De ce are nevoie creierul de zahăr?
După cum explică neurologii, creierul este organul care consumă cea mai multă energie, iar pentru a produce această energie, organismul foloseşte aproape 20% din toată glucoza pe care o primeşte din alimente.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 martie 2024, 12:00
Potrivit specialiştilor, organismul poate extrage energie şi din ţesutul adipos, dar creierul are nevoie în principal de glucoză, pe care o consumă constant şi nu reuşeşte să o stocheze. Prin urmare, glucoza este absolut necesară pentru funcţionarea şi activitatea normală a creierului.
Experţii atrag atenţia că nu este vorba despre zahăr pur, find important ca glucoza să se obţină din sursele potrivite – produse care conţin carbohidraţi complecşi.
După consumul lor, concentraţia de glucoză din sânge creşte treptat şi aceasta oferă creierului o hrană constantă. Dacă ne concentrăm mai ales pe carbohidraţii simpli, aceştia se caracterizează prin absorbția lor foarte rapidă şi scăderea la fel de rapidă după atingerea valorilor de vârf, ceea ce supune creierul la stres.
Prea multă glucoză dăunează creierului, provocând iritabilitate, afectarea memoriei şi capacităţii de învăţare, avertizează experţii.
Pentru funcţionarea normală a creierului, este de dorit excluderea băuturilor carbogazoase din meniu şi, de asemenea, reducerea consumului de dulciuri, produse de patiserie, fast-food.
Produsele din cereale integrale, legumele, nucile sunt cele mai bune surse de carbohidraţi complecşi. Proteinele de calitate precum peştele, carnea slabă, ouăle, produsele din lapte acru sunt deosebit de importante pentru activitatea creierului. (www.zdrave.to)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram