Cum deosebim realitatea de fals în era inteligenței artificiale
REPORTER: Adrian, cum funcționează aceste clipuri de tip schimb și, mai important, cum le produce AI-ul?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 februarie 2024, 17:30
Adrian Savu: AI-ul produce aceste clipuri folosind algoritmi și modele matematice complexe.
Acești algoritmi sunt antrenați pe baza unor seturi mari de date audio care conțin înregistrările vocilor anumitor persoane. Prin analizarea acestor înregistrări, identificarea tiparelor de caracteristici vocale specifice, inteligența artificială poate genera o voce sintetizată care să asemene foarte mult cu vocea originală. Este o combinație de tehnologii avansate care permit acest proces fascinant. Clipurile care copiază vocea cuiva funcționează folosind tehnologii de sinteză vocală și inteligență artificială. Acestea preiau înregistrări ale vocii persoanelor și le analizează pentru a înțelege caracteristicile unei voci respective. Apoi, algoritmul de sinteză vocală poate recrea acele caracteristici pentru a genera un sunet similar vocii originale. Poate fi folosit în diferite scopuri, cum ar fi producția de filme sau în asistență vocală.REPORTER: Cum putem recunoaște un fake atunci când îl vedem și cum poate fi răspândirea lor combătută? Până la urmă, a cui este responsabilitatea?
Adrian Savu: Ei bine, există câteva modalități prin care putem face diferența între ce este fals și ce este real. În cazul clipurilor care copiază vocea cuiva, uneori poate fi dificil să se facă o distinție clară. Totuși, există câteva indicii pe care le putem urmări. De exemplu, dacă sunetul vocii pare prea perfect sau nu are nuanțe naturale, ar putea fi un semn că este un clip sintetizat. De asemenea, dacă vocea nu corespunde cu alte aspecte ale înregistrării, cum ar fi mișcările buzelor sau expresiile faciale, acestea pot fi un alt indiciu că este ceva fals. În cele din urmă, întotdeauna este bine să fim atenți și să verificăm sursa înainte de a trage concluzii în legătură cu aceste aspecte.
Pentru a combate utilizarea neetică a acestor aplicații, este foarte important să promovăm educația și conștientizarea în rândul utilizatorilor. Este esențial să învățăm și să împărtășim informația.
Informația despre responsabilitatea digitală și etică în utilizarea tehnologii, de asemenea dezvoltatorii de aplicații, pot juca un rol foarte important prin implementarea unor politici și funcționalități care să prevină utilizarea abuzivă sau neetică a acestor aplicații.
George Nedea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.