Prima pagină » Știri » Social » Decăderea din dreptul de a conduce un autoturism, discutată în Parlamentul European
Decăderea din dreptul de a conduce un autoturism, discutată în Parlamentul European
Foto: ISU Sibiu
Parlamentul European a adoptat, în primă lectură, Directiva privind decăderea din dreptul de a conduce un autoturism.
Articol editat de Andrei Cretoiu,
8 februarie 2024, 18:42
Parlamentul European a adoptat, în primă lectură, Directiva privind decăderea din dreptul de a conduce un autoturism.
Aceasta e un pas în atingerea obiectivului de a reduce cu 50% decesele cauzate de accidentele rutiere, până în anul 2030.
Invitată la RRA, europarlamentarul Corina Creţu a precizat că actul legislativ stabileşte un sistem de cooperare şi transfer de informaţii între statul în care a fost săvârşită o încălcare gravă a legii rutiere şi statul care a eliberat permisul de conducere, precum şi proceduri şi obligaţii concrete pentru cele două ţări implicate:
Practic în situația în care un șofer, dacă este dintr-un alt stat, săvârșește o contravenție gravă pe teritoriul României, autoritățile române îi aplică sancțiuni privitoare la dreptul de a conduce, dar apoi informează celelalte state. Precizez, nu este vorba de încălcări minore, ci de încălcări grave, viteză excesivă, conducerea sub influența alcoolului, conducerea sub influența stupefiantelor, cauzarea deceselor sau a vătămării corporale grave a unei persoane, deci norme de circulație care chiar afectează viața oamenilor.
Europarlamentarul Corina Creţu a mai menționat că România ocupă primul loc în Europa la mortalitatea din cauza accidentelor rutiere.
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.