Prima pagină » Știri » Social » Alimente scumpe și proaste, pe rafturile magazinelor noastre!
Alimente scumpe și proaste, pe rafturile magazinelor noastre!
Foto: Tumisu/Pixabay
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în ianuarie la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, în urma scăderii cotaţiilor la cereale şi carne, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.
Articol editat de Andreea Leonid,
9 februarie 2024, 11:55
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în ianuarie la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, în urma scăderii cotaţiilor la cereale şi carne, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.
În ciuda acestui fapt, preţurile mai multor produse comercializate în România rămân ridicate, deşi acestea sunt inferioare calitativ produselor similare, comercializate în alte state ale Uniunii Europene.
Despre acest fenomen, al „dublului standard”, a vorbit, la Radio România Actualităţi, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor Infocons, Sorin Mierlea:
Faptul că aceleași produse din același brand, din aceeași gamă, de cele mai multe ori sunt chiar mai scumpe în România decât în țara de origine, unde salariile și calitatea vieții și standardul este mult mai ridicat. Problema nu este doar la prețuri, problema este că avem și acel dublu standard, același produs de la aceeași firmă, este și mai slab calitativ. Această problemă se dezbate de câțiva ani buni la nivelul Uniunii Europene și, din păcate, politicienii români nu au reușit să tranșeze acest lucru, cu toate că atunci când a fost președinția Consiliului Uniunii Europene și România fost președinte, s-a trecut acest dosar, dar nu s-a mai implementat. Problema aceasta a dublului standard cred că ar trebui să fie reluată, mai ales acum, în prefața faptului că vin alegerile europarlamentare. Dar, ceea ce cred că este cel mai important este faptul că avem produse nu numai mai slabe calitativ, nu numai mai scumpe și de cele mai multe ori chiar identificate ca și produse periculoase pentru sănătatea și pentru integritatea corporală, ca produse în sistemele de alertă ale Uniunii Europene și care se mai află încă pe rafturile din România. (Sorin Mierlea, InfoCons)
Preşedintele InfoCons îndeamnă populaţia ca, înainte de achiziţionarea unui produs, să verifice dacă produsul respectiv se află în sistemul de alertă al Uniunii Europene, în ceea ce priveşte periculozitatea imediată, şi să renunţe la a mai cumpăra produse slabe calitativ.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.