“Înainte de 112”
La jumătatea anului 2022, Serviciul de Telecomunicații Speciale raporta că în ultimele șase luni la nivel național, numărul de urgență 112 fusese apelat de peste 5 milioane 200 de mii de ori, iar din totalul apelurilor, peste 40% erau non-urgențe. De asemenea, cunoscând moduri de reacție pentru acordarea primului ajutor, înainte de a suna la 112, se pot câștiga secunde foarte importante pentru salvarea unei vieți.
Articol editat de cristina.rusu, 6 martie 2024, 13:57 / actualizat: 9 martie 2024, 9:43
Astfel, în această săptămână, studenții și angajații Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul UBB, participă la o sesiune de informare și instruire cu privire la tehnicile de prim ajutor, susținută de SMURD Cluj, am aflat de la purtătorul de cuvânt al UBB, Laura Irimieș:
Acțiunea pe care UBB o organizează prin Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării se înscrie în strategia mai amplă UBBMed, una dintre strategiile, să le spunem de bază ale UBB, care nu implică doar activitate clinică sau cercetare avansată în zona medicală, implică și relația cu comunitate, design de politici publice în domeniul sănătății, iar ceea ce vom face noi împreună cu colaboratorii de la SMURD, vizează tocmai această implicare în comunitate, educarea comunității noastre de profesori, studenți, angajați ai universității, care e foarte important să știe cum și când să acorde primul ajutor înainte de a suna la 112. Înainte de a chema ajutor medical, e esențial să știm cum reacționăm noi, să știe fiecare student sau măcar așa cum își doresc inițiatorii acțiunii, măcar 10% dintre studenții dintr-o grupă să știe ce să facă în cazul în care e nevoie să acorde primul ajutor. Repet, înainte de a suna la 112 și de a primi ajutor de specialitate. E o acțiune care urmărește să salveze vieți în primul moment în care pot fi ele salvate, pentru că de foarte multe ori, dacă așteptăm prea mult, poate deveni prea târziu.
Acțiunea de la UBB face parte dintr-o serie mai amplă de astfel de activități cu scop informativ și de educare a populației, spune Andrei Biriș, purtător de cuvânt la ISU Cluj:
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Avram Iancu al județului Cluj atrage încă dată atenția, prin componenta sa de informare preventivă, asupra importanței cunoașterii de către populație a măsurilor de acordare a primului ajutor calificat. Momentul în care o persoană se află în pericol este foarte important să cunoaștem, să transmitem cât mai clar și concret ceea ce este la fața locului operatorilor de la 112. Printr-o cunoaștere a măsurilor de acordare a primului ajutor calificat putem să evaluăm corect și să solicităm forțele care sunt necesare pentru a interveni. Este foarte important ca fiecare dintre noi să cunoaștem, în cazul care ne aflăm lângă o persoană care se află în pericol, să știm ce avem de făcut astfel încât să-i creștem șansele de supraviețuire până la sosirea forțelor specializate.
În țara noastră există un singur număr de urgență, 112, care poate fi apelat de pe orice rețea de telefonie.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.