Nominalizările la premiile Gopo 2024
2023 a fost un an prolific pentru cinematografia românească. S-au făcut filme multe și acestea au atras un număr record de public în sălile de cinema.
Articol editat de cristina.rusu, 23 martie 2024, 00:00
De altfel, cel mai mare succes de public în cinematografe l-a avut un film autohton care a depășit cel mai premiat film la nivel mondial. Este vorba despre ”Miami Bici 2”, cu încasări de aproape 3 milioane de euro. Spre comparație, ”Oppenheimer” a avut în România încasări de 2,4 milioane de euro. Și nu este singura producție românească ce a prins top 10, pe lista cu cele mai vizionate filme românești anul trecut mai regăsim ”Nuntă pe bani”, ”Haita de acțiune” sau ”Romina VTM”.
Toate bune și frumoase până aici, atâta doar că zilele trecute s-au anunțat nominalizările pentru Gopo, cele mai importante din industria autohtonă și se impune o evidență din capul locului: filmele pentru care scoate românul bani din buzunar să plătească bilet sau le alocă timp pe streaming nu sunt aceleași cu filmele preferate de critici și de specialiști. Cu alte cuvinte, succesul de box office nu e sinonim cu o nominalizare la vreun premiu.
În total, 107 de filme românești – lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, au intrat în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo,
Începând cu acest an, Premiile Gopo au două jurii de preselecție, unul pentru categoria lungmetrajelor și cel de-al doilea pentru categoriile documentar și scurtmetraj.
Pe lista propusă pentru nominalizările la categoria Cel mai bun film s-au regăsit 32 de lungmetraje, din care juriul a ales 5. ”Boss” (r.Bogdan Mirică), ”Libertate” (r. Tudor Giurgiu.), ”MMXX” (r. Cristi Puiu), ”Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” (r. Radu Jude) și ”Spre nord” (r. Mihai Mincan) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj. Cei 5 regizori ai acestor pelicule își vor disputa premiul și la categoria Cea mai bună regie.
”Cum să fiu mort dacă-s viu?” (r. Ilinca Călugăreanu ), ”De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (r. Carla Maria Teaha,), ”Între revoluții” (r. Vlad Petri), ”Doamna Buică” (r. Eugen Buică), ”Pocalul. Despre fii și fiice”, (r. Cătălina Tesar,, Dana Bunescu) și ”Vulturii din Țaga” (r. Iulian Manuel Ghervas, Adina Popescu) vor concura anul acesta pentru titlul de Cel mai bun film documentar.
Cele mai nominalizate filme la ediția aceasta sunt ”Libertate” (14 nominalizări), ”Spre nord” (13 nominalizări) și ”Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” (11 nominalizări).
La categoria Cel mai bun film european, criticii de film au votat pentru următoarele cinci titluri distribuite în cinematografele din România în 2023: ”Anatomie d’une chute / Anatomia unei prăbușiri” (r. Justine Triet), ”Close / Aproape” (r. Lukas Dhont), ”As bestas/ Bestiile” (r. Rodrigo Sorogoyen), ”Fallen leaves / Frunze căzătoare” (r. Aki Kaurismäki) și ”Saint Omer” (r. Alice Diop).
După recentul anunţ al nominalizărilor, peste 700 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti urmează să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2024.
Performanțele cineaștilor români vor fi recompensate în 29 aprilie în cadrul unei gale ce va avea loc la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.