Revenirea la job, gard vopsit pentru mămici; Concediul medical: supliment de zile libere
Revenirea la muncă – o cursă cu obstacole pentru mamele din România.
Articol editat de cristina.rusu, 13 martie 2024, 06:00 / actualizat: 23 martie 2024, 13:23
Întoarcerea la job pentru mame e un teren minat de discriminare, hărțuire și ajustări profesionale forțate. În ciuda faptului că România are cel mai lung concediu plătit de creștere a copilului din lume și o valoare decentă a indemnizației, realitatea crudă din teren e alta. Sistemul actual eșuează în a susține reintegrarea mamelor în câmpul muncii, și le penalizează pentru curajul de a fi părinte. Tehnicile de intimidare la job sunt la ordinea zilei. Doar două exemple, citez: „Angajatorul mi-a oferit un post de secretară, în locul celui de expert bancar.” Și „Mi se impunea să lucrez peste program, iar când am refuzat, am fost mutată în alt departament.” am încheiat citatul. Aceste tactici ar trebui să le facă pe mame să demisioneze de bunăvoie, deoarece concedierile pe motiv de maternitate sunt ilegale. Mai mult, amenzile pentru angajatorii care discriminează mamele sunt mari, iar reputația le e compromisă; asta când se află.
Tu te-ai da bolnav ca să economisești niște zile de concediu?
Trei din zece angajați britanici își iau concediu medical fără să fie în realitate bolnavi, arată un studiu realizat de MetLife UK. Motivele variază: cei mai mulți o fac pentru a preveni epuizarea, iar restul, din pricina unor obligații personale. Pentru programări la medic, îngrijirea copiilor, ori pentru a evita stresul. Cei mai puțini o fac pentru a evita un deadline sau munca, propriu-zis, deci putem trage concluzia că pentru cei mai mulți pauza e justificată. Specialiștii avertizează că stresul și epuizarea amenință mult mai grav loialitatea și productivitatea angajaților – și că liderii ar trebui să adreseze aceste probleme înainte de a-și arunca oamenii în boli reale. Poate ai fi tentat să crezi că țările cu beneficii mai generoase pentru concediul medical au absenteism mai mare. Datele contrazic această supoziție – spre exemplu, Franța și Finlanda au rate mari de absență, pe când românii și bulgarii nu prea lipsesc de la muncă. Probabil, nici măcar când sunt cu adevărat bolnavi.
IT-ul nu mai e o mină de aur: salarii mai mici, proiecte mai puține, satisfacție în scădere.
Pentru prima dată în ultimii 10 ani, piața de tehnologie trece printr-o perioadă de contractare. Rezultatele raportului amănunțit efectuat de Loginro, arată câteva tendințe clare atât la nivel salarial, cât și în modificarea comportamentului post-pandemic. După ani de salturi salariale impresionante, 2023 a adus o creștere moderată de doar 9% la nivel național în sectorul IT. Mai mult, un sfert dintre profesioniștii din domeniu nu au beneficiat de creșteri salariale, și unii au înregistrat chiar scăderi, datorate ajustărilor fiscale.
Este o schimbare de scenariu care indică nu doar efectele unui climat global incert, ci și o posibilă saturație în piața de tehnologie. Pe lângă asta, industria se confruntă cu o scădere a numărului de proiecte, dar și cu dificultăți în ceea ce privește loializarea și satisfacția angajaților. Drept concluzie, putem spune că industria IT din România se află la o răscruce de drumuri, ezitând între a se proteja de efectele economice globale și necesitatea de a rămâne competitivă. Pentru a asigura creșterea, inițiatorii studiului sugerează că organizațiile trebuie să adopte strategii care pun bunăstarea angajaților în centrul deciziilor și stimulează creativ inovația și productivitatea.
Atât pentru zi, eu sunt Ioana Szabo și îți mulțumesc că urmărești Hacking Work la radio, dar și online. Caută edițiile noastre complete de newsletter, podcastul și articolele de blog, ca să mergi la serviciu, nu la scârbiciu. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși și data viitoare.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.