Este Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet, un eveniment marcat, la nivel global, în aproximativ 200 de state, într-o perioadă în care tot mai multe persoane cad victime ale înșelătoriilor online.
Articol editat de Andreea Leonid,
6 februarie 2024, 12:56
Este Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet, un eveniment marcat, la nivel global, în aproximativ 200 de state, într-o perioadă în care tot mai multe persoane cad victime ale înșelătoriilor online.
Mai nou infractorii cibernetici se folosesc ilegal de inteligenţa artificială pentru a crea avataruri ale unor persoane publice reale. Sunt videoclipuri false, denumite ”deep fake”, aşa de bine relizate încât păcălesc mulţi oameni.
Cel mai sigur mijloc pentru a ne proteja este să nu accesăm linkuri din surse necunoscute, să nu completăm date personale sau bancare pe platforme neautorizate şi să nu dăm click pe postări din social media care promit diverse forme de câştig substanţial imediat.
Alte tipuri de infracţiuni cibernetice sunt legate de defăimarea sau şantajul pe reţele sociale, fenomene care au luat şi ele amploare în ultima vreme. În creştere este şi numărul proceselor pentru atacuri la imagine în spaţiul virtual, dar legislaţia din România este încă neadaptată, atrag atenţia avocaţii din judeţul Sălaj.
Mii de români sunt implicați în procese civile sau penale din cauza mesajelor false sau denigratoare pe care le-au lansat pe rețele de socializare.
Decanul Baroului Sălaj, avocatul Cristian Tărău:
Pe facebook și în spațiul public oamenii scriu tot felul de chestiuni și se judecă. Avem deja tot mai multe litigii pe rol, civile în care se cer despăgubiri semnificative pentru că s-a difuzat în spațiu public o informație cu caracter tendențios și oarecum interpretat într-un mod nepotrivit și atunci o persoană a suferit un prejudiciu de imagine în prejudiciu de viață socială ș.a.m.d.
Potrivit avocaților sălăjeni, în România este nevoie urgent de o legislație mai clară îndreptată împotriva abuzurilor comise pe internet.
Avocat Andreea Ciortea:
Legislația în România pe acest domeniu este deficitară și e nevoie de intervenția urgentă, din punctul meu de vedere, a legiuitorului, asupra acestui domeniu. Noi, avocații la nivel național, avem proiectul ”Fii avocat în școala ta”, încercăm să le explicăm copiilor care sunt consecințele transmiterii, spre exemplu, a unei fotografii indecente pe un grup. Este pornografie infantilă. Copiii în școală nu primesc formal o educație juridică.
În plus, multe dintre mesajele false sau denigratoare sunt lansate pe internet de pe conturi false, autorii fiind uneori greu de depistat.
Adrian Lungu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.