Incluziv: Aproape gata de lansare: o hartă a serviciilor gratuite de sănătate mintală
Ce servicii se vor regăsi pe hartă şi cum stă Clujul în acest domeniu aflăm de la Orsolya Finta, reprezentanta fundaţiei:
Articol editat de cristina.rusu, 12 martie 2024, 06:00
Andrea Nagy: Fundaţia lucrează la o nouă hartă interactivă; spun „nouă”, pentru că aţi mai avut una prin 2015.
Orsolya Finta: În 2015 cream harta serviciilor sociale, care din păcate nu a continuat. Când un proiect se încheie, îl poţi susţine un timp prin voluntari; dar dacă nu ai fonduri pentru a susţine o astfel de iniţiativă, atunci aceasta se pierde. Acum ce încercăm să facem e o hartă interactivă, unde să apară serviciile sociale sau medicale pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală, dar şi orice organizaţii sau instituţii care ar oferi sprijin pentru categoria de persoane cu care lucrăm. Pot să fie de exemplu din domeniul artei, cum ar fi un grup de teatru interactiv, sau alte activităţi gratuite la care şi oamenii cu astfel de probleme ar putea să participe. Proiectul se numeşte Mentality şi e finanţat de Uniunea Europeană. Fundaţia Estuar are activităţi în mai multe judeţe, dar ne gândeam să începem cu Clujul pentru că aici avem probleme financiare mari: nu mai avem un spaţiu potrivit pentru un centru de zi, lucrăm doar din nişte proiecte micuţe care ne susţin. Iar harta aceasta ne-ar oferi datele şi argumentele pentru a demara şi alte proiecte.
Andrea Nagy: Aţi avut un centru de zi care acum nu mai este?
Orsolya Finta: În 1997 s-a înfiinţat aici un centru de zi cu activităţi de grup, servicii de consiliere, oportunităţi de a participa la evenimente sau dezbateri. Era o completare la partea medicală, pe care oamenii o primesc prin tratamentul psihiatric. Oamenii care au astfel de probleme nu prea au activităţi; tot odată ei au foarte mari probleme cu încrederea în sine, pe care nu o pot primi de la un spital unde tratamentul medicamentos este primordial. Revenind la hartă, aceasta a pornit de la o idee din Polonia: în timpul pandemiei cei de acolo se gândeau cum să ajungă informaţia la oamenii constrânşi să stea acasă pentru a se proteja. Şi atunci ei se gândeau să facă o hartă cu serviciile lor, să adune toate formele de sprijin care i-ar ajuta pe oameni să găsească suportul cel mai potrivit. Harta pe care o pregătim noi este interactivă, în sensul că dacă cineva a fost într-un loc, va putea să lase o evaluare, o recenzie a serviciilor pe care le-a găsit acolo.
Andrea Nagy: Câte servicii aţi reuşit să adunaţi din Cluj?
Orsolya Finta: În jur de 60 de locuri am identificat până acum, lucrăm încă la verificarea informaţiilor. Serviciile în domeniul de sănătate mintală la nivel de Cluj sunt foarte puţine, cele care sunt strict pe sănătate mintală le putem număra pe degete. Iar harta noastră va funcţiona şi ca o oglindă a acestei situaţii.
Andrea Nagy: Ce fel de servicii v-aţi dori să mai existe în domeniu?
Orsolya Finta: Centrul de zi în primul rând. Apoi locuinţele protejate, care să fie o alternativă la instituţionalizare. Şi încă un lucru: echipa mobilă, care să ofere sprijin persoanelor cu probleme de sănătate mintală care locuiesc la domiciliu.
Andrea Nagy
Foto: Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.