Ascultă Radio România Cluj Live

Deficit de 40% de medici neonatologi, în România

Cel mai mare risc de deces din viața unui copil este în perioada neonatală. Aproximativ 50% din toate decesele copiilor au loc în primele 28 de zile de viață. Cu o rată a mortalității infantile care ne situa, conform Eurostat, în 2021, pe podiumul negativ al Uniunii Europene, disputând primul loc cu Bulgaria, județele de pe primele trei locuri din acest top sunt Sălajul cu 10,5 la mie, Mehedinți cu 8,8 la mie și Brăila cu 8,3.

Deficit de 40% de medici neonatologi, în România

Articol editat de cristina.rusu, 8 martie 2024, 12:50

De asemenea, România are un deficit cronic de medici neonatologi, specializare care înregistrează cel mai mare procent de posturi vacante raportat la posturile ocupate, respectiv 40%, se arată în studiul realizat de Organizația Salvați Copiii România, despre care am vorbit cu Ștefania Mircea, reprezentant al organizației:

Studiul relevă că:

Cel mai mare procent de posturi vacante raportat la posturile ocupate este în neonatologie -respectiv 40%.
Postul de asistent social reprezintă a doua poziție din perspectiva procentului locurilor vacante, de 33%.
Asistentele medicale de terapie intensivă neonatală necesită ani buni de formare și nu există un număr suficient raportat la numărul de pacienți și gravitatea cazurilor.
Național, în 7% din totalul nașterilor mama este minoră, iar în 1% din cazuri mama are sub 15 ani.
Cezarienele reprezintă 50% din totalul nașterilor, în timp ce rata prematurității este de 9%. Procentul cezarienelor este cu aproximativ 16% mai ridicat în cazul secțiilor de nivel 3, comparativ cu secțiile de nivel 1 și cu 10% mai ridicat comparativ cu secțiile de nivel 2. Faptul este explicabil, pornind de la complexitatea mai ridicată a cazurilor adresate unităților de nivel 3.
Vechimea medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării obstetrică este de 11 ani. Necesarul mediu, exprimat pe unitate sanitară, de echipamente medicale este cel mai ridicat în cazul truselor de asistat nașteri fiziologice (6), surselor permanente de oxigen (6), sondelor endotraheale (4), pulsoximetrelor (4).
Vechimea medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării neonatologie este de 8 ani. Necesarul mediu, exprimat pe unitate sanitară, de echipamente medicale este cel mai ridicat în cazul pulsoximetrelor (6), pompelor de perfuzie (4), monitoarelor (ECG, respirație, Sp02, temperatură, NIBP cu posibilitatea de înregistrare) (4), aspiratoarelor și sondelor de aspirație nou-născuți (4).
Recomandări Salvați Copiii în urma consultărilor cu medicii
Realizarea unui registru național al nou-născuților prematur pentru a avea o imagine reală a fenomenului, a nevoilor de îngrijire foarte diferite de la un centru la altul și pentru a aloca resursele în concordanță. Acest lucru ar permite și elaborarea de standarde de îngrijire care să reducă discrepanțele între diferite regiuni.
Realizarea unei baze de date electronice a numărului de locuri din TINN – din cadrul maternităților de grad 3.
Mărirea numărului de paturi de terapie intensivă neonatală și post-terapie în maternitățile de nivel 3 care au inițiat demersuri în acest sens, cu asigurarea posibilității de a angaja și personal proporțional cu creșterea numărului de locuri de terapie intensivă/post-terapie.
Înființarea în cadrul spitalelor de pediatrie sau de sine stătător a unor centre de îngrijiri paliative sau îngrijiri de lungă durată pentru pacienții cronici, întrucât maternitățile de grad 3 au puține locuri, dotare insuficientă și circuite epidemiologice greu de creat în situația îngrijirii unui pacient care depășește cu mult vârsta neonatală (3-6 luni) și greutatea de peste 5 kg, dar necesită suport al funcțiilor vitale.
Dotarea sau extinderea secțiilor de TI din spitalele de pediatrie astfel încât să se scurteze timpul de așteptare, iar tratamentul malformațiilor și al complicațiilor chirurgicale să se facă prompt și cu rezultate bune.
Redistribuirea numărului de locuri între compartimentele de TI/PM și normoponderali în maternitățile de grad 3, care au un număr mai redus de nașteri fiziologice și o rată a prematurității sau a internărilor în TINN foarte mare (14-15%).
Înlocuirea echipamentelor din secțiile de terapie intensivă care au vechime de peste 10 ani cu tehnologii de ultimă oră.
Numărul și distribuția medicilor și asistentelor medicale din secțiile de Neonatologie trebuie să fie proporțional cu capacitatea de îngrijire existentă. Mai multe ambulanțe de transport, mai bine dotate pentru a asigura transferul nou-născuților de la centrele de grad 1 și 2 la centrele de grad 3 la timp și în condiții cât mai bune. Este de preferat, însă, transferul in utero, adică al gravidei. Pe termen lung este necesară construcția de Unități de terapie intensivă neonatală în spitale noi, cu clădiri și circuite conforme cu standardele actuale europene.

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 122 de unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.700 de echipamente vitale, investind peste 10 milioane de euro. Doar în 2023, Salvați Copiii a dotat peste 55 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 60.000 de copii.


Alina Nechita

Foto: Organizația Salvați Copiii România

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Restricții la Spitalul de Urgență din Satu Mare
Sănătate sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 14:27

Restricții la Spitalul de Urgență din Satu Mare

Prima măsură prevede limitarea vizitelor aparţinătorilor, fiind permis accesul zilnic în intervalul orar 15,00 – 17,00, cu excepţia...

Restricții la Spitalul de Urgență din Satu Mare
Efectele nocive ale dependenţei de ecrane
Sănătate sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 00:00

Efectele nocive ale dependenţei de ecrane

Institutul de Sănătate Publică, luna aceasta şi luna viitoare derulează în toată ţara o campanie prin care oferă soluţii pentru gestionarea...

Efectele nocive ale dependenţei de ecrane
Probleme la platforma informatică a CNAS
Sănătate vineri, 10 ianuarie 2025, 15:45

Probleme la platforma informatică a CNAS

Vor fi analizați parametrii de funcționare și vor fi stabilite eventuale intervenții.   Casa de Sănătate amintește că, în cazul în...

Probleme la platforma informatică a CNAS
Acces restricționat la Spitalul de Urgență din Bistrița
Sănătate vineri, 10 ianuarie 2025, 15:02

Acces restricționat la Spitalul de Urgență din Bistrița

La secţiile pediatrie, boli infecţioase, pneumologie şi oncologie, programul de vizitare va fi sistat complet, cu excepţia unor cazuri...

Acces restricționat la Spitalul de Urgență din Bistrița
Sănătate vineri, 10 ianuarie 2025, 12:27

Ordonanța trenuleț nemulțumește și sistemul sanitar

Ordonanța guvernamentală care limitează cheltuielile bugetare creează nemulțumiri și în sistemul sanitar.   Oamenii critica prevederile...

Ordonanța trenuleț nemulțumește și sistemul sanitar
Sănătate joi, 9 ianuarie 2025, 16:21

Anchetă la Centrul de Permanență din Fughiu

În urma unui articol de presă, care semnala posibile nereguli în respectarea programului de gardă de către personalul medical al Centrului de...

Anchetă la Centrul de Permanență din Fughiu
Sănătate joi, 9 ianuarie 2025, 11:58

Metapneumovirus (HMPV) – sunt motive de îngrijorare în privința acestui virus?

Miercuri, 8 ianuarie, a fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV în județul Bihor.   Pacienta, în vârstă de 67 de ani,...

Metapneumovirus (HMPV) – sunt motive de îngrijorare în privința acestui virus?
Sănătate joi, 9 ianuarie 2025, 11:34

Creșterea infecțiilor respiratorii: importanța prevenției și vaccinării | UPDATE

UPDATE: ora 17.00   În perioada următoare va creşte numărul cazurilor de infecții respiratorii, după ce în prima săptămână din an au...

Creșterea infecțiilor respiratorii: importanța prevenției și vaccinării | UPDATE