Ascultă Radio România Cluj Live

A început simularea pentru Evaluarea Naţională [UPDATE]

Astfel, la finalul probei de limba şi literatura română platforma electronică pe care sunt încărcate lucrările a fost suprasolicitată şi s-a blocat.

A început simularea pentru Evaluarea Naţională [UPDATE]

Articol editat de Andrei Cretoiu, 5 februarie 2024, 10:34 / actualizat: 5 februarie 2024, 16:29

Profesorii au fost nevoiţi să scaneze documentele în prezenţa elevilor şi să le încarce pe servere mai târziu.

Întrebat despre această situaţie de reporterul RRA Felicia Mocanu, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Sorin Ion, a dat asigurări că disfuncţionalităţile sunt minore şi vor fi rezolvate până la proba de marți, 6 februarie 2024, cea la matematică.

Ultima etapă a simulării Evaluării Naţionale va fi miercuri, 7 februarie 2024, când se va da testul la limba maternă.

Rezultatele vor fi comunicate în 23 februarie 2024.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

……………………………………………………………………………………….

Elevii de clasa a 8-a susţin, de luni, 5 februarie, simulările pentru Evaluarea Naţională.

Lucrările urmează să fie corectate, în premieră, cu ajutorul tehnologiei digitale.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că această evaluare nu va influenţa nici tipurile de subiecte, nici baremul şi nici timpul de lucru al copiilor. Singura diferenţă va fi aceea că lucrarea va fi secretizată automat în momentul în care va fi scanată în prezenţa elevilor.

La simulare pentru Evaluarea Națională 2024 toate lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată. Profesorii asistenți scanează lucrarea în prezența elevilor și o verifică și se transmite în timp real în sistem, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion:

După încărcarea tuturor lucrărilor, acestea se repartizează aleator către doi profesori diferiți din alte județe decât cele de origine ale candidaților, iar procesul de evaluare se va face pe baza unui borderou de notare digitală. În cazul în care evaluarea inițială a primilor doi profesori are diferențe mai mari de un punct, lucrarea este transmisă automat, fără intervenția unui operator, către alți doi profesori evaluatori. Va avea patru note, se elimină cea mai mare și cea mai mică, iar media finală se va face cu notele rămase.

Mâine va avea loc simularea la matematică, iar miercuri, elevii care aparţin minorităţilor naţionale vor susţine simularea la limba şi literatura maternă.
Rezultatele vor fi comunicate în data de 23 februarie.

 

Felicia Mocanu/ RRA

……………………………………………………………………………………….

Oradea

În această dimineață, elevii de clasa a VIII-a au început simularea Evaluării Naționale 2024 prin proba scrisă la Limba română. Emoțiile au dominat sălile de examen, unde plicurile sigilate cu subiectele multiplicate au fost deschise la ora 9:00, conform metodologiei.

Aproximativ 176 de mii de elevi susțin simularea la nivel național, din care peste 5200 la nivel local. Peste 24.000 de profesori asistenți și 12.000 de evaluatori sunt implicați în această etapă a Simulării Evaluării Naționale.

Un aspect notabil este introducerea scanării lucrărilor în clasă și corectarea pe platforma digitalizată.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat acest progres tehnologic, precizând că lucrările vor fi distribuite aleatoriu către profesori evaluatori din alte județe.

Lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click, a spus Ligia Deca.

Broșură specială

Timpul alocat pentru rezolvarea fiecărei probe a simulării este de două ore, calculate din momentul în care s-a încheiat completarea casetei de identificare din broșura cu subiecte, conform regulamentului. Elevii primesc subiectele într-o broșură specială, însă ei pot să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul. Aceasta trebuie predată la finalul probei, asigurând astfel confidențialitatea subiectelor.

Capsarea broșurilor se realizează înainte de distribuirea acestora în săli, în trei locuri (lateral – stânga sus, lateral – stânga jos si lateral- mijloc). Eventualele foi suplimentare utilizate de către elevi se vor adăuga prin capsare în alte două locuri, situate între cele trei locuri inițiale, astfel încât broșurile cu pagini suplimentare vor avea cinci capse. Broșura se predă la finalul probei şi, întrucât conține subiecte, aceasta nu rămâne în posesia elevilor. Întrucât pentru itemii obiectivi nu sunt prevăzute spații de rezolvare, elevul rezolvă acești itemi pe ciornă și scrie răspunsul corect în broșură. Aceasta conține, la final, pagini suplimentare liniate, pe care elevul le poate folosi în vederea finalizării răspunsurilor ce necesită redactare, în cazul în care spațiul alocat nu a fost suficient sau a greșit și dorește să reia rezolvarea, se arată în regulament.

Lucrările elevilor care susțin simulările examenelor naționale (Evaluarea Națională și BAC 2024) sunt scanate de către profesorii asistenți. Procedura de scanare a lucrărilor este detaliată în ghidul Ministerului Educației, cu accent pe verificarea paginilor pentru asigurarea integrității și lizibilității.

Dacă sunt pagini care nu se văd bine, profesorii corectori le vor șterge și vor scana din nou lucrarea, este precizat în ghid.

Un profesor va avea de corectat în medie 50 de lucrări. În procedură se mai arată și că profesorii pot evalua lucrările elevilor din laboratorul de informatică, din cancelarie, cabinetul disciplinei, precum și de acasă. Fiecare lucrare va fi evaluată de doi profesori corectori, fiind selectați dintre cei care au urmat Programul de formare continuă în vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale.

În paralel, școlile trebuie să asigure desfășurarea normală a orelor pentru elevii care nu participă la simulări, programul orelor fiind stabilit de către consiliul de administrație al unității de învățământ.

 

Text/ Foto: Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

S-au finalizat lucrările la căminul studențesc CP2
Educaţie miercuri, 13 noiembrie 2024, 08:19

S-au finalizat lucrările la căminul studențesc CP2

Primăria Oradea a anunțat finalizarea lucrărilor la căminul studențesc CP2, o nouă investiție destinată studenților Universității din...

S-au finalizat lucrările la căminul studențesc CP2
Legea care prevede burse de performanţă doar pentru elevii din şcolile de stat, neconstituţională
Educaţie vineri, 8 noiembrie 2024, 12:30

Legea care prevede burse de performanţă doar pentru elevii din şcolile de stat, neconstituţională

Legea care prevede că pot beneficia de bursă de performanță doar elevii înscriși în sistemul de învățământ preuniversitar de stat a fost...

Legea care prevede burse de performanţă doar pentru elevii din şcolile de stat, neconstituţională
Echipamente IT pentru unităţile de învăţământ din Zalău
Educaţie joi, 7 noiembrie 2024, 11:26

Echipamente IT pentru unităţile de învăţământ din Zalău

Toate cele 25 de unităţi de învăţământ din Zalău vor fi dotate cu echipamente IT precum table interactive, laptop-uri, imprimante, routere...

Echipamente IT pentru unităţile de învăţământ din Zalău
25 de medalii la RoboChallenge 2024, cucerite de România
Educaţie joi, 7 noiembrie 2024, 11:01

25 de medalii la RoboChallenge 2024, cucerite de România

România a obținut 25 de medalii la concursul internaţional RoboChallenge, ajuns la ediţia a XV-a.   La cea de-a treia ediţie a RoboFEST,...

25 de medalii la RoboChallenge 2024, cucerite de România
Educaţie sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 12:38

Vacanța de toamnă se apropie de final

Aproximativ trei milioane de elevi vor reveni luni, 4 noiembrie, pe băncile școlilor. Tot luni va începe modului al doilea de predare, învățare...

Vacanța de toamnă se apropie de final
Educaţie miercuri, 30 octombrie 2024, 16:15

Tabără pentru elevii din Ucraina, afectați de război

Consiliul Județean Bihor va sprijini, la propunerea Ministerului de Externe, organizarea unei tabere pentru elevii din regiunea Odesa, Ucraina,...

Tabără pentru elevii din Ucraina, afectați de război
Educaţie joi, 24 octombrie 2024, 18:00

Premieră la Oradea: Studenții mediciniști militari au depus jurământul | FOTO

Oradea a fost gazda unui moment cu totul special, joi, 24 octombrie, când zece studenți de la Institutul Medico-Militar București, care urmează...

Premieră la Oradea: Studenții mediciniști militari au depus jurământul | FOTO
Educaţie miercuri, 23 octombrie 2024, 13:20

UBB a lansat busola electorală pentru alegerile prezidențiale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a lansat busola electorală pentru alegerile prezidențiale. FreshVote.ro este o platformă digitală...

UBB a lansat busola electorală pentru alegerile prezidențiale