Ascultă Radio România Cluj Live

Cum este privit radioul de către tânăra generație

Astăzi împlinim 70 de ani, dar ne simțim tineri!

Cum este privit radioul de către tânăra generație
Foto: Foto: cottonbro studio/Pexels

Articol editat de cristina.rusu, 15 martie 2024, 11:25 / actualizat: 15 martie 2024, 12:32

Radioul îmi place să cred că este o baghetă magică ce a schimbat și a fascinat lumea de-a lungul timpului. Istoria și parcursul său sunt deosebit de interesante.

 

Inițial, radioul fusese proiectat doar pentru a transmite semnale, dar odată cu trecerea anilor a devenit un mediu în adevăratul sens al cuvântului, cu rol de informare, educare, dar și de divertisment. Chiar dacă dezvoltarea tehnologiei a adus o serie de mijloace de informare noi, radioul își are locul bine stabilit în această lume.

Rodica Tulbure: Cum este privit acest mijloc de informare de către tânăra generație care este acaparată de noile tehnologii?

Fiind unul dintre principalele mijloace de comunicare în masă și o alternativă foarte eficientă a televiziunii, probabil sau a presei scrise, sigur că până la urmă constituie un rol important pentru preluarea unor informații care s-ar putea să ne privească pe noi, individual sau în colectiv. Așa că da, consider un mijloc de transmitere a informației important și relevant.

Rodica Tulbure: Pentru tine a reprezentat ceva radioul până acum?

Eu, consider că este una dintre cele mai eficiente variante pe care o avem pentru transmiterea informațiilor către public, în principal pentru că se poate integra ușor în activitățile de zi cu zi. Nu suntem obligați să privim un ecran constant sau să stăm cu hârtia în mână, putem să fim la sală, să conducem.
De multe ori consider că radioul nu mai are aceeași importanță pe care o avea spre exemplu, anii 30 în care era într-adevăr singura metodă de comunicare în perioada în care lumea nu avea televizoare și acesta ținea locul televiziunii până la urmă. Dar rămân în continuare, cred eu, importante posturile de radio pentru momentele în care suntem în mașină nu avem acces nici la presa scrisă sau la televiziune. Și atunci apare importanța radioului.
Mi se pare o formă mai tradițională de informare, dar în același timp consider faptul că rămâne una dintre cele mai plăcute activități pe care le poți face atunci când conduci, când nu ai ce să faci sau de exemplu, cum obișnuiam să fac alături de mama mea, de fiecare dată când gătea, stătea, mânca și ascultam radioul în bucătărie. Și mi se pare că acesta române o amintire plăcută și ar trebui ca și copiii și următoarele generații să treacă prin această experiență.

Rodica Tulbure: Mai ascultă la ora actuală adolescenții, Radioul?

În general obișnuiesc să ascult în drumul spre școală, obișnuiesc să ascult știrile de la primele ore ale dimineții. În rest, nu pot să spun că îl folosesc foarte des. În schimb prefer și îmi place să țin cont de aspectul istoric al radioului pentru că există o largă istorie și vastă istorie în spatele acestui mijloc de comunicare, astfel că adeseori mă găsesc ascultând poate evenimente sau știri difuzate în urmă cu 20-30-40 de ani, pentru a vedea rolul care i s-a atribuit radioului în societatea românească de atunci.
Când o persoană care circulă destul de des cu mașina în manieră proprie, are tendința de a pune radioul în special pe știri, în special pentru a afla situația care este în jurul nostru. Dar într-adevăr, în timpul liber și în momentele în care stau în casă nu am o tendință de a-mi porni un radio, de a asculta anumite chestii. Prefer muzica.
Nu ascult radio aproape deloc. Exista într-adevăr, o perioadă în care veneam împreună cu toată lume cu mașina la școală și ascultam câteva emisiuni cu o tentă de divertisment, nicidecum știri, pentru că dimineața cred că știrile ne lovesc cam tare. Dar de când nu mai vin cu mașina la școală, nu, nu mai ascult radio. Cred însă că radio are o anumită poezie a lui, are o capacitate de a-ți activa imaginația, pentru că, neavând prezența fizică, imaginea persoanei în față, toate râsetele pe care le auzi la radio, toate știrile, indiferent de cât de serioase sau nu sunt, îți trezesc imaginația și capacitatea de a portretiza persoana care vorbește. Aici cred că e o anume poezie a mijlocului acesta de comunicare, care într-adevăr îl face să fie un soi de mijloc, puțin mai desuet, dar în continuare interesant în sine ca fenomen.
În timpul liber atunci când sunt singură nu ascult neapărat radio, dar atunci când sunt cu familia sau cu bunicii, spre exemplu, mereu merge radioul mai mult decât televizorul, pentru că păstrează acest obicei și la bunici mereu avem un radio în bucătărie sau când merg cu tata cu mașina sau și eu, de exemplu, când conduc, mi se pare că mă pot concentra mai bine ascultând radioul sau muzica mea, dar de cele mai multe ori ascult radioul pentru că mi se pare mai relaxant, nu este acea muzică energică. Când sunt singură prefer să mă uit la un film, dar în rest chiar ascultăm radioul.

De 70 de ani, Radio Cluj aduce zilnic în atenția ascultătorilor cele mai noi informații, muzica cea mai bună devenind de-a lungul vremii prietenul nevăzut al miilor de ascultători.

 

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Pensiile se vor majora de la 1 ianuarie
Social joi, 21 noiembrie 2024, 10:58

Pensiile se vor majora de la 1 ianuarie

Pensiile se vor majora de la 1 ianuarie cu 12,1%, astfel încât valoarea punctului de referinţă va creşte de la 81 la 91 de lei – a...

Pensiile se vor majora de la 1 ianuarie
Oradea se pregătește pentru sărbători
Social miercuri, 20 noiembrie 2024, 17:31

Oradea se pregătește pentru sărbători

Primăria Oradea pregătește orașul pentru atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă, oferindu-le orădenilor și vizitatorilor un oraș plin de...

Oradea se pregătește pentru sărbători
A început virarea în conturi a ajutorului de incluziune
Social miercuri, 20 noiembrie 2024, 16:43

A început virarea în conturi a ajutorului de incluziune

Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială virează, începând de miercuri, 20 noiembrie, în conturile beneficiarilor venitul minim de...

A început virarea în conturi a ajutorului de incluziune
7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene
Social miercuri, 20 noiembrie 2024, 14:24

7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene

Consiliul Judeţean Sălaj a alocat peste şapte milioane de lei pentru lucrările de întreţinere a drumurilor judeţene în sezonul rece...

7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene
Social miercuri, 20 noiembrie 2024, 09:55

Prima cursă a noului tren electric, pe ruta București-Brașov

Călătoria inaugurală București-Brașov a noului tren electric pe care Ministerul Transporturilor l-a cumpărat din Franța este programată...

Prima cursă a noului tren electric, pe ruta București-Brașov
Social miercuri, 20 noiembrie 2024, 09:23

Recipiente pentru colectarea uleiului alimentar uzat

S-a lansat un nou proiect ecologic destinat colectării și reciclării uleiului alimentar uzat.   Începând de miercuri, 20 noiembrie, vor fi...

Recipiente pentru colectarea uleiului alimentar uzat
Social miercuri, 20 noiembrie 2024, 08:45

Cod Galben de vânt puternic în Bihor. Rafale de peste 65 km/h

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod Galben de vânt puternic, valabilă pentru ziua de miercuri, 20 noiembrie....

Cod Galben de vânt puternic în Bihor. Rafale de peste 65 km/h
Social marți, 19 noiembrie 2024, 16:34

Controale specifice sezonului rece

Inspectorii sanitari din Sălaj și-au intensificat controalele în magazine, târguri și piețe, pe fondul creșterii comerțului cu produse...

Controale specifice sezonului rece