Pot animalele, fie ele sălbatice sau domestice, să se poată lăsa să moară de durere, chiar să se sinucidă la fel ca oamenii? Sinuciderea animalelor este subiectul multor dezbateri în sfera științifică. Mai mult, se pare că până în prezent nu există încă un consens clar pe acest subiect.
Pot animalele, fie ele sălbatice sau domestice, să se poată lăsa să moară de durere, chiar să se sinucidă la fel ca oamenii? Sinuciderea animalelor este subiectul multor dezbateri în sfera științifică. Mai mult, se pare că până în prezent nu există încă un consens clar pe acest subiect.
Dacă un animal se poate sinucide în felul unui om, este un subiect deschis dezbaterii. Deşi mai mulți etologi susțin că anumite comportamente observate la animale pot fi interpretate ca forme de sinucidere, alți specialiști consideră că aceste atitudini ar fi mai degrabă rezultatul instinctelor, bolilor sau dezechilibrelor fiziologice.
Izolarea socială, punerea în pericol voluntară, „greva foamei”, sunt tot atâtea comportamente adesea interpretate ca o formă de sinucidere la animale. Când nu este vorba despre un răspuns la stres, boală sau o schimbare a mediului natural.
Pentru a lua decizia de a-ți pune capăt vieții, este necesar să fii conștient de propria ta existență. Știm acum că animale precum delfinii, elefanții sau maimuțele sunt capabile să se recunoască într-o oglindă și, prin urmare, să aibă o anumită conștiință de sine. Alte animale precum câinii, pisicile și caii pot prezenta, de asemenea, emoții complexe precum empatia, tristețea sau bucuria. Dar capacitățile cognitive ale acestor animale sunt suficient de dezvoltate pentru ca ele să se poată proiecta în viitor și să înțeleagă că se pot sinucide?
Animalele, sălbatice sau domestice, ar putea exprima emoții asemănătoare stărilor umane precum tristețea, deși nu le manifestă în același mod. De asemenea, unele studii sugerează că cele mai sociale animale, precum primatele, elefanții, delfinii sau anumite păsări, pot prezenta semne de suferință emoțională în anumite circumstanțe (captivitate, pierderea unui însoțitor, separare, schimbări în mediu etc.). În plus, anumite comportamente neobișnuite, cum ar fi letargia, izolarea socială sau chiar lipsa poftei de mâncare pot fi interpretate ca semnale de suferință la animale.
Multe mărturii tulburătoare continuă să alimenteze dezbaterea care desparte comunitatea științifică asupra capacității animalelor de a se sinucide. Câini care se îneacă sau mor de foame după moartea stăpânului lor, animale din pădure care se aruncă de pe o stâncă pentru a scăpa de vânători, cai sau elefanți care mor de durere în urma morții unor congeneri sau balene care eșuează cu sutele… aceste observații nu sunt cazuri izolate.
În circumstanțe specifice, cum ar fi boala, unele animale contaminate pot prezenta, de asemenea, o tendință de sinucidere. Acesta este în special cazul unui parazit care împinge cimpanzeii să se sinucidă. (www.sciencepost.fr)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: H WA/Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.