O clujeancă este campioană mondială la înot la 81 de ani!
Deşi are 81 de ani, clujeanca Judith Maier Orosz încă practică înotul de performanţă. În urmă cu câteva zile s-a întors de la Campionatele Mondiale de Înot de la Doha, unde a cucerit 4 medalii de aur la categoria sa de vârstă şi se pregăteşte intens pentru următoarele competiţii din acest an.
Articol editat de cristina.rusu, 10 martie 2024, 06:00 / actualizat: 13 martie 2024, 20:21
Dan Izvoreanu: Daţi-mi voie să vă felicit pentru performanţa pe care aţi obţinut-o la Campionatele Mondiale de Nataţie. Cum a fost?
Judith Maier Orosz: Nu a fost deloc uşor, dat fiind faptul că în timpul pandemiei nu s-au ţinut concursuri. În mod normal Campionatele Mondiale se ţin din doi în doi ani, dar acum practic s-au comprimat. Ultimul a avut loc în august 2023 în Japonia; deci abia au trecut 6 luni şi uite că am avut un alt campionat.
Dan Izvoreanu: Dumneavoastră aţi concurat acolo la categoria de vârstă 80-84 de ani.
Judith Maier Orosz: A fost o singură persoană de 90 de ani, o femeie din Chile.
Dan Izvoreanu: La categoria dumneavoastră de vârstă câte înotătoare aţi concurat?
Judith Maier Orosz: În cele 4 stiluri de înot, 6 sau 8 persoane au fost. Sunt diferite probe şi este posibil să te înscrii la maxim 5 probe individuale. Eu m-am înscris la 50, 100, 200 braţ, 200 mixt şi la 400 mixt. Să vă povestesc cum a fost proba de 200 mixt, care e stilul meu preferat. Ne-am aşezat pe blockstart-uri, iar arbitrul de pornire a ţinut un timp mai lung decât e obişnuit; şi persoana despre care am vorbit, cea din Chile, a sărit înaintea fluierului în apă. Iar eu, influenţată de ea, un pic m-am mişcat pe blockstart, ceea ce nu este admis.
Dan Izvoreanu: Nu s-a reluat startul?
Judith Maier Orosz: Nu, cred că nu au încă tradiţia. Ar fi trebuit să oprească concursul, ea ar fi fost descalificată, iar restul am fi reluat proba. Deci au lăsat-o şi pe ea să înoate (200 m e foarte mult la vârsta aceasta înaintată). Eu am înotat timpul meu cel mai bun, am fost foarte fericită; dar pe urmă am aflat că şi eu am fost descalificată. Aşa că am cucerit 4 medalii de aur, dar am rămas cu un gust amar.
Totuşi am două satisfacţii după acest concurs: că am reuşit să propulsez numele clubului de nataţie Masters al Universităţii Cluj în circuitul mondial; şi a doua satisfacţie este că am reuşit să continui tradiţia familiei noastre, care este o dinastie de înotători. Tatăl meu, mama mea, o mătuşă au fost campioni. Nu mai vorbesc despre sora mea, care a fost steaua cea mai strălucitoare în familie: ea a adus mai bine de 30 de titluri de campioană naţională, iar restul familiei încă vreo 30.
Dan Izvoreanu: Vorbiţi-ne puţin despre tatăl dumneavoastră, el a lăsat o amprentă puternică asupra sportului clujean.
Judith Maier Orosz: El a fost o personalitate remarcabilă. Ca înotător activ a concurat la cursele lungi, pe vremea aceea se ţineau curse lungi pe Dunăre. De asemenea a fost campion naţional la 800 şi 1500 m, pe urmă a devenit membru al echipei de polo Universitatea Cluj, care 6 sau 8 campionate a câştigat. Mama şi mătuşa mea au fost tot campioane, iar sora mea, de care vă spuneam, a fost medic sportiv şi membru fondator al Institutului de Medicină Sportivă din Bucureşti.
Dan Izvoreanu: Când aţi intrat prima dată în apă ca şi înotătoare?
Judith Maier Orosz: Cred că atunci când era mama însărcinată! Cu ea am înotat. Înotul şi învăţământul la noi a fost natural: tata de exemplu a fost preşedintele tuturor cluburilor de nataţie clujene şi director de şcoală, jumătate din tineretul clujului a trecut prin mâinile lui. Niciodată nu a trebuit să ne întrebe dacă ne-am făcut temele, pentru că, la fel ca înotul, învăţatul venea natural pentru noi.
Dan Izvoreanu: Dar pentru dumneavoastră înotul a venit ca o continuare a pasiunii celor din familie sau v-aţi dorit dumneavoastră să învăţaţi să înotaţi?
Judith Maier Orosz: Acesta a fost făgaşul în care m-am încadrat şi eu. Dar nici nu pot să-mi imaginez viaţa fără înot. De fiecare dată când ne duceam în concediu căutam să fie şi ceva cultural de văzut, dar şi mare.
Dan Izvoreanu: Au trecut zeci de ani de când aţi început să înotaţi, iar între timp aţi participat la foarte multe competiţii. Care au fost cele mai importante?
Judith Maier Orosz: Aici sunt două perioade: perioada din tinereţe, în care am fost sportivi activi, când eu am devenit de 6 ori campioană mondială. Pe urmă am reuşit să mă înscriu la Institutul de Arte Plastice, iar pentru că programul era încărcat, m-am lăsat de înot. În 1989 m-am repatriat în Germania şi am trăit 30 de ani acolo cu sora mea. Acum 3 ani am hotărât să revenim în România.
Dan Izvoreanu: De ce v-aţi repatriat după 30 de ani?
Judith Maier Orosz: Nu ne-a mai plăcut viaţa de acolo, s-a schimbat şi compoziţia populaţiei. Noi am stat în Frankfurt, am muncit foarte mult în aceşti 30 de ani şi pot să vă spun că singurul lucru pozitiv a fost că mi s-a deschis poarta către lume. Am reuşit să umblăm peste tot pe globul pământesc.
Dan Izvoreanu: În perioada în care aţi fost în Germania v-aţi mai antrenat, aţi mai concurat?
Judith Maier Orosz: Cât am fost activi profesional, nu am putut. Însă după ce ne-am pensionat, pe sora mea nu a lăsat-o liniştită faptul că sunt concursuri masters.
Dan Izvoreanu: Care era diferenţa de vârstă dintre dumneavoastră?
Judith Maier Orosz: Era mai mare cu 8 ani; a decedat de 2 ani şi jumătate. Am reluat activitatea sportivă în amintirea ei şi în amintirea familiei mele, fiindcă eu am rămas ultima membră a familiei în viaţă. Şi m-am gândit aşa: câte zile îmi mai rămân, să le dedic memoriei lor. Am reluat competiţiile acum vreo 15 ani, iar sora mea a câştigat un campionat mondial în Italia; faptul acesta ne-a dat aripi. Ultimul ei concurs a fost în Coreea de Sud în 2019, când a câştigat 5 probe. Eu atunci am obţinut locul 4: adică locul cel mai nefericit, sub podium. Când am hotărât anul trecut să particip în Japonia la campionate, m-am înscris în sfârşit în clubul oraşului nostru natal. Mi-am spus că ar fi bine să reuşesc cel puţin un bronz. Şi minunea minunilor, am reuşit să câştig 2 medalii de aur.
Dan Izvoreanu: Deci iată că se poate performanţă la orice vârstă.
Judith Maier Orosz: Însă trebuie voinţă de fier, vă spun. În fiecare dimineaţă mă trezesc la 6.00 şi, în timp ce zăbovesc în pat, mă tot întreb dacă să mă duc astăzi sau să nu mă duc. Mă duc de 3 ori pe săptămână, dar chiar şi în zilele în care nu înot, fac acasă gimnastică o oră şi jumătate. Sper să le dau totuşi exemplu celor de vârsta a doua şi a treia să se ridice din fotoliu şi să se mişte.
Dan Izvoreanu / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.