Radio Cluj, BBC-ul României, spune primarul Emil Boc
La 70 de ani de activitate, Radio Cluj a fost premiat. Într-o ceremonie dedicată exclusiv acestui eveniment, primarul Emil Boc le-a oferit astăzi o plachetă aniversară reprezentanților radioului, Bogdan Roșca, director, și Andrei Huțanu, redactor-șef. Și am primit și vorbe bune, care ne dau aripi să zburăm și mai sus.
Articol editat de cristina.rusu, 22 martie 2024, 18:34
Emil Boc: Am ținut în mod special să ne vedem să vă transmitem în numele clujenilor un mesaj de mulțumire, respect și apreciere pentru profesionalismul dvs. pentru efortul constant de a sprijini comunitatea și de a fi acea parte a comunității care dorește să ducă lucrurile în direcția corectă, păstrând echilibrul, păstrând echidistanța, oferit informații de interes public, criticând când este de criticat, prezentând ce are de prezentat. Din punctul meu de vedere Radio Cluj a fost este și rămâne un etalon de profesionalism, în Cluj și în România. Acum, la 70 de ani de viață, ați ajuns un element de referință, așa cum am spus, nu numai în Cluj, ci și în Transilvania, în România și, de ce nu, și peste hotare, pentru că mulți oameni de referință mi-au spus, când i-am întâlnit în diverse părți ale Europei, că le este dor de Radio Cluj. Ați ridicat acest standard de calitate de a fi, după părerea mea, fără echivoc, BBC-ul radioului românesc, astfel că, din partea clujenilor, încă o dată aș vrea să vă transmit mulțumirile noastre. Să rămâneți, chiar dacă aveți 70 de ani, mereu tineri, așa cum sunteți în fiecare zi prin ceea ce prezentați, și să ne revedem la aniversarea a 100 de ani. Asta nu e nici foarte departe, dar nici foarte aproape. Sunt convins, însă, că sunteți pe drumul corect și direct. Încă o dată, la mulți ani, la o sută de ani!
Colegii noștri au primit, bineînțeles, cu emoție felicitările. Bogdan Roșca, director Radio Cluj:
E o onoare pentru echipa mea să fie invitată aici, prin reprezentanți la Primărie, în sala de sticlă. Mă gândeam, domnule primar, că 70 de ani înseamnă foarte mult. Dar sunt, cum spuneați dvs., 70 de ani dedicați comunității. Colegii mei, care au servit această instituție înainte, au reușit, indiferent de cât de ușoare sau nu au fost vremurile, să fie alături de clujeni și de oameni din Transilvania. Spuneați, și mă bucur că ați spus-o dvs., dar voiam să o spun și eu, că rămânem cu un ochi pe ceea ce se întâmplă pentru clujeni din punct de vedere administrativ și, când va fi cazul, vom critica. Pentru că sunt convins că înțelegeți că rolul nostru este acela de a oferi o platformă de comunicare atât dinspre administrație către clujeni, cât și invers, de la clujeni care, nu de puține ori, s-au folosit de noi pentru a transmite mesaje administrației. Cred că ăsta este rolul unui radio comunitar.
Vă mulțumesc și în numele conducerii Radio România care apreciază foarte mult gestul dvs. de a ne onora cei 70 de ani așa în mod direct, în mod particular, aici, într-un cadru cadru oficial, și pot să vă asigur în continuare că vom fi de partea comunității.
Mesajul lui Andrei Huțanu, redactor-șef, în mod evident mândru de echipa pe care o reprezintă:
De aceea sunt aici, sunt doar un reprezentant. Îi reprezint pe colegii mei, jurnaliștii Radio Cluj, care sunt mulți, era imposibil să vină toți și de aceea m-au trimis pe mine. Acești jurnaliști care nu sunt văzuți, mulți dintre ei, dar, din fericire, sunt auziți. Acești jurnaliști care muncesc în fiecare zi cu dedicație și cu foarte mult profesionalism, pentru a duce mai departe acele valori cu care i-au obișnuit pe clujeni timp de 70 de ani.
Anca Brășfălean: L-am întrebat pe dl. primar Emil Boc cum vede relevanța radioului astăzi:
Nu va putea fi înlocuit categoric radioul, pentru că el face parte din ADN-ul comunicării publice. V-am spus și astăzi, acum, la 70 de ani de viață, vă doresc să rămâneți în continuare BBC-ul radioului românesc, pentru că oamenii au nevoie în continuare de repere obiective și de interes public, care să slujească cetățenii. Mai ales într-o epocă a dezinformării atât de accentuate, în care inteligența artificială va amplifica știrile false, va amplifica dezinformarea, cu atât mai mult e nevoie, mai mult ca niciodată, poate, de un radio public credibil, care să contribuie la informarea corectă, critică, necesară a opiniei publice. Deci, poate mai mult ca niciodată, rolul unui radio public va fi important în contextul ascensiunii dezinformării date de inteligența artificiale și de celelalte tehnici de dezinformare. Gândiți-vă că doar în 2023 o statistică a Uniunii Europene a arătat că au fost în online jumătate de milion de video-uri și de înregistrări audio false publicate pe internet.
În 2023 în întreaga lume, jumătate de milion de publicații video și audio false au fost publicate. Gândiți-vă la amplificarea care va avea loc în viitor odată cu evoluția inteligenței artificiale. De aceea e nevoie de repere, de profesionalism în continuare.
Pentru că de foarte multe ori l-am auzit pe colegul meu, Andrei Huțanu, spunând radio is fun, am profitat de ocazie să îl rog să dezvolte:
Radioul te eliberează. Radio e o poveste, o poveste în sine. Tot ce se întâmplă în radio e poveste. Adică auzi vorbe și restul îți imaginezi tu. Iar cel care vorbește se chinuie cumva să zugrăvească imagini cât mai frumoase, cât mai complete, folosind doar vorbele și asta îți creează o stare fantastică. Radio poți să faci doar cu bucurie. Plus că radioul este prietenul care te însoțește și dacă vrei să fii prietenul care îl însoțește pe ascultător, trebuie să fii bucuros că ești alături de el. Dar nu este neapărat întotdeauna lejeritate, este bucurie, este fun, dar este foarte mult profesionalism, foarte multe lucruri serioase se fac acolo și totul trebuie să se conformeze unor valori de la care cel puțin Radio Cluj n-are cum să abdice.
Pe Bogdan Roșca l-am provocat să ne spună unde plasează radioul în peisajul aglomerat de astăzi al informației și divertismentului online:
Principala chestiune legată de radio se referă la încrederea pe care o au oamenii în radio. Este mijlocul media considerat cel mai de încredere. Prin urmare, cred că ăsta este un atuu și o principală, hai să spun așa, caracteristică ce ne ajută pe noi să existăm în continuare. Sigur, online-ul, cum spuneai și tu, și televiziunea sunt acum la mare căutare. Dar nu uita că radioul, în acest moment, vorbim de Radio Cluj, este în online și faptul că acolo consumatorii de informații găsesc informație curatoriată de Radio Cluj este deja o garanție de seriozitate, de adevăr, de imparțialitate pentru ei.
Cum ai vrea să fie Radio Cluj? L-ai vrea în momentul de față mai distractiv sau mai serios, mai sobru?
N-aș vrea neapărat să fie mai sobru. Asta cu sobrietatea a cam trecut. Noi acum trebuie să fim un partener pentru comunitate, pentru oamenii din Transilvania, pentru că noi suntem cei care aducem o informație folositoare, care le folosește la ceva. Noi nu dăm informații doar cu titlu de zgomot, adică atunci când ne ascultă pe noi știu că primesc calitate, primesc o informație care le folosește, indiferent din ce domeniu ar fi. Și, mai mult decât atât, primesc și un companion pentru momentele vesele, pentru momentele triste, pentru atunci când sunt la muncă sau când merg pe drum, pe mașină. Deci noi, cumva, tot timpul trebuie să fim acolo lângă ei. Cam așa văd eu rolul și viitorul și menirea noastră.
Radio Cluj, la 70 de ani, să avem parte de ceea ce ne urează primarul Emil Boc. „Vă doresc să rămâneți în continuare BBC-ul României!”
Anca Brășfălean
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.