Radare fixe, în locațiile unde există camere pentru rovignetă
Drumurile din România vor avea montate radare fixe, în locații unde sunt deja amplasate camere de supraveghere pentru controlul rovignetei.
Articol editat de cristina.rusu, 18 martie 2024, 12:22
Amplasarea radarelor fixe este una dintre măsurile pe care România le ia pentru scăderea numărului de accidente. În prezent, țara noastră se află pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria, la numărul de decese cauzate de accidentele de circulație.
Compania de drumuri a încheiat un protocol cu Poliția rutieră, în baza căruia radarele vor înregistra viteza pe drumurile administrate de CNAIR. Șoferii surprinși cu viteză peste limita legală vor primi amenda acasă, la fel cum se întâmplă în cazul mașinilor pentru care nu a fost plătită taxa de drum.
Astfel de radare fixe vor fi amplasate pe mai multe drumuri naționale și autostrăzi din toate zonele țării, în baza proiectului e-SIGUR, care se derulează cu finanțare europeană.
Chiar dacă amplasarea radarelor va fi făcută de Compania de drumuri, amenzile pentru depășirea vitezei vor fi aplicate de Poliție, singura instituție care poate sancționa aceste de încălcări ale legii.
Anul 2026 este termenul preconizat pentru punerea în funcțiune a radarelor fixe. Până atunci, camerele urmează să fie montate în aproape 100 de locații din țară și, în același timp, va deveni operațional softul poliției, care va stoca informațiile.
Potrivit reprezentanților CNAIR, pe raza Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj urmează să fie amplasate zece radare fixe, atât pe drumurile naționale, cât și pe Autostrada Transilvania.
În județul Cluj, vor exista astfel de puncte pe DN1 la Vâlcele, DN1C în Jucu, DN 75 la Mihai Viteazu și A3 în zona localității Gilău.
La Bihor va fi montat un radar fix pe DN1, în localitatea Oșorhei și tot pe DN1 va mai exista un radar în județul Alba, lângă Sebeș.
Zona localității Românași, aflată în Sălaj, pe DN1F, va avea, de asemenea, o camera de supraveghere, o alta urmând să funcționeze în Satu Mare, pe DN19, în dreptul localității Decebal.
Alte două radare fixe vor funcționa pe DN17, la Tiha Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud și pe DN 18, în Moisei, județul Maramureș.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.