:27

Ordonanța trenuleț nemulțumește și sistemul sanitar

Ordonanța guvernamentală care limitează cheltuielile bugetare creează nemulțumiri și în sistemul sanitar.   Oamenii critica prevederile...

Ordonanța trenuleț nemulțumește și sistemul sanitar
Sănătate joi, 9 ianuarie 2025, 16:21

Anchetă la Centrul de Permanență din Fughiu

În urma unui articol de presă, care semnala posibile nereguli în respectarea programului de gardă de către personalul medical al Centrului de...

Anchetă la Centrul de Permanență din Fughiu
Sănătate joi, 9 ianuarie 2025, 11:58

Metapneumovirus (HMPV) – sunt motive de îngrijorare în privința acestui virus?

Miercuri, 8 ianuarie, a fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV în județul Bihor.   Pacienta, în vârstă de 67 de ani,...

Metapneumovirus (HMPV) – sunt motive de îngrijorare în privința acestui virus?
Sănătate joi, 9 ianuarie 2025, 11:34

Creșterea infecțiilor respiratorii: importanța prevenției și vaccinării | UPDATE

UPDATE: ora 17.00   În perioada următoare va creşte numărul cazurilor de infecții respiratorii, după ce în prima săptămână din an au...

Creșterea infecțiilor respiratorii: importanța prevenției și vaccinării | UPDATE