Dublă prelevare de organe la Oradea
Dublă prelevare de organe la Oradea! Săptămâna aceasta, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor - Oradea, două intervenții de prelevare de organe și țesuturi au oferit o rază de lumină în viețile celor aflați în așteptarea unui transplant.
17 martie 2024, 17:26Marți, 12 martie, a avut loc o intervenție de prelevare, de la un pacient în vârstă de 56 de ani. Acesta se afla în moarte cerebrală, în urma unui accident vascular cerebral hemoragic.
O zi mai târziu, a avut loc cea de-a doua intervenție de prelevare. Acestea au fost prelevate de la un pacient în vârstă de 51 de ani. El se afla în aceeași situație tragică, tot în urma unui AVC hemoragic.
Gestul de generozitate al familiilor donatorilor a oferit speranță la viață pentru șase semeni necunoscuți care așteptau un transplant hepatic sau renal și alți patru care aveau nevoie disperată de transplant de cornee.
Potrivit dr. Carmen Pantiș, coordonator Transplant la Spitalul Județean din Oradea, de la începutul acestui an și până în prezent, patru familii din județul nostru au spus ,,DA” pentru VIAȚĂ, salvând astfel multiple vieți.
Intervențiile de prelevare au fost posibile datorită eforturilor conjugate ale echipelor medicale specializate.
Alte prelevări au avut loc la spitalele din București.
Pentru intervențiile de prelevare au fost prezente echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat, de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca pentru rinichi, de la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București pentru cornee și de la Spitalul Clinic Colentina pentru țesuturile osteotendinoase.
- La Institutul Clinic Fundeni, doi pacienți care aveau nevoie disperată de transplant hepatic au fost salvați.
- La Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, patru pacienți au primit șansa mult așteptată pentru un transplant de rinichi.
- Alți patru pacienți se vor bucura de o viață mai bună datorită transplanturilor de cornee realizate în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București. Țesuturile osteotendinoase au fost direcționate către Banca de Țesut de la Spitalul Clinic Colentina.
,,Aprecieri sincere sunt adresate tuturor celor care înțeleg că donarea de organe și țesuturi este un gest de bunătate și iubire față de semeni și că transplantul salvează vieți. Respect și recunoștință pentru munca neobosită a tuturor echipelor medicale implicate în această luptă pentru viață”, spun reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.