Ascultă Radio România Cluj Live

Un inel verde, frumos, pentru plămâni sănătoși

Inelul de care au nevoie clujenii este verde, are o mulțime de diamante mari și mici, păduri, pajiști, faună și tot ce trebuie pentru relaxare și sănătate.

Un inel verde, frumos, pentru plămâni sănătoși
Foto: Foto: Radio Cluj

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 martie 2024, 16:16 / actualizat: 19 martie 2024, 17:23

Mai trebuie doar ca ei să aibă grijă de el. Aceasta este miza campaniei „Inelul Verde Metropolitan Clujean” (IVMC) o inițiativă comună a mai multor ONG de mediu, grupuri civice si specialisti, al cărei scop este să aducă tot mai mult în atenția tuturor motivele pentru care este important să avem cât mai multă natură în jurul nostru și cu cât mai multe culoare de legătură în și cu aceasta.

 

Avocatul Radu Mititean, director executiv al Clubului de Cicloturism Napoca, rezumă importanța realizării unui asemenea inel verde:

Radu Mititean: În jurul Clujului avem încă trupuri de pădure, mai avem pajiști, unde mai ai natură valoroasă, mai pot să iasă clujenii, dar sunt tot mai fragmentate de noi șosele, de zone de case, de garduri, de privatizări de terenuri și suferă și natura, suferă și clujeni. Este important nu doar să avem niște procente de pădure, de pajiști, de spații verzi, de arii protejate, de zone verzi. Contează unde sunt, cum sunt amplasate, ce suprafață au și mai ales să ai accesul, să fie interconectate.

Anca Brășfălean: Acum este un moment bun să se vorbească despre conceptul de inel verde metropolitan, spune Radu Mititean, avocat:

Radu Mititean: Acuma se lucrează la planul urbanistic nou pentru Florești, pentru Apahida, pentru Gilău. Clujul trebuie să-și actualizeze și el. Consiliul Județean lucrează să-și finalizeze planul de amenajare a teritoriului județului, care n-a mai fost din anii 90, actualizat și aici, dacă se prinde acest concept, se va ține cont, pentru că altfel degeaba mai vrem peste câțiva ani, dacă între timp tocmai am fragmentat, am dat autorizație de construire, am blocat cu construcții, cu șosele, unde se mai putea face o continuitate. Și așa avem deja fragmentări care trebuie rezolvate și unele o să coste, dar suntem cumva pe ultima 100 cu tot felul de oportunități care trebuie rezolvate în următorii 2 ani.

Anca Brășfălean: Ce ar fi mai urgent și mai ușor de făcut într-o primă fază, ne spune Cristian Bâtea, specialist în urbanism.

Cristian Bâtea: Primii pași concreți ar fi crearea unui studiu de prefezabilitate în care să identificăm mai exact traseele pentru a putea lua anumite măsuri. De exemplu, dacă te duci în Cheile Baciului, avem un site arheologic, neolitic sau eneolitic, nu mai știu exact, care nici măcar nu este marcat. Unul din primele lucruri pe care le-am putea face de-a lungul inelului ar fi să marcăm astfel de puncte. După aceea ar trebui, poate, creată zonă de protecție de-a lungul inelului.

Anca Brășfălean: Protecție față de ce?

Cristian Bâtea: Protecție față de dezvoltarea imobiliară. Dacă stai sus pe dealul Hoia și te uiți un pic așa la Cluj, nici măcar nu se recunoaște unde este Someșul. Într-o propoziție, ai virgulă și punct. Dacă te uiți de sus la Cluj, nu prea vezi punctele și virgulele. La asta mă refer.

Anca Brășfălean: Prin urmare, responsabilitatea ar fi și conștientizarea, nu neapărat în rândul populației, ci al autorităților?

Radu Mititean: Nu. În primul rând sau în paralel, trebuie și la populație. Pentru că și dacă un politician este convins, dacă nu există înțelegere la nivelul publicului, nu există nici acceptanța și atunci el nu se va simți, din punct de vedere politic, în poziția de a lua niște măsuri. Dacă se gândește că nu va găsi înțelegere, va fi criticat că asta e un moft, că-s bani aruncați pe fereastră, că nu era o prioritate ș.a.m.d.

De aia noi facem tururi ghidate, prezentări în școli, dezbateri publice, pentru că e foarte important ca și oamenii să înțeleagă, să accepte și atunci și autoritățile să simtă că există susținerea sau măcar acceptanța publică pentru aceste măsuri.


Anca Brășfălean: Adi Dohotaru, președintele Asociației Societate Organizată Sustenabil, crede că autoritățile locale sunt cele în măsură să treacă la fapte pentru conturarea inelului verde metropolitan.

Adi Dohotaru: Ține de autorități locale să-și bugeteze niște programe, niște oameni și când nu sunt fonduri locale să caute fonduri europene și în sensul acesta să vedem care sunt specialiștii care pot să ajute la teme de proiectare, la licitații, care pot să ajute cu conținut efectiv pe unde să fie astfel de trasee.

Am fost la trei autorități care sunt relevante, Primăria Cluj-Napoca, unde sunt anumite probleme, să zicem de viziune, nu, n-o să vină neapărat Apahida care să spună facem noi un culoar metropolitan la rău. Și atunci e normal să vină Primăria Cluj să propună atât pentru Primăria Apahida dar și pentru Primăria Gilău și Florești, deci în sensul acesta poate lucra metropolitan.

Am discutat și la nivel de Consiliu Județean, să fie bugetat în proiect fonduri pentru studii legate de inel și am mai discutat, bineînțeles, la nivelul Zonei Metropolitane Cluj, care este o asociație care are un consiliu de conducere din primarii din zona metropolitană, condus tot de primarul Emil Boc, să aibă un grup de lucru în acest sens, ce sperăm noi e ca lucrurile să nu fie neapărat amânate sau duse în următorul plan cincinal ci să fie în actualul plan cincinal.

Ce nu e deloc o surpriză – că am venit într-un an electoral șă amintim că astfel de propuneri la nivel de concept și dacă s-amintite doar vag, există și în alte planuri operaționale.

Anca Brășfălean: În esență, importanța inelului verde metropolitan la Cluj poate fi exprimată cam așa:

Adi Dohotaru: Dacă bei apă de la robinet, peste 50% din corpul tău e Someș, atunci trebuie să ne gândim noi cât la 100 respirăm din acest inel verde și cât am putea respira un aer și mai bun prin acest inel verde? Dincolo de faptul că ne putem relaxa. Noi așa trebuie să ne gândim.

Anca Brășfălean: Tururile ghidate pe bicicletă sau pe jos, dezbaterile și alte evenimente în și despre natură pot fi un pas mic, dar care ne duce mai aproape de inelul verde pe care îl respirăm.

 

 

Text/audio/foto: Anca Brășfălean

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Cum se prezintă școlile din județul Cluj?
De prin Cluj marți, 3 septembrie 2024, 14:47

Cum se prezintă școlile din județul Cluj?

Aproximativ 116.000 de elevi și preșcolari din județul Cluj încep luni, 9 septembrie, un nou an școlar. Unele instituții de învățământ vor...

Cum se prezintă școlile din județul Cluj?
15 milioane de lei investiți în Spitalul Municipal Clujana
De prin Cluj marți, 3 septembrie 2024, 13:12

15 milioane de lei investiți în Spitalul Municipal Clujana

15 milioane de lei va investi Primăria în Spitalul Clinic Municipal Clujana, singurul care este în subordinea instituției.   Viceprimarul...

15 milioane de lei investiți în Spitalul Municipal Clujana
Metroul de la Cluj pierde finanțarea. Se caută noi surse de bani
De prin Cluj marți, 3 septembrie 2024, 12:25

Metroul de la Cluj pierde finanțarea. Se caută noi surse de bani

Metroul de la Cluj ar putea fi finanţat din sumele provenite din certificate verzi, pentru că este transport verde, a declarat premierul Marcel...

Metroul de la Cluj pierde finanțarea. Se caută noi surse de bani
Noutățile acestui început de an școlar la Cluj-Napoca
De prin Cluj marți, 3 septembrie 2024, 11:32

Noutățile acestui început de an școlar la Cluj-Napoca

Elevii clujeni din clasele primare au și în acest an la dispoziție autobuze speciale care să îi ducă la școală.   Viceprimarul Dan...

Noutățile acestui început de an școlar la Cluj-Napoca
De prin Cluj luni, 2 septembrie 2024, 11:15

Eveniment internațional în premieră, găzduit de USAMV Cluj-Napoca

În premieră în România și în regiunea Europei Centrale și de Est, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din...

Eveniment internațional în premieră, găzduit de USAMV Cluj-Napoca
De prin Cluj duminică, 1 septembrie 2024, 10:37

Restricții la controlul de securitate al lichidelor în bagajele de mână pe aeroporturile din UE

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj informează că începând de duminică, 1 septembrie, ca urmare a Deciziei Comisiei Europene, vor fi...

Restricții la controlul de securitate al lichidelor în bagajele de mână pe aeroporturile din UE
De prin Cluj sâmbătă, 31 august 2024, 00:00

Premieră mondială la Festivalul Stradal WonderPuck

Sâmbătă, 7 septembrie, de la ora 20.00, clujenii sunt așteptați la WonderPuck 8, la un spectacol care va avea loc în premieră absolută,...

Premieră mondială la Festivalul Stradal WonderPuck
De prin Cluj vineri, 30 august 2024, 18:57

Proiectul trenului metropolitan Gârbău–Bonțida a fost aprobat

Proiectul trenului metropolitan Gârbău–Bonțida a fost aprobat joi, 29 august, în ședința Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca....

Proiectul trenului metropolitan Gârbău–Bonțida a fost aprobat