Ascultă Radio România Cluj Live

Nutriția în viața noastră: ce înseamnă un stil de viață sănătos?

Trăim într-o lume competitivă, în care fiecare zi pare sa fie o cursă contracronometru ce nu ne mai permite să ne gândim la lucrurile cu adevărat importante, printre acestea numărându-se și stilul de viață.

Nutriția în viața noastră: ce înseamnă un stil de viață sănătos?
Foto: Foto: pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 martie 2024, 17:52 / actualizat: 24 martie 2024, 15:00

Vă întrebați ce înseamnă un stil de viață sănătos? În primul rând fiecare zi ar trebui să o începem cu un mic dejun echilibrat, acesta cuprinzând 4 obiective și anume: restabilirea nutrienților pierduți în timpul nopții pentru regenerarea corpului, asigurarea energiei pentru o nouă zi, prin oferirea de nutrienți esențiali: proteină, carbohidrați sănătoși și grăsimi sănătoase, plus vitamine și minerale, restabilirea nivelului de hidratare pierdut în timpul nopții și asigurarea unui nivel stabil al zahărului în sânge.

 

Știm că uneori pare aproape imposibil să ne facem timp să mâncăm corect, mai ales dacă avem o grămadă de alte lucruri pe cap.
Totuși, dacă vrem să trăim sănătos, trebuie să avem mare grijă când mâncăm. O greșeală frecventă este săritul peste micul dejun, în timp ce masa de cină trebuie luată cu doua-trei ore înainte de somn.

Chiar dacă mâncăm atent, mâncarea pe care o consumăm la ora 10 noaptea nu o să aibă efecte prea bune asupra organismului nostru.
Un program de 5 mese pe zi (trei mese principale și două gustări) este bine venit.

Apa este și ea un element esențial care ne poate ajuta extrem de mult pentru a menține un stil de viață sănătos. Dacă bem cel puțin 2 litri de apă în fiecare zi, nu o să ne fie la fel de foame. Sunt multe persoane care sunt foarte atente când vine vorba de mâncare, însă beau tot felul de sucuri dulci. În acest caz există o problemă! Sucurile acidulate, sucurile cu un conținut mare de zahăr și băuturile precum ciocolata caldă sunt de evitat. Acestea au un conținut foarte mare de zahăr care nu numai că ne poate face să luăm în greutate, dar poate duce și la diferite boli. E recomandat să se consume 1l de apă la 25 kg greutate corporală, în fiecare zi.

Avem nevoie de minim 35 de grame de fibre pe zi, echivalentul a 10 salate sau 9 banane. Consumul de fibre în dietă este critic pentru sănătatea colonului. Studiile arată că în ziua de azi, consumăm în medie doar 2 până 5 g de fibre pe zi. De aceea, practic orice persoană este deficitară în fibre în ziua de azi. Nu e de mirare că toată lumea se plânge de diverse disconforturi digestive. De aceea e bine să mâncăm o varietate de fructe și legume în fiecare zi, dar conflictul nutriție vs calorii și timp disponibil, face foarte greu atingerea acestui obiectiv

Este recomandat să evităm carbohidrații răi și consumul excesiv de grăsimi saturate.

Alimente cu grăsimi trans cum ar fi: margarina, snack-urile, biscuiți, alimente prăjite nu ar trebui să se regăsească în meniurile noastre. Aceste grăsimi cresc colesterolul rău (LDL) și îl scad pe cel bun (HDL) , putând duce la accidente vasculare și boli de inimă. De aceea este important să facem o schimbare și în modul de a găti alimentele. Înlocuim prăjeala cu fierberea, cu pregătirea alimentelor la grătar sau coacere și reducem consumul de carne.

Alimentaţia corectă nu este suficientă dacă obişnuim să ne culcăm la primele ore ale dimineţii. Studiile arată că intervalele mai scurte de somn sunt asociate cu un nivel mai ridicat al indicelui masei corporale (IMC) şi cu o talie mai mare.

Lipsa somnului poate duce la creşterea nivelului de grelină, care este hormonul foamei şi scade nivelul de leptină, care este hormonul saţietăţii.
Atunci când suntem privaţi de somn, creierul nostru răspunde mai puternic în faţa mâncărurilor nesănătoase şi are o abilitatea mai scăzută de a exersa controlul porţiei.

De asemenea, prea mult somn poate fi la fel de dăunător precum lipsa lui.
Studiile privind somnul arată că somnul excesiv – care înseamnă mai mult de 10 ore pe noapte – are legătură cu scăderea funcţiei cognitive şi creşterea riscului de obezitate, diabet, anxietate şi inflamaţie cronică.

Pentru a avea un stil de viață sănătos ar fi bine să facem mișcare de minim 4 ori pe săptămână.

Locurile de muncă ultra-sedentare determină oamenii să ardă cu cel puțin 1000 de calorii mai puţin pe zi decât o făceau în urmă cu 50 de ani şi a înrăutăţit răspunsul la insulină, care poate cauza diabet şi obezitate.

Lifturile sunt convenabile, dar atunci când apelăm la ele pierdem o şansă serioasă de a arde calorii.

Programul nostru zilnic ar trebui să conțină cel puțin 30 de minute de mișcare în fiecare zi. Dacă totuși nu ne putem ține de acest program e bine să încercăm să ne antrenăm pentru o oră măcar de 4 ori pe săptămână. Cu cât suntem mai activi, cu atât mai repede vor apărea rezultatele.

Asta nu înseamnă că trebuie să ne mutăm în sala de fitness! Ci din contră să avem grijă să nu ne epuizăm corpul și să nu transformăm sportul într-o activitate frustrantă.

Sunt Isabela Tizu, tehnician nutriționist și antrenor wellness și vă aștept cu noi informații săptămâna viitoare.

 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Top 10 superalimente pe care toată lumea ar trebui să le mănânce
Nutriție și stil de viață luni, 13 mai 2024, 06:00

Top 10 superalimente pe care toată lumea ar trebui să le mănânce

Un superaliment este un aliment bogat în nutrient care este benefic atât pentru sănătatea cât și pentru starea de bine a unei persoane.  ...

Top 10 superalimente pe care toată lumea ar trebui să le mănânce
Cât ne costă un stil de viață sănătos?
Nutriție și stil de viață luni, 6 mai 2024, 06:00

Cât ne costă un stil de viață sănătos?

Te-ai gândit vreodată că un stil de viață sănătos e scump? Dacă da, de ce? Pentru că te-ai raportat la prețul anumitor alimente? Poate...

Cât ne costă un stil de viață sănătos?
Despre mâncarea compulsivă emoțională
Nutriție și stil de viață luni, 29 aprilie 2024, 06:00

Despre mâncarea compulsivă emoțională

În ultimii ani, mulți dintre noi am suferit de epuizare fizică și emoțională. Nu este surprinzător faptul că oamenii au apelat la mâncare...

Despre mâncarea compulsivă emoțională
Ce facem dacă nu ne plac legumele?
Nutriție și stil de viață luni, 22 aprilie 2024, 06:00

Ce facem dacă nu ne plac legumele?

Marea provocare a oamenilor este acceptarea că e nevoie să mănânce legume atunci când vor să aibă un stil de viață mai sănătos.  ...

Ce facem dacă nu ne plac legumele?
Nutriție și stil de viață luni, 15 aprilie 2024, 06:00

Ce sunt dietele restrictive?

Astfel de diete presupun reducerea aportului nutrițional prin eliminarea mai multor produse în favoarea altora din regimul alimentar, înfometare...

Ce sunt dietele restrictive?
Nutriție și stil de viață luni, 8 aprilie 2024, 06:00

Ce mâncăm în post?

Postul, din punct de vedere alimentar, presupune eliminarea din alimentație a cărnii și a preparatelor de proveniență animală ca lactate și...

Ce mâncăm în post?
Nutriție și stil de viață luni, 1 aprilie 2024, 06:00

Ce se întâmplă dacă nu ne hidratăm suficient?

Organismul are nevoie de apă pentru a supravieţui şi funcţiona. Din cantitatea totală de apă consumată, de obicei 30% provine din alimente,...

Ce se întâmplă dacă nu ne hidratăm suficient?
Nutriție și stil de viață luni, 25 martie 2024, 06:00

Nutriția în viața noastră: despre importanța efortului fizic

Inclusiv acumularea depozitelor de colesterol, diabet de tip2, cancer, obezitate, probleme de sănătate mentală și condiție musculo-scheletară....

Nutriția în viața noastră: despre importanța efortului fizic