Alertă în Europa: sănătatea mintală a angajaților este în pioneze
De foarte multe ori, muncim și suferim. De prea multe ori, muncim și suferim! Chiar dacă zâmbim la ședințe și părem funcționali după câteva cafele tari, de cele mai multe ori mintea noastră este încercată de suferințe care nu au ajuns nici măcar la urechile șefului cel mai mare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 februarie 2024, 06:00 / actualizat: 23 martie 2024, 13:24
Potrivit unui sondaj recent realizat în șase țări europene, aproximativ 40% dintre angajați se confruntă cu un risc semnificativ de sănătate mintală precară. ”Diagnosticul” acesta nu rămâne însă între pereții casei, ci este ”târât” la birou, având repercusiuni serioase asupra organizațiilor. Conform Telus Health, un angajat stresat pierde peste 60 de zile pe an în productivitate, treaba asta având consecințe palpabile asupra performanței organizaționale.
Analizând scorurile indicelui de sănătate mintală (MHI), aflăm că sănătatea psihică a angajaților din Europa a înregistrat o scădere alarmantă în ultimii ani. 38% dintre aceștia prezintă un risc ridicat de sănătate mintală precară, punând sub semnul întrebării bunăstarea lor la locul de muncă.
Cine suferă cel mai mult? Pare că Polonia este repetenta Europei la nefericirea angajaților, întregistrând cel mai mic scor (55,5). Urmează Spania (57,1), Italia (58,4), Franța (62,3) și Germania (64,2). Olanda menține cel mai înalt nivel de sănătate mintală, cu un scor de 69,0, chiar dacă a înregistrat o scădere de 2,1 puncte față de aprilie 2023.
Îngrijorător este și faptul că 35% dintre respondenți au raportat o sensibilitate crescută la stresul post-pandemie. Această creștere a vulnerabilității la stres pune ”paie pe foc” la mediul de lucru, care devine toxic și generează un cerc vicios în care angajații devin mai predispuși la nemulțumire, cinism și conflicte interpersonale.
Alte motive care par a amenința traiul bun al europenilor sunt legate de schimbările climatice, criza financiară globală, migrație și războiul din Ucraina. Cu alte cuvinte, în ultimii 15 ani, europenii au trăit cu frici reale care le-au zdruncinat stabilitatea emoțională, crescând gradul de instabilitate și neîncredere.
Impactul unei sănătăți mintale precare în rândul angajaților se reflectă nu doar în cifrele de productivitate, ci și în dinamica organizațională. Angajații a căror sănătate psihică este pusă în pericol nu se arată dispuși să colaboreze, să inoveze sau să contribuie cu ceva pozitiv în cadrul echipei. Instabilitatea emoțională poate conduce și la alte efecte negative precum absenteismul și fluctuația angajaților.
Cum se traduce asta pentru angajatori? Simplu și clar: nefericirea angajaților este invers proporțională cu câștigurile organizației.
Este evident că starea de bine a angajaților trebuie să fie preocuparea numărul unu a organizațiilor, însă cei mai mulți dintre șefi trăiesc cu impresia că un stimulent financiar le rezolvă pe toate, iar o petrecere cu pizza ori un weekend cu bere la cabană repară suferințele psihice profunde.
Abordarea corectă a sănătății mintale este un aspect crucial, și, deși a rămas un subiect încă sensibil, gestionarea lui eficentă poate asigura un mediu de lucru sănătos și sustenabil. Prin strategii implementate pe bune, nu doar doar la nivel declarativ, companiile ar trebui să ia în serios sănătatea angajaților prin crearea unui mediu în care angajații se simt în siguranță să vorbească deschis despre problemele lor, primind sprijinul adecvat.
Sper că și astăzi ți-am fost de folos cu ideile Hacking Work. Eu sunt Doru Șupeală și îți mulțumesc că ne asculți și ne susții, descoperă online podcastul și newsletterul Hacking Work. Să ne reîntâlnim sănătoși, voioși și mintoși și să mergem cu toții la serviciu, nu la scârbiciu!
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.