Conopida, „regina” legumelor
Spre deosebire de alte soiuri de varză, care sunt cunoscute încă din antichitate, despre conopidă se ştiu puţine lucruri.
Articol editat de cristina.rusu, 18 martie 2024, 12:00
Conopida este considerată „regina” legumelor.
Potrivit unor surse, a fost cultivată de egiptenii antici, iar unii cercetători consideră insula Cipru ca fiind patria sa de provenienţă. Abia în anii 1990, conopida a intrat în meniu şi nu mai face parte doar din categoria murăturilor, unii bucătari mai îndrăzneţi încercând să o prezinte într-o nouă lumină, potrivit experţilor culinari.
Cu toate acestea, „capacităţile” sale în bucătărie sunt mult mai mari, fiind păcat să rămână în „umbra” murăturilor. Acest dar al toamnei ajută la prepararea unor supe, sufleuri şi şniţeluri remarcabile, conopida putând fi preparată prin fierbere, coacere, prăjire, iar din moment ce gustul său este în general neutru, se pot realiza diverse improvizaţii cu condimente, brânzeturi, sosuri şi alte produse.
Beneficiile sale pentru sănătate sunt grozave. Este bogată în provitamina A, vitaminele B, acid nicotinic, vitamina C, K şi acid folic. Gustoasă şi crocantă, conopida este un aliment extrem de util şi dietetic pe care îl putem consuma în voie.
Conţine antioxidanţi care protejează celulele de radicalii liberi nocivi şi de inflamaţii. Vitamina K din componenţa sa întăreşte oasele, iar vitamina C ajută la o mai bună absorbţie a fierului în sânge.
Pentru a limita pe cât posibil pierderea de ingrediente minerale şi solubile în apă, cea mai indicată este gătirea sa la aburi sau într-o cantitate mică de apă, care poate fi folosită ulterior la supe şi sosuri. (www.zdrave.to)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram