Radio Cluj…la modă: Expoziția semestrială UAD Fashion
Deva Cristina Fashion1
Departamentul Modă/Design vestimentar din cadrul UAD Cluj, vă invită să vedeți până în data de 26 februarie, expoziția studenților de la anii de licență și master, împreună cu toate secțiile acestei universități, eveniment consacrat și intrat în tradiția acestei instituții prestigioase ce pregătește viitorii artiști.
Articol editat de cristina.rusu,
15 februarie 2024, 06:00 / actualizat: 15 februarie 2024, 8:23
Departamentul Modă/Design vestimentar din cadrul UAD Cluj, vă invită să vedeți până în data de 26 februarie, expoziția studenților de la anii de licență și master, împreună cu toate secțiile acestei universități, eveniment consacrat și intrat în tradiția acestei instituții prestigioase ce pregătește viitorii artiști.
În acest caz, însă, pe care îl consemnez astăzi vom vorbi despre modă, cum este, de ani buni specificul rubricii, pretext nemaipomenit de a aduce în discuție, o dată mai mult, activitatea efervescentă ce are loc aici, chiar și în momentele în care rezultatele muncii de semestru, ale studenților și cadrelor didactice implicate în procesul de învățământ nu sunt vizibile, cum contrară este situația de această dată.
Sălile de expoziție sunt deschise între orele 9/15, în fiecare zi, pe strada Aurel Vlaicu nr.17-19. Nu doar că vă invit în numele întregului departament dar chiar vă trimit acolo, în scopul unei mai bune înțelegeri a ceea ce comportă munca unui viitor designer de modă.
Perspectiva unui absolvent al acestei secții- cum se numea pe vremea mea- diferă total ca optică de perspectiva unui vizitator obișnuit. Pătrunderea în sălile de clasă cu care ești familiarizat din vremea studenției este un moment de emoție și amintire, de retrăire personală a unor momente din cei mai generoși ani ai unei existențe de artist, anii de formare profesională.
Personal și subiectiv, mă bucură de fiecare dată când execut acest ritual, din perspectiva aducerii aminte dar, mai ales din posibilitatea de a te încărca cu informații de ultimă oră, de a te molipsi de energia entuziasmului creativ specific vârstei.
Ghidul meu prin expoziție a fost de altfel directorul Departamentului Modă/design vestimentar, conf. univ. dr. Lucian Broscățean, ce m-a condus elegant prin sălile de curs ai căror pereții sunt “căptușiți”- ca să folosim un termen familiar nouă, cu desene de modă, planșe de atmosferă, imagini ce documentează demersurile artistice individuale- conturând un labirint plin de linii și culoare în care te pierzi de bună voie și nesilit de nimeni decât de propria-ți curiozitate.
Această prezentare necesită JavaScript.
Teme diferite în funcție de anul de studiu, cu disciplinele aferente acestei specializări, se concretizează într-un parcurs vizibil al fiecărui student expozant ce include punctul de plecare, adică motivul de inspirație și referințele culturale ale unei viitoare colecții de modă și punctul de sosire- schițele concrete ce vor forma colecția, ca și accentul deosebit pus pe partea tehnică- schițele tehnice necesare care dovedesc înțelegerea tridimensională a unui viitor produs de modă.
Drumul de la schiță la miracol- ca să parafrazez titlul minunatului album al creatoarei de modă și de costum Doina Levintza- este evident și subliniat de modul amplasării lucrărilor pe verticală, ca și contrapunctele binevenite ale unor piese vestimentare concrete și deja complexe ce sunt dovada palpabilă a conceptului materializat.
Mapele de lucru ale studenților sunt puse la dispoziția publicului laolaltă cu caiete mici de practică, unde se încearcă diferite tipuri de cusături, broderii sau tehnici de structurare a materialităților în vederea viitorului produs. Munca complexă din spatele unei virtuale colecții de modă este, astfel devoalată și prezentată cu toate etapele sale, atent supervizate de conducătorii de proiect și de cadrele didactice ale departamentului.
Această prezentare necesită JavaScript.
Detalii, fragmente, referințe culturale și referințe din modă, piese vestimentare work-in-progress, tehnici de asamblare/coasere, Development Board, Thinking Process- din proiectele studenților și masteranzilor relevă constanta și extraordinara lor evoluție. Felicitări tuturor expozanților precum și cadrelor didactice coordonatoare! citat din comunicatul de presă al departamentului în al cărui asentiment suntem și noi.
Călina Langa, fashion designer
Pozele sunt primite prin bunăvoința Departamentului Modă/design vestimentar al UAD/ Credit foto: Sonia Bădescu, Luciana M. Moto, Cristina Deva
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.