Prima pagină » Stirea zilei » Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Foto: Pixabay
UPDATE: ora 13.35
Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul din Sighetu Marmației se numără printre cele afectate, în țară, de un atac cibernetic.
Articol editat de cristina.rusu,
12 februarie 2024, 13:23 / actualizat: 12 februarie 2024, 18:20
UPDATE: ora 13.35
Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul din Sighetu Marmației se numără printre cele afectate, în țară, de un atac cibernetic.
Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență dr. Constantin Opriș Baia Mare, Bogdan Lucian:
Orban Szabolcs: Spuneți-mi, vă rog cum a afectat și cum afectează atacul cibernetic activitatea spitalului?
În acest moment pot să vă spun că activitatea spitalului funcționează la parametrii normali, în sensul că doar cu o mică excepție, respectiv eliberarea rețetelor gratuite și compensate, care este imposibilă datorită comunicării dintre sistemul informatic al spitalului și sistemul Casei de Asigurări de Sănătate nu este posibil, având în vedere contextul, în rest, activitatea spitalului funcționează la parametrii absolut normali. Noi am trecut de la înregistrarea datelor pe suport electronic, respectiv în sistemul IT, am trecut la înregistrarea lor în sistem scris pe hârtie, urmând ca ulterior, în momentul în care se remediază defecțiunea, să introducem datele în platformă în așa fel încât să putem să facem raportarea și să ne decontăm serviciile medicale. Dar altfel să știți că la nivelul Spitalul Județean din Baia Mare activitatea nu a fost afectată. S-au desfășurat mai lent lucrurile, dar s-au desfășurat în parametri normali.
Orban Szabolcs: Ce fel de ajutor ați primit de la autoritățile centrale?
Păi, în principiu, în acest moment nu avem nevoie de ajutor din partea lor. Am fost informați despre starea de fapt, mi s-a explicat și ce s-a întâmplat, n-am avut o informare oficială până la momentul în care am primit documentul scris și, în fine, există disponibilitatea din partea nu neapărat a autorităților centrale, ci a celor locale, cu care noi suntem în relație directă, respectiv Direcția de Sănătate Publică Maramureș, Casa de Asigurări de Sănătate Maramureș există disponibilitatea să ne ajute, dacă este cazul.
Orban Szabolcs: Cum a afectat pacienții spitalului efectul atacului și dacă sunt probleme pe nivel personal?
Acuma ce pot să vă spun că în cursul dimineții aglomerația la noi în spital, având în vedere că este și o zi de luni a fost un pic mai mare, cum este în fiecare dimineață și cum în special în diminețile zilelor de luni, pacienții poate că au fost un pic nedumeriți și nelămuriți cu ceea ce se întâmplă, noi am avut grijă pe toate structurile medicale ale spitalului să le explicăm pacienților care este situația și că de fapt ceea ce se întâmplă este independent de capacitatea noastră de control, motiv pentru care nu au fost tensiuni majore sau supărări mari din partea pacienților.
Orban Szabolcs
Colegul nostru de la Radio Sighet Liviu Șiman transmite că au fost afectate și mai multe cabinete de familie, care în prezent lucrează în regim offline.
……………………………………………………………………………………..
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică informează că a fost notificat în cursul zilei cu privire la acest atac cibernetic care ar fi de tipul ransomware, adică hackerii au criptat datele spitalelor si cer răscumpărare pentru decriptare.
Mai multe spitale din Bucureşti şi din ţară sunt afectate de un atac informatic asupra furnizorzului lor de servicii IT.
O echipă de specialişti în securitate informatică s-a deplasat la sediul firmei, pentru investigarea incidentului.
Atacul cibernetic a fost confirmat cu puţin timp în urmă şi de Ministerul Sănătăţii, care transmite că au fost activate măsuri de prevenţie excepţională şi pentru celelalte spitale care nu au fost afectate de atac.
Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu instituţiile din domeniu, monitorizează atent situaţia, pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncţionalităţilor. În toate spitalele în care funcţionează acest tip de sistem informatic au fost luate măsuri de siguranţă – limitare internet şi salvare date pe suport extern.
Adriana Turea/ RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.