21 martie – Ziua Mondială a Persoanelor cu sindrom Down
Fii socksy în semn de solidaritate: Ziua Mondială a Persoanelor cu sindrom Down
Articol editat de cristina.rusu, 21 martie 2024, 06:00 / actualizat: 21 martie 2024, 9:10
Avem astăzi un motiv perfect valid pentru a purta şosete desperecheate, pentru că acestea reprezintă un simbol de conştientizare a dificultăţilor cu care se confruntă cei cu sindrom Down.
Ce înseamnă să fim socksy ne spune Roxana Ossian, coordonatoarea Special Olympics Cluj:
Roxana Ossian: Special Olympics România are o campanie denumită Fii socksy, în care îndemnăm toate persoanele să poarte în aceste zile şosete desperecheate. Ideea cu şosetele nu este a noastră, e la nivel mondial; şi a pornit de la faptul că la microscop, cromozomii arată ca nişte şosete, iar persoanele cu sindrom Down au în perechea 21 un cromozom în plus. Campania noastră se adresează unui grup foarte larg de persoane. Am început cu elevi şi cadre didactice din şcoli de masă, apoi am extins-o, văzând că a fost de succes. A fost adoptată de companii, de asociaţii, de cluburi sportive: de exemplu anul trecut, basketbaliştii de la UBT au purtat şosete desperecheate. Aşadar îi invităm pe cei care vor să-şi arate prietenia şi solidaritatea pentru persoanele cu sindrom Down să le poarte şi să ne atenţioneze folosind ca hashtag #SOCKSY.
Andrea Nagy: De-a lungul activităţii dumneavoastră presupun că vi s-au adresat tot felul de întrebări, aţi întâlnit tot felul de preconcepţii legate de persoanele cu sindrom Down. Ne puteţi spune câteva dintre ele?
Roxana Ossian: Pornind de la partea pe care o ştim cel mai bine, respectiv partea cu sportul, oamenii se întreabă dacă ei reuşesc să facă un efort susţinut. Persoanele cu sindrom Down pot să practice foarte multe sporturi, în măsura în care starea de sănătate le permite asta; dar aceasta nu este ceva specific sindromului Down, fiecare dintre noi avem nişte limitări fizice. Într-adevăr, unii dintre ei se nasc cu nişte anomalii cardiace, dar foarte multe se rezolvă chirurgical şi ei pot să ducă o viaţă activă.
Pot să vă dau ca exemplu un tânăr din America, prima persoană cu sindrom Down care a reuşit să termine un triatlon Ironman. Apoi avem întrebări legate de abilităţile lor cognitive, dacă ştiu să scrie şi să citească. Cea mai mare parte a persoanelor cu sindrom Down învaţă să scrie şi să citească; mai ales acum, când sunt tot mai mulţi copii integraţi în sistemul educaţional de masă, a devenit o regulă, nu o excepţie. Apoi întrebarea care se pune mereu în şoaptă: dacă persoanele cu sindrom Down pot avea o relaţie, dacă pot avea o viaţă sexuală. Răspunsul este da, au aceleaşi nevoi şi dorinţe ca şi persoanele tipice. Au doar nevoie de mai multe explicaţii şi de un cadru care să le permită să-şi dezvolte aceste emoţii.
Andrea Nagy: Care sunt perspectivele pentru adulţii cu sindrom Down în România?
Roxana Ossian: Este o întrebare pe care ne-o adresează mulţi părinţi. În cazurile fericite, ei merg la diverse centre de zi. Pot de asemenea să facă faţă unui loc de muncă: avem câteva exemple chiar în Cluj, unde avem un barista cu sindrom Down, iar o altă tânără lucrează la un hypermarket de 4 ani. Piaţa este destul de deschisă în acest moment. Din păcate reticenţa vine din partea familiilor persoanelor cu sindrom Down, cărora le este teamă să nu piardă pensia,să nu se descurce la locul de muncă şi apoi să trebuiască să reia acel demers pentru a reveni la pensie. Sunt şi multe persoane cu sindrom Down care rămân acasă, fie că sunt din mediul rural şi nu există niciun centru de zi, fie că familia nu consideră că e bine pentru tânăr să continue diverse tipuri de activităţi. Şi atunci din păcate toate achiziţiile făcute în timpul anilor de şcoală încep să se piardă.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.