Cursuri gratuite de zbor și salt cu parașuta
Tinerii cu vârste cuprinse înte 15 și 23 de ani care doresc să învețe să zboare cu planorul, să piloteze un avion ultraușor sau să experimenteze saltul cu parașuta se pot înscrie la cursurile gratuite organizate de Aeroclubul Teritorial „Traian Dârjan” din Cluj-Napoca, instituție care împlinește anul acesta 86 de ani de la înființare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 februarie 2024, 14:46 / actualizat: 12 februarie 2024, 8:03
Pentru a putea zbura, cursanții trebuie să treacă cu brio și o probă medicală specifică. Interesul pentru fiecare dintre aceste specialități este ridicat, iar până la ora actuală s-au înscris deja peste 100 de doritori la fiecare disciplină. Instructorii le recomandă celor care doresc să învețe să piloteze, să înceapă cu planorul, întrucât astfel dobândești îndemânarea necesară pentru a te adapta pe orice alt tip de avion. Alin Simion are 26 de ani și este instructor. Și-a început cariera în urmă cu 10 ani, ca elev al Aeroclubului Teritorial „Traian Dârjan”:
Aeroclubul României are ca scop școlarizarea cât mai multor tineri care vor să practice sporturi aeronautice, pe care mai apoi să le ducă la nivel de performanță sau chiar să fie un prim pas pentru o viitoare profesie. Primele zboruri de la Dezmir au fost realizate cu planoare de lemn și pânză, construite chiar în Dezmir, în România. Pe partea competițională, Aeroclubul României stă din ce în ce mai bine. De la an la an, avem rezultate din ce în ce mai bune, în special pe partea de planorism și acrobație cu avionul. În ultimii ani au fost campioni mondiali la acrobație cu planorul și chiar și la acrobație cu avionul motorizat. Zborul cu planorul nu este absolut deloc periculos. În decursul școlii toți cursanții trec prin pași foarte bine puși la punct, pregătirea este foarte, foarte bine structurată și nu facem absolut deloc rabat de la calitate deoarece primează partea de siguranță la noi, iar atunci când un elev ajunge să zboare singur, fie cu planorul sau să execute un prim salt cu parașuta. Sigur, acesta știe foarte bine ce are de făcut și să managerieze absolut orice situație specială care poate apărea în timpul unui zbor sau unui salt cu parașuta. (Alin Simion)
Diana Barbu a învățat să zboare la Cluj, la vârsta de 15 ani. Primul salt cu parașuta l-a avut la 16 ani:
A fost o experiență ce nu o pot descrie bine ca să exprim exact cum s-a simțit. Parașutismul m-a învățat foarte multe despre echipă, despre prietenie, despre responsabilitate. Am învățat să-mi depășesc limitele, lucru care mă ajută inclusiv în ziua de azi. Într-adevăr, cu atât mai mult atunci, acum mulți ani, era un domeniu în care erau predominant băieți, dar e o lume foarte faină și pentru fete. E o lume în care te distrezi în primul rând, dar înveți să lucrezi în echipă, să te bucuri de rezultatele celorlalți și să muncești cât mai tare pentru ale tale. Am participat la concursuri, campionate naționale, a fost perioada poate cea mai faină din viața mea. Cei de la Aeroclub se implică foarte tare în dezvoltarea sportivilor. Instructorii îți sunt alături la orice pas, de la cursurile teoretice până la momentul în care urci pe podium, dacă ai norocul să iei un premiu la un concurs de parașutism. Mie mi-au fost de mare ajutor instructorii de care am dat, aveam mare încredere în ei și doar faptul că erau cu mine în avion îmi dădea așa un boost de încredere și de siguranță. Recomand tuturor să încerce acest sport de tineri, aveți de învățat doar lucruri bune de acolo și o să vă fie de folos toată viața. (Diana Barbu)
Așadar, tinerii cu vârste înte 15 și 23 de ani care doresc să învețe zborul cu planorul, avionul ultraușor sau saltul cu parașuta, se pot înscrie la cursurile gratuite, exlusiv online pe site-ul aeroclubulromaniei.ro, până pe 23 februarie. Examenul final la proba practică constă într-un zbor, alături de un examinator, respectiv un salt cu parașuta, în prezența comisiei. Pentru cei care au depășit 23 de ani, un curs de planorism costă 2.500 de euro, de parașutism 1.200 de euro, iar pentru licența de avion ulta-ușor se plătește 4.800 de euro. Aeroclubul României este o școală de zbor cu o experiență de peste 100 de ani în domeniul aviației.
Alina Nechita/Bianca A. Câmpeanu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.