Cea mai frecventă formă de cancer în România
În ultimele decenii, numărul cazurilor de cancer colorectal la adulții tineri, cu vârsta sub 50 de ani (cancer colorectal cu debut precoce), a crescut într-un ritm alarmant.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 martie 2024, 13:17 / actualizat: 21 martie 2024, 16:06
România este pe primul loc, la nivel european, la incidența cazurilor noi de cancer colorectal, iar conform rapoartelor din 2023, este cea mai frecventă formă de cancer întâlnită în țara noastră. Cum poate fi prevenită această boală și care sunt cauzele ei, vă spunem în cele ce urmează:
În ultimele decenii, numărul cazurilor de cancer colorectal la adulții tineri, cu vârsta sub 50 de ani) a crescut într-un ritm alarmant. În țările Uniunii Europene, în 2020, incidența cancerului colorectal a reprezentat aproape 13% din toate diagnosticele noi de cancer și peste 12% din toate decesele cauzate de cancer.
Acest lucru înseamnă că aproximativ 190.000 de bărbați și 150.000 de femei au fost diagnosticați cu această maladie în 2020, iar 156.000 de persoane au pierdut bătălia cu boala.
O investigație esențială pentru depistarea acestui tip de cancer este colonoscopia.
Mortalitatea cauzată de cancerul colorectal a scăzut în ultimii 10 ani datorită programelor de screening a populației, în special la persoanele peste 55 de ani.
Cancerul colorectal, conform rapoartelor din 2023, este cea mai frecventă formă de cancer întâlnită în țara noastră, am aflat de la Dr. Raluca Bodea, medic primar chirurg la Clinica Chirurgie III Cluj-Napoca și membru fondator al Centrului Medical Andrea K Gherla:
Dr. Raluca Bodea: Frecvența cancerului colorectal este în creștere semnificativă la nivel global, iar România urmează acest trend. M-am uitat peste o statistică Globo Can care spunea că în 2020, în România erau aproape 100.000 de pacienți cu cancer colorectal, dintre care 13.000 descoperiți în acel an.
În 2023, acest număr a crescut, punând cancerul colorectal pe primul loc ca frecvență la noi în țară. Practic, este cel mai frecvent cancer întâlnit la ora actuală, în România.
Formele cancerului colorectal
Dr. Raluca Bodea: Există două forme de cancer colorectal: o formă cu transmitere genetică, unde pe moment nu putem face mare lucru decât cunoscând aceste familii, să diagnosticăm precoce acest cancer și să îi tratăm din timp. Dar poate fi prevenit la majoritatea bolnavilor care dezvoltă acest cancer, pentru că este legat de stilul de viață.
Factori de risc
Dr. Raluca Bodea: Există factori de risc pentru apariția cancerului de colon-rect care ar trebui foarte bine cunoscuți, respectiv alimentația bogată în grăsimi, în carne roșie, carne procesată, alimentația săracă în fibre, obezitatea, diabetul zaharat, fumatul și sedentarismul. Toți acești factori de risc legați de stilul de viață pot fi combătuți. Ca atare, am putea reduce frecvența de apariție a acestei boli.
Semnele bolii
Dr. Raluca Bodea: În fazele inițiale, boala este asimptomatică, adică bolnavul nu are niciun fel de semn. Acestea sunt și fazele bolii în care putem obține vindecarea prin tratament corespunzător. Dar cum am putea să descoperim un bolnav asimptomatic? Prin programe de screening la nivel național. Ar fi important de știut pentru toate persoanele care au depășit 50 de ani că ar trebui să își facă o colonoscopie de screening, ocazie cu care se pot evidenția polipi care se pot scoate endoscopic sau se pot evidenția leziuni, respectiv un cancer într-un stadiu de început, cu șanse mari de vindecare printr-un tratament corespunzător. Atunci când simptomele apar, boala este deja într-un stadiu mai avansat.
Simptome
Dr. Raluca Bodea: Tipul de simptome depinde de localizare pe partea dreaptă sau pe partea stângă a colonului pentru această tumoră, pe partea dreaptă. Diametrul intestinului fiind mai mare și eventualele sângerări din această zonă putându-se amesteca cu scaunul, bolnavul își dă seama mult mai târziu că are o problemă. Însă la ce ar trebui să fie atenți oamenii? La sânge în scaun – este un semn de alarmă care ar trebui să-i trimită imediat către medic, la perioade de alternanță între constipație și diaree, la modificări de formă a scaunului, de asemenea la apariția anemiei fără un motiv anume la o persoană peste 50 de ani, durerea atunci când apare, este un semn de boală avansată.
Diagnostic și tratament
Dr. Raluca Bodea: Diagnosticul se stabilește în timpul unei colonoscopii, investigație care acum se face cu pacientul sedat, adică nu are niciun fel de disconfort, nu simte deloc durere, se evidențiază formațiunea tumorală care se biopsiază.
În urma acestei biopsii se va certifica eventual o boală neoplazică, adică un cancer. Colonoscopia nu este suficientă pentru un tratament, ea trebuie completată cu alte investigații care să ne spună care este stadiul bolii, respectiv cu o computer tomografie sau în cazul cancerului de rect, cu o computer tomografie și un RMN de pelvis.
Tratamentul depinde de stadiul bolii, însă aproape întotdeauna implică și chirurgia, uneori ca și prim pas, cum este cazul cancerului de colon. Însă, în alte situații, în cancerul de rect avansat, de exemplu, bolnavul va trebui să facă înaintea intervenției chirurgicale chimio-radioterapie. După intervenția chirurgicală, tratamentul în majoritatea situațiilor va fi completat cu chimioterapie, excepție făcând bolnavii care au fost depistați într-un stadiu incipient de boală, cei foarte vârstnici sau cei cu o stare biologică precară, care nu ar putea să ducă la bun sfârșit o chimioterapie. Șansele de vindecare depind de momentul în care descoperim și tratăm boala.
Șanse de supraviețuire
Dr. Raluca Bodea: Cu cât o descoperim, să tratăm mai repede, cu atât șansele sunt mai mari. Astfel, în stadiile incipiente supraviețuirea la 5 ani după tratament este de peste 90%, pe când în situația unui bolnav la care boala este descoperită într-un stadiu târziu, metastatic, supraviețuirea la 5 ani scade către 14-16%. În concluzie, aș vrea să atrag din nou atenția asupra faptului că acest tip de boală poate fi prevenit schimbându-ne stilul de viață, evitând sedentarismul, făcând mai mult sport, evitând alimentele procesate, grăsimile, încercând să mâncăm mai multe fibre, ținând sub control un diabet pe care posibil îl avem deja, încercând să evităm să consumăm alcool în exces sau renunțăm la fumat. De asemenea, insist asupra importanței efectuării unei colonoscopii după vârsta de 50 de ani pentru întreaga populație, chiar dacă nu sunt prezente simptomele.
În România, în prezent nu există un program național de screening pentru cancerul colorectal.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.