Prima pagină » Știri » Sănătate » Scandalul vaccinurilor Pfizer cumpărate de România: de ce ar trebui să plătim pentru produse inutile?
Scandalul vaccinurilor Pfizer cumpărate de România: de ce ar trebui să plătim pentru produse inutile?
Foto: cottonbro studio/Pexels
Compania germană BioNTech, producătoare a unui vaccin anticovid împreună cu multinaționala americană Pfizer, a dat în judecată guvernele român, maghiar și polonez pentru neplata completă a loturilor contractate în numele lor de către Comisia Europeană în anul 2020. României i se cer 550 milioane $, pentru cca 28 milioane de doze.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
9 februarie 2024, 11:41 / actualizat: 11 februarie 2024, 8:30
Compania germană BioNTech, producătoare a unui vaccin anticovid împreună cu multinaționala americană Pfizer, a dat în judecată guvernele român, maghiar și polonez pentru neplata completă a loturilor contractate în numele lor de către Comisia Europeană în anul 2020. României i se cer 550 milioane $, pentru cca 28 milioane de doze.
Dr. Laszlo Attila, secretar al Comisiei de Sănătate din Senat, explică:
La vremea respectivă, România a externalizat achiziția de vaccinuri către Comisia Europeană, pentru a purta negocieri cu producătorii. Nouă ni s-a repartizat 7% din cantitatea ce urma să intre în Europa. Problema e că au fost încheiate contracte pentru cantități mult mai mari decât populația totală a Uniunii Europene. BioNTech a deschis acțiuni în instanță după ce ne-a cerut să preluăm și restul cantităților repartizate în 2020, iar noi am refuzat. Nu înțeleg de ce ar trebui să luăm un produs care nu-și mai face efectul. La început, producătorul a prezentat niște date privind o eficiență de 92-95%. Apoi, în iunie sau iulie 2021, prof. Adrian Streinu-Cercel ne-a atenționat că eficiența vaccinului a început să scadă, pentru că proteina împotriva căreia fuseseră creați anticorpi a suferit modificări majore și foarte probabil că dozele ce urmau a fi administrate – cu același tip de vaccin! – nu vor mai avea efectul scontat. În acea situație, ar fi trebuit să începem administrarea unui vaccin modificat, adaptat la subtipul care devenea dominant la noi în țară. Din păcate, politicul și-a băgat nasul unde nu-i fierbea deloc oala. Așa am aflat de la dl. președinte Iohannis că am învins COVID în luna iunie. La scurt timp, litoralul era plin. Oamenii de specialitate mi-au atras atenția că în august-septembrie urma să devină dominantă o altă variantă. Ceea ce pretinde acum firma BioNTech este să plătim niște vaccinuri care încă din vara lui 2021 n-aveau cum să mai aibă efect și erau deja depășite la momentul în care ar fi trebuit să le achiziționăm. Foarte probabil că, în prezent, acest tip de vaccin nici măcar n-ar primi autorizație. Avem un mecanism relativ asemănător în cazul vaccinului antigripal. În fiecare an, pe 27 februarie, se trage linie la nivel mondial. Se analizează tipurile de viruși care au cauzat mai multe probleme și se adaptează structura vaccinului pentru sezonul următor. Acesta este motivul pentru care el suferă modificări în compoziție. Virusul gripal e destul de instabil și pot apărea variante ce cauzează multe cazuri grave sau decese. Deci, cazul vaccinului anti-Covid nu a fost o noutate. Nu înțeleg de ce forțează producătorul de vaccinuri să-și regleze niște probleme financiare fără să regleze și structura produsului pe care-l comercializează. Efectiv, insistă ca noi să cumpărăm o cantitate enormă de vaccin care, de aproape 3 ani, este inutil. (Dr. Laszlo Attila, secretar al Comisiei de Sănătate din Senat)
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.