În premieră mondială, avem o lege care reglementează Inteligența Artificială
Parlamentul European a adoptat miercuri, 13 martie, în premieră la nivel mondial, legea privind Inteligenţa Artificială.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 13 martie 2024, 19:33
Documentul prevede garanţii pentru sistemele de Inteligenţă Artificială de uz general, limite la folosirea sistemelor de identificare biometrică de către organele de aplicare a legii şi interzicerea folosirii Inteligenţei Artificiale pentru a manipula oamenii sau a exploata vulnerabilităţile utilizatorilor.
Legea urmărește să protejeze drepturile fundamentale, democrația și statul de drept în fața sistemelor de inteligență artificială cu grad ridicat de risc. Totodată, actul normativ vizează și să încurajeze inovația și să asigure un rol de lider în domeniu pentru Uniunea Europeană.
Noile norme interzic anumite utilizări ale inteligenței artificiale care amenință drepturile cetățenilor, inclusiv sistemele biometrice de clasificare bazate pe caracteristicile sensibile ale persoanelor, extragerea fără scop precis a imaginilor faciale de pe internet ori din înregistrările camerelor video cu circuit închis pentru a crea baze de date de recunoaștere facială, se numără și ea printre utilizările interzise. Nu vor fi permise nici recunoașterea emoțiilor la locul de muncă și în școli, atribuirea unui punctaj social, sistemele de poliție predictivă când acestea se bazează doar pe stabilirea profilului unei persoane sau pe analizarea caracteristicilor sale și inteligența artificială care manipulează comportamentul uman sau exploatează vulnerabilitățile oamenilor. Folosirea sistemelor de identificare biometrică de către organele de aplicare a legii este în principiu interzisă, cu excepția unor situații enumerate clar și definite în mod strict în lege.
Astfel, sistemele de identificare biometrică în timp real pot fi instalate doar dacă se respectă garanții stricte, de exemplu, dacă folosirea lor este limitată în timp și geografic și este aprobată în prealabil de o autoritate judiciară sau de un organ administrativ. Ele pot fi folosite, de pildă, pentru a căuta o persoană dispărută sau pentru a preveni un atac terorist.
Alina Stănuţă (Radio România)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.