Patru factori care favorizează creşterea glicemiei
Nivelurile crescute de zahăr din sânge pot fi rezultatul consumului de cantităţi mari de carbohidraţi procesaţi, precum şi al unui stil de viaţă incorect. Mâncarea nu este însă singura cauză a nivelului ridicat de zahăr din sânge.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 martie 2024, 12:00 / actualizat: 16 martie 2024, 14:24
Aportul de carbohidraţi joacă un rol important în nivelul zahărului din sânge, fie că se găsesc în fructe, cereale sau dulciuri. Cu toate acestea, nu sunt singurii factori care afectează nivelul zahărului. Unele obiceiuri care nu au nimic de-a face cu alimentaţia afectează modul în care organismul reglează zahărul.
1. Stresul – Hormonii precum adrenalina şi cortizolul sunt eliberaţi atunci când suntem stresaţi. Eliberarea acestor hormoni creşte producţia de energie, ceea ce înseamnă că glicemia va creşte, dar în situaţii pe termen scurt, această creştere a energiei este de fapt de dorit. Trebuie să fim vigilenţi şi plini de energie pentru a face faţă unei situaţii stresante. Atunci când stresul este eliminat, nivelurile acestor hormoni revin la o stare de repaus şi totul se reechilibrează. Problema apare atunci când stresul este prezent în mod constant în viaţă. Nivelurile crescute cronice de cortizol pot cauza niveluri crescute cronice de zahăr în sânge.
2. Somn insuficient – Lipsa somnului poate determina, de asemenea, creşterea nivelului de cortizol în timpul zilei, ceea ce înseamnă că glucoza creşte şi face organismul mai puţin eficient în reducerea nivelului de zahăr din sânge. Somnul insuficient poate perturba hormonii foamei, astfel încât se poate observa o senzaţie acută de foame în zilele în care nu dormim bine. Se recomandă 7-8 ore de somn în fiecare noapte.
3. Activitatea insuficientă – Mişcarea neregulată este, de asemenea, asociată cu creşterea nivelului de zahăr din sânge. Muşchii au nevoie de energie pentru a se mişca în timpul exerciţiilor fizice şi vor folosi glucoza din sânge drept combustibil. În 2022, cercetătorii au descoperit că mersul pe jos, chiar şi statul în picioare între 2 şi 5 minute, o oră sau două după masă a fost suficient pentru a avea un impact semnificativ asupra nivelului de zahăr din sânge. Exerciţiile mai intense au un efect şi mai mare.
4. Ora mesei este, de asemenea, importantă. Metabolismul este mai activ dimineaţa, ceea ce înseamnă că organismul este pregătit să descompună mai bine alimentele şi să folosească glucoza din sânge. Cinele servite noaptea târziu, chiar înainte de culcare, obligă organismul să lucreze mai mult timp pentru a folosi glucoza. (www.zdrave.to)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Nataliya Vaitkevich/Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.