Risipă, sărăcie, și echilibrul la care lucrează Banca pentru Alimente
Banca pentru Alimente preia surplusul de alimente din magazine și îl direcționează către ONG-urile care, la rândul lor, îl distribuie în comunitățile în care lucrează.
Articol editat de cristina.rusu, 13 martie 2024, 13:41
În județul Cluj, Banca Regională pentru Alimente activează din 2018, dar conceptul există din 2016, când a fost înființată, la București, Banca pentru Alimente.
Au apărut, în timp, asemenea bănci în Brașov, Roman, Oradea, Timișoara, Craiova, Constanța și Galați, astfel că fiecare județ din țară este deservit.
Săptămâna aceasta ONG-urile se pot înscrie gratuit în campania anuală lansată de Banca Regională pentru Alimente.
Andreea Bobiș spune că nu e ușoară munca de convingere ce trebuie dusă cu magazinele de la care vor să preia alimente, surplus de alimente. Unele s-au lăsat convinse să doneze în decurs de câțiva ani, altele au răspuns pozitiv rapid, pentru că sediile lor centrale se află în Europa, unde lucrul acesta se întâmplă din 1978. Am întrebat-o pe Andreea dacă sunt și magazine care nu au surplus de alimente pe care să-l doneze:
Andreea Bobiș: Răspunsul este că au absolut toate, inclusiv cele cu care încă nu lucrăm, au surplus de alimente. Paradoxul țării noastre este că în același timp în care 6.000 de tone de alimente sunt puse la coșul de gunoi, 4,5 milioane de oameni trăiesc sub limita sărăciei. Zeci de mii de copii merg la culcare flămânzi. Dar risipă se întâmplă pentru că 6.000 de tone pe zi este extrem de mult într-un an de zile facem șosea din camioane distanță de la București la Munchen. Și totuși, chiar dacă există risipă, sunt tot felul de proceduri interne, este o muncă în plus pentru personalul din magazine. Sunt niște indicatori pe care ei au reușit să și construiască în timp și care în momentul în care ei donează această marfă celor din magazine, sunt afectați indicatorii.
Și atunci oamenii, până când nu reușesc să înțeleagă esența muncii pe care noi o facem, nu sunt deschiși să depună efortul în plus și nu sunt deschiși să caute soluții.
Anca Brășfălean: Ce criterii de selecție are Banca Regională pentru Alimente atunci când își alege organizațiile non-guvernamentale cu care să colaboreze?
Andreea Bobiș: Ne uităm în primă etapă la câteva elemente și anume vechimea pe care ele o au pe piață, programul social pe care ei îl au, ne uităm la categoria de beneficiari pe care ei o deservesc și după aceea, să zic așa, studiem împreună contractul pe care ei ar trebui să-l semneze și lucrurile la care se și angajează să le facă și în urma unei vizite, în teren, începem așa, o colaborare de test, îi spunem noi, pentru că în varianta inițială, în care noi povestim lucrurile, există posibilitatea ca cei care vin împreună cu noi în acest parteneriat și să vadă numai partea frumoasă fără munca din spate. Și atunci le le dăm ocazia, știi, și să testeze o perioadă de timp, două-trei luni de zile și să vadă în ce măsură chiar li se potrivesc, în ce măsură li se potrivesc alimentele și în ce măsură sunt ei dispuși să dea din din timpul lor ca să poată să facă bine cu ajutorul nostru.
Anca Brășfălean: Pentru că vă plimbați pe așa un paradox interesant risipă versus sărăcie, dacă n-ar mai fi risipa, ce s-ar întâmpla pentru voi?
Andreea Bobiș: Este visul nostru să nu mai fie risipă și să nu mai fie sărăcie. Însă la cât de mari sunt cifrele și premisele, la cât de sus am ridicat standardele, noi ca și consumatori cu tot de noi sunt ridicate suntem foarte departe de acel moment. Adică probabil noi să continuăm în acest ritm tot mai avem nevoie de vreo câțiva zeci de ani ca să ajungem în punctul în care nu mai există risipă. Totuși, dacă nu ar mai exista, dacă ar fi o așa o baghetă magică pe care să o punem în practică și să nu mai existe risipă, sunt convinsă că tot am reuși să găsim resursele ca să îi ajutăm pe cei care au nevoie cu adevărat.
Anca Brășfălean: Gala Recunoștinței, organizată de Banca pentru Alimente, se află la a 2-a ediție, care are loc în 28 martie.
Andreea Bobiș: Este iarăși un moment frumos în care noi aducem organizațiile care fac treabă bună în comunități, le aducem împreună și încercăm să le ajutăm cu informații la care noi avem acces și de care ei au nevoie. De exemplu, tema din acest an pentru Gala Recunoștinței este fiscalitate. Pentru că trecem prin niște schimbări care ne influențează pe toți cei din această zonă și cumva, oamenii din zona asta de social, din zona de ONG sunt preocupați foarte tare să-și facă extrem de bine și la nivel de excelență treaba în comunități și să-și facă extrem de bine treaba acolo unde ajută. Însă în același timp au foarte mare nevoie de sprijin, în speță acum în zona asta de fiscalitate, pentru că toate schimbările contabile și fiscale care au loc îi fac să își reducă destul de mult din activitate.
Dacă tot am adus vorba de recunoștință, ne spune și Andreea Bobiș, pentru ce este ea recunoscătoare.
Andreea Bobiș: Eu sunt recunoscătoare pentru faptul că ai mei copii pot să crească în acest spirit de a ajuta și sunt recunoscătoare pentru toate schimbările pe care le văd de-a lungul timpului, în special la copii. Pentru că sunt oameni cu care suntem în contact și pe care îi ajutăm încă de la bun început și în special acolo avem ocazia să vedem foarte bine ce înseamnă să fie alături de ei o perioadă mai mare de timp și să îi ajut să ajungă și în contexte de educație și cum se schimbă lucrurile.
Organizațiile non-guvernamentale din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Sibiu și Alba se pot înscrie gratuit în campania lansată de Banca Regională pentru Alimente, până în 17 martie.
Anca Brășfălean
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.