V-aţi întrebat vreodată de când se celebrează Valentine’s Day? Ori cum au ajuns să se răspândească tradiţionalele inimioare din ciocolată? Cât timp staţi la coadă pentru a cumpăra flori şi dulciuri, vă propunem să vă amuzaţi aflând câteva lucruri interesante despre sărbătoarea iubirii:
Foto: Foto: Pixabay
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
14 februarie 2024, 06:00 / actualizat: 14 februarie 2024, 8:06
V-aţi întrebat vreodată de când se celebrează Valentine’s Day? Ori cum au ajuns să se răspândească tradiţionalele inimioare din ciocolată? Cât timp staţi la coadă pentru a cumpăra flori şi dulciuri, vă propunem să vă amuzaţi aflând câteva lucruri interesante despre sărbătoarea iubirii:
Există două teorii privind originea acestei celebrări. Conform primeia, Valentine’s Day derivă din festivalul roman Lupercalia: un eveniment frivol, în cadrul căruia se practicau diverse ceremonii pentru a creşte fertilitatea femeilor. O altă legendă îl are în centru pe împăratul roman Claudiu care, vrând să-şi adune o armată cât mai mare şi mai devotată, le-a interzis bărbaţilor tineri să se căsătorească. În numele iubirii, Sfântul Valentin a încălcat interdicţia, oficiind căsătorii în secret.
În 1847, Oliver Chase, un farmacist din Boston, a inventat o maşinărie pentru a uşura producţia bomboanelor pentru gât. Chase şi-a dat repede seama că şi-ar putea diversifica oferta şi cu alte tipuri de bomboane. 15 ani mai târziu, fratele lui Oliver Chase a început să imprime cuvinte pe suprafaţa dulciurilor. Bomboanele cu cuvinte au adoptat forma de inimioară în 1902.
De-a lungul timpului, multe dezbateri au avut loc privind locul exact în care sălăşluieşte sufletul omului. În Antichitate s-a vorbit despre faptul că esenţa spirituală rezidă în ficat sau chiar în stomac, inima devenind în final centrul asociat cu memoria şi cu iubirea. Artiştii italieni din secolul al XIV-lea au fost primii care au folosit inimioara ca un simbol romantic.
Arcul lui Cupidon nu e doar un element de decor. În mitologia romană, Cupidon este fiul lui Venus, zeiţa dragostei. Săgeţile trase din arcul lui Cupidon aduc iubirea celor atinşi de ele.
Conform unui studiu efectuat de o asociaţie a retailerilor americani, cetăţenii Statelor Unite au cheltuit în 2019 27 de miliarde de dolari de Valentine’s Day. Cele mai bine vândute produse au fost bomboanele din ciocolată, preferate atât de bărbaţi cât şi de femei. Mai ales în rândul milenialilor sunt însă în creştere cadourile care presupun o activitate, precum biletele la concerte ori o cină în oraş.
Prima cutie de bomboane special creată pentru Valentine’s Day a apărut în 1860. Conform unui studiu, gustul cel mai căutat în aceste cutii este cel de caramel, urmat de cocos şi umplutură cu lichior.
Valentine’s Day este o ocazie mult iubită pentru cereri în căsătorie: un sondaj realizat în 2017 a arătat că 43% dintre adulţii tineri ar prefera să-şi ceară în căsătorie partenerul – sau să fie ceruţi în căsătorie – de Valentine’s Day.