12 milioane de lei, cheltuiți cu asistații social, doar într-un județ
Sălajul avea la sfârșitul anului trecut peste 2.600 de asistați social, pentru plata cărora statul a cheltuit peste 12 milioane de lei.
Articol editat de Camelia Velțan, 20 martie 2024, 14:08
Autoritățile de control spun că, în condițiile în care aceste dosare sunt aprobate de primării, în unele administrații de comune există semne de întrebare cu privire la disponibilitatea de a tăia aceste drepturi.
Drept urmare, prefectul județului a solicitat vigilență maximă în gestionarea dosarelor asistaților social.
Situația persoanelor asistate social a fost discutată la Instituția Prefectului Sălaj, iar angajatorii au solicitat analizarea dosarelor de ajutor social și decăderea din drepturi a beneficiarilor care nu vor să muncească.
Laurențiu Ghiuruțan: Dacă un fermier care are trei hectare de căpșuni plantate și vrea să își recolteze căpșunile în momentul optim îi dă 100 lei pe zi și trei mese, nu se duce la lucru, pentru că stă la acele ajutoare sociale pe care i le de degeaba statul.
Angajatorii se plâng de lipsa forței de muncă, iar în multe comune există zeci de beneficiari ai venitului minim garantat.
Laurențiu Ghiuruțan: Nu fac altceva decât să paraziteze statul român și oamenii care vor să muncească, care plătesc impozite și taxe.
Urmează verificări.
Dari Toma, prefectul județului Sălaj: Aici, autoritățile statului au obligația să le verifice; care nu, de îndată să le suspende. Vă rog, verificați acest lucru, lunar.
Autoritățile din domeniul protecției sociale spun că dosarele de ajutor social sunt întocmite de primării.
Florina Sârca, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Sălaj: Potrivit legii, noi avem obligația de a prelua aceste dosare, că le preluăm de la primării. Verificarea inițială, acordarea drepturilor, toate se stabilesc prin dispoziția primarului.
Există și beneficiari care nu vor să muncească.
Romeo Sârca, directorul adjunct al Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă: Procentul de dorință de a se încadra, că, până la urmă, nu s-a finalizat, a fost ceva de genul sub 2-3%.
Beneficiarii venitului minim garantat care refuză locurile de muncă puse la dispoziție vor fi decăzuți din drepturile financiare acordate de stat.
Adrian Lungu/ RRA
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.