Prima pagină » A fost descoperit un atelier de fierărie, vechi de aproximativ 2.700 de ani
A fost descoperit un atelier de fierărie, vechi de aproximativ 2.700 de ani
Foto: captură video YouTube
Arheologii au descoperit recent un atelier de fierărie din epoca fierului, vechi de aproximativ 2.700 de ani, lângă Wittenham Clumps, în Oxfordshire, Anglia.
Articol editat de cristina.rusu,
17 februarie 2024, 06:00 / actualizat: 17 februarie 2024, 9:16
Arheologii au descoperit recent un atelier de fierărie din epoca fierului, vechi de aproximativ 2.700 de ani, lângă Wittenham Clumps, în Oxfordshire, Anglia.
Atelierul oferă dovezi rare de forjare în primele zile ale prelucrării fierului în Marea Britanie.
Rămășițele au fost dezgropate de o echipă de la DigVentures, o întreprindere socială care organizează experiențe de săpături arheologice finanțate prin crowdfunding.
Artefactele descoperite la fața locului includ bucăți de căptușeală de vatră și solzi de ciocan din procesul de forjare. Când ciocanul lovește metalul încălzit, mici cioburi se pot rupe efectiv, creând aceste fragmente numite „solzi”. Aceste elemente oferă indicii despre metodele de prelucrare a fierului în acest moment în atelier.
Cercetătorii au identificat și bare de fier. Deși funcția lor exactă poate varia, este posibil ca acestea să fi fost utilizate pentru a permite fabricarea de unelte de fierărie, cum ar fi ciocane, clești, dalte etc. Aceste unelte au fost într-adevăr esențiale pentru modelarea și manipularea metalului încălzit în timpul procesului de forjare.
De asemenea, aceste bare de fier ar fi putut fi introduse direct în forjă ca material de lucru pentru a fi transformat. Astfel, ar fi constituit materia primă din care fierarul crea obiecte finite precum arme, unelte agricole, piese de accesorii etc.
Mai interesant, echipa ar fi dezgropat o duză intactă, una dintre puținele cunoscute din epoca fierului în Marea Britanie, dacă nu în Europa. Aceasta este o duză folosită pentru a forța aerul într-o turnătorie, cuptor sau forjă. Aceste descoperiri sugerează o producție relativ semnificativă de oțel.
Atelierul, datând din jurul anilor 771 până în 515 î.Hr., constituie o mărturie despre primele zile ale prelucrării fierului în Marea Britanie, care a început în jurul anului 800 î.Hr. Dimensiunea lui sugerează o operațiune mai specializată efectuată de un maestru fierar de înaltă calificare.
De asemenea, se distinge de forjele din sate care prelucrau în general obiecte de zi cu zi. Cercetătorii subliniază că aceste descoperiri oferă o oportunitate excepțională de a înțelege mai bine viețile și munca fierarilor britanici antici.
Studiul acestor artefacte aruncă într-adevăr o lumină fascinantă asupra istoriei activității umane din regiune. (www.sciencepost.fr)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: captură video YouTube
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.