Alegeri în Rusia: Vladimir Putin, la al 5-lea mandat de preşedinte
Vladimir Putin şi-a consolidat controlul asupra Rusiei după ce a câştigat cel de-al 5-lea mandat de preşedinte.
Articol editat de Camelia Velțan, 18 martie 2024, 09:47
El a obţinut cel mai mare scor din istoria Rusiei post-sovietice şi şi-a asigurat încă 6 ani în fruntea Rusiei, pe care o conduce de la sfârşitul lui 1999.
Sub conducerea sa, Rusia a fost implicată într-o serie de războaie brutale – în Cecenia, Georgia, Siria şi Ucraina – iar sistemul democratic instituit după prăbuşirea URSS a fost înlocuit cu un regim în care presa independentă a fost, practic, forţată să îşi mute activităţile în afara Rusiei, iar opoziţia a fost în mare măsură eliminată, după ce numeroşi exponenţi de-ai săi au fost asasinaţi, arestaţi sau forţaţi să se refugieze în afara ţării.
De altfel, la alegerile prezidenţiale din acest sfârșit de săptămână a fost blocată candidatura oricărui reprezentant al opoziţiei veritabile. Corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea, ne spune mai multe despre rezultatele alegerilor, deocamdată parţiale, şi primele reacţii ale lui Putin:
După procesarea a 80% din buletinele de vot, Vladimir Putin avea în continuare cel mai mare procentaj, de peste 85%. Ceilalți contracandidați rămân cu mult în urmă, însă intriga serii era dacă Haritonov, de la comuniști, rămâne pe locul al doilea sau Davankov îl întrece, având în vedere că el a captat în mare parte votul de protest de ieri.
Vladimir Putin pare că se simte extrem de mulțumit. La miezul nopții a venit la sediul său de campanie și a mulțumit susținătorilor săi. A susținut și o conferință de presă de o oră, de unde am aflat că principala provocare pentru el în noul său mandat va fi „atingerea obiectivelor trasate o dată cu demararea operațiunii militare speciale”, așa fiind numit la Moscova războiul Rusiei din Ucraina.
Un alt element de noutate: Vladimir Putin a confirmat că s-au purtat negocieri ca Aleksei Navalnîi să fie eliberat și să fie schimbat cu oamenii Moscovei care fac închisoare în Occident. Condiția era ca Aleksei Navalnîi să nu se mai întoarcă niciodată în Rusia.
Urmează ca Biroul Electoral Central să proceseze toate buletinele de vot, să anunțe rezultatele oficiale finale, după care sunt posibile schimbări la vârfuri ierarhiei politice din Rusia, vizată fiind în special componența executivului.
Mii de ruşi au protestat duminică, 17 martie, faţă de regimul Putin la secţii de votare din Rusia şi din afara acestuia, răspunzând astfel unui apel lansat de opozantul Alexei Navalnîi cu câteva săptămâni înainte să moară, în condiţii suspecte, într-o colonie penală din regiunea arctică a Rusiei.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.